Type and press Enter.

7 Redenen om solo te gaan reizen

De eerste keer solo reizen kan best spannend zijn. Je bent volledig op jezelf aangewezen en dat is niet altijd even gemakkelijk. Echter heeft alleen reizen ook heel veel voordelen. Je stapt uit je comfortzone, geniet ongedwongen van alle mooie dingen om je heen en maakt vrienden voor het leven. Ik kan anderen dan ook echt aanbevelen om minstens één keer alleen op reis te gaan! Dit zijn 7 redenen waarom:

#1 Je hebt absolute vrijheid

Alleen reizen betekent dat jij je reis helemaal in kunt vullen zoals je dat zelf wilt. Je kiest zelf waar je heen gaat, wat je gaat doen, waar je gaat eten en hoe je je dagen invult. Deze absolute vrijheid vind ik één van de fijnste dingen van alleen reizen! Ik heb ook wel eens samen gereisd en merkte dat ik mijn plannen dan onbewust aanpaste aan de ander. En omdat ik continu rekening hield met een ander, was het niet helemaal meer mijn reis. Alleen reizen gaf me de vrijheid om alles te doen zoals ik het zelf wilde. En dat zorgde ervoor dat ik veel meer van de ervaring genoot.  

solo reizen

#2 Je ontmoet veel nieuwe mensen en maakt vrienden voor het leven

Backpacken is hot en helemaal alleen ben je eigenlijk nooit. Hostels zitten vrijwel altijd vol met andere solo reizigers, waardoor je binnen no time backpackers van over de hele wereld leert kennen. Mijn grootste angst toen ik alleen ging backpacken was dat ik geen andere backpackers zou ontmoeten. Al snel merkte ik dat dit helemaal niet nodig was, want backpackers zijn werkelijk overal! De meeste backpackers in hostels reizen solo en zijn dus net als jij op zoek naar sociaal contact. Mensen leren kennen gaat op die manier ontzettend makkelijk. Check voor je een hostel boekt altijd even de reviews; hier kun je meestal vinden of een hostel sociaal is. Het helpt als er een gezellige gemeenschappelijke ruimte is en het ontbijt inbegrepen is. Dit zijn namelijk plekken waar je gemakkelijk andere mensen ontmoet. Ik heb tijdens mijn reizen onwijs leuke en lieve mensen leren kennen en met veel van hen heb ik nog steeds contact. Je maakt echt vrienden voor het leven!

#3 Je leert jezelf (nog) beter kennen

Tijdens het reizen begeef je je onvermijdelijk één of meerdere keren in minder leuke, vervelende of moeilijke situaties. Misschien word je beroofd, heb je last van gevoelens van eenzaamheid, raak je belangrijke documenten kwijt, kom je in een verschrikkelijk hostel terecht of heb je problemen met je visum. Reizen is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Je wordt tijdens dit soort situaties op jezelf aangewezen en moet wel eens lastige beslissingen maken. Echter leer je jezelf hierdoor (nog) beter kennen en leer je op je eigen gevoel en beslissingen te vertrouwen. Onbewust ontwikkel je jezelf, verleg je je grenzen en kom je sterker in je schoenen te staan. Zo heb ik altijd lastig gevonden om keuzes te maken, maar leerde ik tijdens het solo reizen op mijn eigen gevoel te vertrouwen. Ook maakte het reizen mij minder onzeker en socialer.

#4 Je ontwikkelt je Engels

Hoewel je natuurlijk zo nu en dan Nederlanders tegenkomt tijdens het backpacken, ontmoet je voornamelijk veel mensen uit andere landen die een vreemde taal spreken. Gelukkig spreken bijna alle backpackers goed Engels en kun je in deze taal met elkaar communiceren. Gevolg hiervan is dat je soms weken achter elkaar van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat alleen maar in het Engels praat. Hiermee geef je je Engels een enorme boost!

#5 Je leert dingen alleen te ondernemen

In Nederland ondernemen we dingen eigenlijk altijd samen. In ons land word je al snel vreemd aangekeken als je alleen uit eten gaat, terwijl dit op reis juist heel normaal is. Tijdens het reizen leer je dat het helemaal prima is om eens wat alleen te ondernemen en dat dit soms ook heel fijn is! Als ik langere tijd samen reisde met backpackers die ik onderweg had ontmoet, vond ik het vaak heerlijk om daarna even mijn eigen ding te kunnen doen. Een keer alleen naar een bezienswaardigheid gaan of alleen ergens eten is dan helemaal niet erg!

#6 Alleen reizen maakt je (nog) socialer

Natuurlijk is de één wat assertiever dan de ander, maar na je solo reis ben je ongetwijfeld nog socialer dan voorheen. Voordat ik alleen ging reizen sprak ik eigenlijk nooit zomaar een onbekende aan. Ik liet anderen altijd naar mij toe komen. Echter werd ik hier op reis toe ‘gedwongen’, want ik zag het niet zitten om continu alleen te zijn. Gelukkig ging dit als vanzelf! Je kunt namelijk te alle tijden aan iemand vragen waar hij of zij vandaan komt of hoe lang diegene al aan het reizen is. Gespreksstof heb je altijd, want iedereen die je ontmoet heeft één gezamenlijke passie: reizen! Maar ook als je er geen enkel probleem mee hebt om op een onbekende af te stappen, maakt solo reizen je nóg socialer dan je al bent. Je ontmoet namelijk veel verschillende mensen met uiteenlopende persoonlijkheden. Naar mijn mening kun je van iedereen wel iets leren.

solo reizen

#7 Je staat meer stil en geniet bewuster van je reis

Sowieso leef je tijdens het reizen veel meer in het ‘nu’ dan dat je dat thuis doet. Echter merkte ik dat ik tijdens het solo reizen veel vaker een momentje nam stil te staan bij hoe fijn het reizen is. Dit in tegenstelling toen ik een keer 2 maanden met iemand samen reisde. Het voelde toen alsof mijn reis een beetje aan me voorbij vloog. Alleen werd ik me veel bewuster van de mooie dingen die ik zag en de bijzondere situaties die ik meemaakte. Ik voelde me vrij, kon mijn reis helemaal indelen zoals ik dat zelf wilde en maakte tientallen nieuwe vrienden. Dit zorgde ervoor dat ik veel bewuster aan het genieten was van alles om me heen en volledig in het hier en nu leefde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *