Type and press Enter.

Onvergetelijke ervaring in Cambodja: hiken door de jungle en olifanten ontmoeten in Mondulkiri

De Mondulkiri provincie, ook wel het wilde oosten van Cambodja genoemd, is met het heuvelachtige landschap, de dichte jungle en de spectaculaire watervallen, één van de mooiste natuurgebieden van Cambodja. Hier heb ik een hike gemaakt door de jungle, geslapen in een hangmat en olifanten in het wild ontmoet. Mijn meest bijzondere ervaring in Cambodja! Dit alles deed ik met het Mondulkiri Project; een organisatie die olifanten uit gevangenschap redt en onderbrengt in een olifantenreservaat in de jungle. In dit artikel vertel ik je meer over het Mondulkiri Project en deze once in a lifetime ervaring!

Het Mondulkiri Project

Het Mondulkiri Project is een eco-toeristische organisatie die in samenwerking met lokale bergstammen is ontwikkeld. Het project wordt gerund door locals die in Mondulkiri wonen. In de buurt van het plaatsje Sen Monorom hebben zij een olifantenreservaat in de jungle. De olifanten die in het reservaat leven zijn uit gevangenschap gered en leven nu vrij in het wild. Het Mondulkiri Project laat toeristen kennis maken met de olifanten en leert hen meer over het project en het leven van de olifanten. Al het geld dat met het Mondulkiri Project wordt opgehaald, wordt gebruikt om de jungle te beschermen tegen houtkap, de biodiversiteit van de regio in stand te houden, het olifantenreservaat te financieren en om het leven van de Bunong heuvelstam te verbeteren. Belangrijk in het Mondulkiri Project is dat er absoluut NIET op de olifanten gereden wordt.

Olifanten

Het Mondulkiri Project biedt twee verschillende tours aan. Tijdens de eendaagse ‘Elephant Adventure Tour’ ontmoet je de 5 olifanten die in het olifantenreservaat leven, ga je ze voeren en was je ze in de waterval. Deze tour kost $50 per persoon. Tijdens de tweedaagse ‘Elephant & Jungle Trek Tour’ doe je dit eveneens, maar blijf je aan het einde van de dag in een hangmat in de jungle slapen. De volgende dag maak je een jungle trek van 18 kilometer door de jungle van Mondulkiri en zie je onderweg 3 watervallen. De trek maak je met gids uit de Bunong heuvelstam die in de jungle is opgegroeid.

Het programma

Zelf heb ik de tweedaagse ‘Elephant & Jungle Trek Tour’ gedaan. Het programma ziet er dan als volgt uit:

Dag 1

Vanuit Sen Monorom rijd je de eerste dag per jeep naar het olifantenreservaat van het Mondulkiri project. Vlakbij het reservaat ligt de Jungle Lodge. Hier krijg je wat meer uitleg over de visie en de doelen van het project en de olifanten die zich in het reservaat bevinden. Na deze uitleg ga je de jungle in om de olifanten te ontmoeten! Je krijgt bananen mee om aan de olifanten te voeren en kunt ze van dichtbij zien, aaien en foto’s maken. Ik vond het heel bijzonder om zo dichtbij deze enorme dieren te komen! Na de eerste kennismaking met de olifanten ga je terug naar de Jungle Lodge voor een lunch en kun je even relaxen in de hangmatten. De lodge heeft spectaculaire uitzichten over de jungle!

Olifanten

Na de lunch ga je naar de rivier in de jungle, waar een kleine waterval is. Hier kun je met de olifanten zwemmen en ga je ze wassen. Vervolgens keer je weer terug naar de Jungle Lodge. Als je de eendaagse tour hebt geboekt, ga je na aankomst bij de lodge weer terug naar Sen Monorom. Heb je echter de tweedaagse tour geboekt, dan verblijf je de rest van de avond in de Jungle Lodge. ’s Avonds arriveert de gids uit de Bunong heuvelstam waar je de volgende dag mee gaat hiken. Hij bereidde voor ons een traditionele, in bamboe gekookte Bunong soep en verse vis bereid met gember. ’s Avonds slaap je in één van de hangmatten in de lodge, die allemaal bedekt zijn met een klamboe. Zelf vond ik dit een hele bijzondere ervaring!

Dag 2

Op dag 2 kregen wij om 7:30 ons ontbijt in de Jungle Lodge geserveerd en om 8:30 vertrokken we richting de jungle. Wij op onze stevige wandelschoenen, onze Bunong gids op z’n slippertjes. De trek door de jungle is in totaal 18 kilometer lang en van gemiddeld niveau. Persoonlijk vond ik het vrij gemakkelijk. Onderweg bezoek je in totaal 3 spectaculaire watervallen en bereidt de gids een lunch met ingrediënten die hij in de omgeving vindt. Met de Bunong gids loop je naar Putang Village, het dorpje waar de traditionele Bunong heuvelstam woont. Vanaf hier word je met de jeep opgehaald en weer terug naar Sen Monorom gebracht. Hier arriveer je rond 17:00.

Wat neem je mee?

Maak je de tweedaagse tour, neem dan in ieder geval het volgende mee:

  • Sportieve, lichte kleding voor de jungle hike (eventueel met lange mouwen en pijpen ter bescherming voor de zon en muggen)
  • Warme kleding voor ‘s nachts
  • Zwemkleding
  • Een handdoek
  • Een zaklamp
  • Zonnebrand
  • Muggenspray
  • Eventueel een poncho (wanneer je in het regenseizoen reist)
  • Camera
Olifanten

Verblijf in Sen Monorom

Het is handig om de dag of avond vóórdat je de tour doet al in Sen Monorom te zijn. Ik verbleef bij de Tree Lodge en dat is echt een aanrader! Deze accommodatie heeft leuke bungalowtjes midden in de prachtige natuur van Mondulkiri. Ook hebben zij een restaurantje waar je heerlijk kunt eten en vanaf waar je uitzicht hebt over de groene heuvels in de omgeving. De Tree Lodge is aangesloten bij het Mondulkiri Project en alle tours vetrekken vanaf hier. Ideaal dus! Je kunt je backpack gewoon bij de accommodatie achterlaten. Een standaard bungalow kost $7 per nacht, een grote bungalow kost $10 dollar per nacht en een familiebungalow kost $15 per nacht. Kijk op de website van de Tree Lodge voor meer informatie en prijzen. De Tree Lodge ligt op ongeveer 20 minuten lopen van het centrum van Sen Monorom. Bel bij aankomst in het centrum even naar 088 579 1884, dan word je gratis met de tuktuk naar de accommodatie gebracht.

Hoe kom je er?

Mondulkiri is vanuit verschillende plaatsen in Cambodja te bereiken. Bustickets kun je bijvoorbeeld via www.bookmebus.com boeken. Zelf vond ik dit een erg duidelijke en handige website en ik heb via deze website eigenlijk al mijn bustickets in Cambodja geboekt.

Van Siem Reap naar Mondulkiri

Er is maar één busmaatschappij die tussen Siem Reap en Mondulkiri reist. Dit is Rithya Mondulkiri Express. Deze bus vertrekt elke dag om 7:45 in Siem Reap en komt tussen 16:00 en 17:00 in Mondulkiri aan. Ik betaalde hiervoor $18.

Van Phnom Penh naar Mondulkiri

Vanuit Phnom Penh rijden er verschillende busmaatschappijen op verschillende tijden naar Mondulkiri. De rit duurt zo’n 5 tot 6 uur. Er gaat vanuit Phnom Penh ook een nachtbus naar Mondulkiri.

Van Kratie naar Mondulkiri

Verschillende bussen rijden dagelijks rond 8:00 van Kratie naar Mondulkiri. Op sommige dagen vertrekt er ook een bus om 12:00. De rit duurt zo’n 3,5 tot 4 uur.

Olifanten
Van Kampot naar Mondulkiri

Als je van Kampot naar Mondulkiri wilt gaan, moet je twee aparte bussen boeken; één van Kampot naar Phnom Penh en één van Phnom Penh naar Mondulkiri. De bus van Kampot naar Phnom Penh doet er ongeveer 5 uur over. Vervolgens is het nog zo´n 5 tot 6 uur naar Mondulkiri.

Van Sihanoukville naar Mondulkiri

Er is één directe verbinding tussen Sihanoukville en Mondulkiri. Deze bus vertrekt om 7:30 in Sihanoukville en komt om 18:30 in Mondulkiri aan. De busmaatschappij die deze tickets aanbiedt heet Virak Buntham. Je kunt vanuit Sihanoukville ook een ticket naar Phnom Penh boeken en vervolgens van Phon Penh naar Mondulkiri reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *