Type and press Enter.

Is het veilig om alleen als vrouw door India te reizen? Dit is mijn ervaring!

‘Nee, dat moet je niet doen, dat is écht niet veilig’.

‘Wauw, jij durft wel zeg!’

‘Ben je dan niet bang dat je aangerand wordt?’

Dit zijn enkele van de vele vragen die mij zijn gesteld voordat ik naar India vertrok. Ik heb vrij spontaan besloten om naar dit land te gaan. Ik was in Sri Lanka, mijn visum liep bijna af en India lag eigenlijk wel lekker dicht in de buurt. Bovendien was ik zo’n 6 jaar geleden met een uitwisselingsproject al in India geweest, en toen vond ik het geweldig. Ik vroeg dus vanuit Sri Lanka een visum aan, deze werd de volgende ochtend al goedgekeurd en 2 dagen later stond ik op het vliegveld van New Delhi. Klaar om een maand alleen door India te reizen.

Een heleboel negatieve verhalen

In de beperkte tijd die ik had om me voor te bereiden, heb ik natuurlijk wel enige research gedaan naar dit bijzondere land. Want uit de vele vragen die mij gesteld werden en de ‘bewondering’ die mensen voor mij hadden, bleek dat India niet het veiligste land is om als solo-reizende vrouw te backpacken. Natuurlijk was ik er al eens geweest, maar toen heb ik geen reden gehad om me onveilig te voelen. We waren altijd met een groep Nederlandse en Indiase studenten en een paar leraren. Ik was dus eigenlijk nooit alleen. Geen veiligere manier om door India te reizen, lijkt me. Echter zou ik nu wél alleen gaan en tijdens mijn research las ik veel nare verhalen over aanrandingen en kwam ik een enorme waslijst van veelvoorkomende oplichterijen tegen. Niet erg uitnodigend, moet ik zeggen. Gelukkig ben ik niet al te bang aangelegd en weerhield het mij er niet van om naar India te gaan. En om dan maar meteen antwoord te geven op de vraag waar dit artikel in eerste instantie mee begon: ja, het is veilig om alleen als vrouw door India te reizen en nee, ik heb geen vervelende dingen meegemaakt. Sterker nog, in de maand dat ik door dit fantastische, prachtige en bijzondere land heb gereisd, heb ik me zelfs geen moment onveilig gevoeld. En die enorme waslijst aan oplichterijen die zogenaamd zo veel voorkomen? Ik heb ze geen van allen meegemaakt.

Een prachtige cultuur

En ik moet zeggen, ik baal er echt ontzettend van dat India zo negatief in de media komt. Ik heb zoveel meisjes ontmoet die zich – door al deze slechte verhalen – ervan laten weerhouden om naar India te gaan. Ook ontmoette ik tijdens mijn reis door India meiden die de stap wel hebben durven zetten, maar vervolgens de hele reis enorm angstig waren. En daardoor was er voor hen geen ruimte meer om van de ervaring te genieten. Ontzettend zonde als je het mij vraagt, want India is het meest bijzondere en pure land waar ik ooit ben geweest. Ja, natuurlijk gebeuren er wel eens vervelende dingen. Maar geloof me, dit kan je overal overkomen, ook in Nederland. Laat je niet tegenhouden door de enkelingen die een negatieve ervaring hebben. Mensen in India zijn ontzettend lief, gastvrij en behulpzaam. Naar mijn mening kunnen wij daar alles botte Nederlanders nog wat van leren! 

Mijn ervaring

Zelf heb ik zo’n beetje alles gedaan waarvan mensen zeiden dat ik het juist niet moest doen. Zo werd het me echt afgeraden om de Sleeper Class in de nachttrein te boeken, want dit zou niet veilig zijn. Tegendraads als ik ben deed ik het toch – het is overigens ook de goedkoopste optie – en het was helemaal prima. Het enige verschil met de twee keer zo dure AC Third Class was dat je niet van lakens en kussen werd voorzien. Oh ja, en er was geen airco, maar die heb je ook niet nodig in een rijdende trein waar alle ramen openstaan. Juist in de Sleeper Class heb ik hele leuke families ontmoet, die ontzettend geïnteresseerd waren in mij en waar ik toffe gesprekken mee heb gehad. Ook streetfood en fruit zonder schil eten werd me afgeraden, want de kans is groot dat je hiervan de beruchte delhi belly krijgt. Ik heb elke dag een portie druiven op de markt gekocht, heb alles gegeten waar ik zin in had en heb me gedurende mijn 4 weken in India kiplekker gevoeld. Dit in tegenstelling tot vele andere backpackers die ik heb ontmoet. Zij waren ontzettend voorzichtig met eten en kochten ab-so-luut niks op straat. Zij zijn allemaal een keer flink ziek geweest, ik niet. Kortom, hoe moeilijker je het jezelf maakt, hoe moeilijker het ook wordt. Het valt allemaal wel mee, dus relax en geniet van al het moois dat India te bieden heeft.

Go with the flow!

Heb je er eenmaal voor gekozen om alleen door India te reizen? Probeer dan ook echt je angsten los te laten. Het doet namelijk af aan je reiservaring als je te veel op je hoede bent en waarschijnlijk loop je zo een heleboel mooie ervaringen mis. Mensen merken het als je angstig bent en op die manier trek je het negatieve ook aan. En ja, misschien wordt je een keer opgelicht, maar wat dan nog? Mij is het niet overkomen. Wees ontspannen, nieuwsgierig en probeer je open te stellen. Je zult merken dat de Indiërs zich dan ook veel opener en geïnteresseerder naar jou opstellen. Je ontmoet zo gegarandeerd een heleboel lieve en bijzondere mensen!

Natuurlijk is het helemaal aan jou of je naar India gaat en hoe je deze reis invult. Ik hoop alleen dat ik je met mijn ervaringen kan helpen om deze stap te zetten en om je wat gerust te stellen. India is nog zo puur en de meeste plekken zijn nog niet aangetast door massatoerisme. Dat, en de bijzondere cultuur, het lekkere eten en de lieve mensen, maken India voor mij één van de mooiste landen ter wereld. You love it or you hate it, wordt er ook wel gezegd. Ik ben verliefd, dat weet ik zeker, en een maand was voor mij veel te kort. Misschien blijkt uiteindelijk wel dat jij India verschrikkelijk vindt. Dat kan en dat is ook oké. Maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Reizen door India is hectisch, je doet enorm veel indrukken op en je zult regelmatig doodvermoeid zijn. Maar naar mijn mening is het de rollercoaster helemaal waard!

En, al overtuigd? Check dan deze toffe reisroute door het noorden van India!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *