Type and press Enter.

Wat te doen in Jodhpur? Tien tips voor de blauwe stad van India

‘Kleurrijk’ is één van de woorden die ik vaak gebruik als ik het over India heb. De blauwe stad Jodhpur doet deze term echt eer aan! Het centrum van Jodhpur is een wirwar van kleine straatjes en smalle steegjes, met hier en daar huizen gekleurd in lichte en turquoise blauwtinten. Boven de blauwe huizen torent het immense, roodbruine Mehrangarh Fort uit. Dit creëert een bijna magisch plaatje, dat je vanaf één van de vele rooftops in de stad kunt bewonderen. Jodhpur is een fascinerende stad en er is genoeg te doen om je zeker 3 dagen mee te vermaken! Dit zijn mijn tien tips:

#1 Bekijk de zonsondergang vanaf Maa Jwalamukhi Devi Temple

De allermooiste zonsondergang in Jodhpur zie je vanaf Maa Jwalamukhi Devi Temple. Vanaf deze idyllische plek kun je de zon achter de blauwe huizen van Jodhpur zien zakken. Het fijne is dat je het schitterende uitzicht niet met tientallen anderen hoeft te delen! De tempel ligt in de buurt van Mehrangarh Fort, maar persoonlijk vind ik het uitzicht vanaf de tempel véél mooier dan vanaf het fort. Je kunt Maa Jwalamukhi Devi Temple gratis bezoeken.  

#2 Eet een typisch Rajasthaanse maaltijd bij Shandar Sweet Home

Wil je écht lokaal eten, dan ben je bij Shandar Sweet Home aan het juiste adres! Zij toveren zoete Indiaanse lekkernijen om in hartige curry’s en creëren zo typische Rajasthaanse gerechten. Een totaal andere smaak dan je misschien gewend bent, maar ontzettend lekker. Probeer zeker de special lassi die op het menu staat, want dit is echt één van de beste lassi’s die ik in India op heb! Shandar Sweet Home is een heel lokaal restaurantje; je zult ongetwijfeld de enige toerist zijn tussen de tientallen locals die hier komen eten. Overigens is het wel typisch Rajasthaans om ontzettend veel ghee, een vorm van geklaarde boter, in de gerechten te gebruiken, dus je kunt er op rekenen dat het eten vrij vet is.

#3 Dwaal door de kleine straatjes en steegjes van Jodhpur

Naar mijn mening is er in India niets leuker dan simpelweg dwalen door alle kleine straatjes en steegjes en de hectiek van het land rustig in je op te nemen. Ik kan dan ook aanraden om zonder doel op pad te gaan en te verdwalen in de blauwe stad. Gegarandeerd dat je onderweg bijzondere dingen ziet en vriendelijke locals tegenkomt! De Chandpole Gate is de officiële toegangspoort tot de oude stad van Jodhpur, waar je de meeste blauwe huizen ziet.

#4 Organiseer je eigen streetfood tour door Jodhpur

Dikwijls eet je de beste en lekkerste Indiaanse gerechten simpelweg op straat. Ik ben een enorme fan van streetfood en in India is het ook nog eens spot-, maar dan ook spotgoedkoop! De lekkerste streetfood van Jodhpur vind je rondom de Ganesh Temple, die net een stukje uit het drukke centrum ligt. De meeste kraampjes gaan in de avond open en dan vind je er een hoop locals die een hapje komen eten. Mijn advies: probeer gewoon van alles wat! De meeste gerechten kosten vaak rond de 30 rupees (€0,40) en naderhand zit je propvol.

#5 Zoek de rust op in Mandore Garden

Heb je even genoeg van alle drukte en hectiek in Jodhpur, zoek dan de rust op in Mandore Garden. Deze tuin ligt zo’n 8 kilometer uit het centrum van de stad. Mandore Garden is een fijne plek om rond te wandelen en het is een verademing om niet continu gestoord te worden door tuktuks en luide toeters. Daarnaast staan er enkele prachtige tempels in de tuin. Toegang tot Mandore Garden is gratis.

#6 Ga op zoek naar het verstopte Ranisar Lake

Nog zo’n fijne plek waar je de drukte van Jodhpur even achter je kunt laten. Ranisar Lake is een niet erg groot, maar wel mooi meer, vanaf waar je uitzicht hebt op Mehrangarh Fort. Hoewel je de locatie van het meer op Google Maps kunt vinden, zit Ranisar Lake aardig goed verstopt in de kleine straatjes van Jodhpur. Het kan dus lastig zijn om deze plek te vinden, maar het is zeker de moeite waard om er heen te gaan!

#7 Bewonder het immense Mehrangarh Fort

Het enorme Mehrangarh Fort, dat gelegen is op een 150 meter hoge heuvel, torent boven de blauwe huizen van Jodhpur uit. Het fort is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Jodhpur en wordt dan ook druk bezocht. Ik heb inmiddels aardig wat forten bezocht in Rajasthan en ik moet bekennen dat Mehrangarh Fort niet mijn favoriet was. Daarnaast vond ik de toegangsprijs tot het fort, 600 rupees (€7,80), ontzettend hoog. Ik bewonderde dit immense fort veel liever vanaf één van de rooftops in de stad.

#8 Bezoek het marmeren Jaswant Thade complex

Jaswant Thade is een grafmonument ter herinnering aan Maharaja Jaswant Singh, gebouwd door zijn zoon Maharaja Sardar Singh in het jaar 1899. Omdat het gebouw van wit marmer is gemaakt, wordt het ook wel ‘de Taj Mahal van Mewar’ genoemd. Het grafmonument is erg indrukwekkend en het gedetailleerde snijwerk in het witte marmer is ontzettend mooi! Toegang tot Jaswant Thade kost 50 rupee (€0,65).

#9 Neem een duik in Toorji Ka Jhalra

In het centrum van Jodhpur vind je Toorji Ka Jhalra. Deze stepwell is een oude waterbron, die jarenlang door de lokale bevolking van Jodhpur is gebruikt om drinkwater uit te halen. Tegenwoordig is het koele water van de bron een aangename verfrissing op een warme dag en zie je er voornamelijk locals zwemmen. Toorji Ka Jhalra is een indrukwekkende stepwell, met vele trappen die naar de waterbron leiden. Op de vroege ochtend heb je deze plek nog helemaal voor jezelf. Toegang is gratis.

#10 Ontmoet vrouwen die op weg zijn naar onafhankelijkheid bij Sambhali Trust

Sambhali Trust is een non-profit liefdadigheidsorganisatie in Jodhpur, die zich focust op de ontwikkeling en empowerment van meisjes en vrouwen in Rajasthan. Zij leren vrouwen die in armoede leven en financieel afhankelijk zijn van familie waardevolle vaardigheden aan, zodat zij zelf geld kunnen verdienen en meer zelfvertrouwen krijgen. Vrouwen krijgen bijvoorbeeld les in naaien en borduren en kinderen worden in staat gesteld om naar school te gaan. In het centrum van Jodhpur vind je een klein winkeltje waar de handgemaakte producten die door de vrouwen zijn gemaakt worden verkocht. Echter kun je in één van de centra van Sambhali Trust de vrouwen ook zelf ontmoeten, zien hoe zij aan het werk zijn en hen allerlei vragen stellen. Een erg bijzondere ervaring! Je kunt op elk moment van de dag even binnenlopen en kennis maken met de vrouwen. In dit centrum in Jodhpur kun je bijvoorbeeld vrouwen ontmoeten die handgemaakte souvenirs borduren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *