Type and press Enter.

Alle info over Angkor Wat in Cambodja + zo vermijd je de drukte!

Angkor Wat is het hart en de ziel van Cambodja. Het is het grootste religieuze gebouw ter wereld en staat hoog op de bucketlist van menig reiziger. Indrukwekkend zijn zowel de verbazingwekkende grootte van het complex als de vele kleine details die in de tempels te zien zijn. Helaas is de schoonheid van Angkor Wat geen geheim en worden de tempels jaarlijks door zo’n 2 miljoen toeristen bezocht. Toch is het nog steeds mogelijk om de mensenmassa enigszins te vermijden en een eigen, unieke Angkor Wat ervaring te creëren. Wil je meer weten over deze bijzondere tempels en over hoe je de drukte kunt ontlopen? Lees dan snel verder!

Tickets voor Angkor Wat

Er zijn drie soorten tickets te koop voor Angkor Wat:

  • 1-dag ticket: $37
  • 3-dagen ticket (deze kan over een periode van 10 dagen gebruikt worden): $62
  • 7-dagen ticket (deze kan over een periode van een maand gebruikt worden): $72

Zelf heb ik Angkor Wat in 1 dag bezocht en persoonlijk vond ik dit echt voldoende. Hoewel elke tempel uniek is, lijken ze allemaal wel een beetje op elkaar en na een dag had ik het wel gezien. Echter is dit heel persoonlijk en heb ik ook veel mensen gesproken die het geweldig vonden om het complex gedurende 3 dagen te verkennen. Je kunt je ticket voor Angkor Wat kopen op de dag dat je de tempels gaat bezoeken, ook als je voor zonsopgang gaat. Koop je echter je ticket de dag vóór je Angkor Wat bezoekt na 16:30, dan mag je die dag nog gratis naar binnen en de zonsondergang in Angkor Wat zien.

Angkor Wat

Hoe kun je Angkor Wat bezoeken?

Het complex van Angkor Wat is ontzettend groot en er zijn verschillende manieren om de tempels te bezoeken. De meeste mensen kiezen ervoor om met de tuktuk, scooter of fiets te gaan. Eventueel kun je ook een gids boeken die je wat meer over de tempels kan vertellen.

Tuktuk

Het meest gekozen vervoersmiddel is de tuktuk. Wil je wat meer luxe, dan is er de mogelijkheid om een normale personenauto of een busje te boeken. Je kunt zelf een tuktuk chauffeur op straat regelen, maar vaak kun je ook erg makkelijk via je hotel of hostel een tuktuk chauffeur boeken. De tuktuks rijden eigenlijk allemaal een vaste route en maken daarin onderscheid tussen een ‘kleine tour’ en een ‘grote tour’. De kleine tour duurt zo’n 6 uur (afhankelijk van hoe lang je in de tempels blijft) en brengt je langs de bekendste tempels van Angkor Wat. Wij boekten de kleine tour en kwamen daarmee langs Angkor Wat, Angkor Thom (hierin bevindt zich onder andere de Bayon tempel), Ta Keo, Ta Prohm en Banteay Kdei. De grote tour rijdt ook langs wat de wat verder gelegen en minder bekende tempels. Dit zijn de tempels Pre Rup, Ta Som, Neak Pean en Preah Khan. De kleine tour kost gemiddeld $15-20, voor de grote tour betaal je algauw het dubbele. Je betaalt vaak $5 tot $10 extra als je Angkor Wat voor zonsopgang wil bezoeken.

Scooter

De scooter is een prima manier om de tempels van Angkor Wat te verkennen. Je kunt op deze manier helemaal zelf bepalen hoe lang je op pad gaat en welke tempels je bezoekt. Met de scooter kun je de lange afstanden tussen de verschillende tempels snel afleggen. Een nadeel is dat je zelf moet navigeren.

Fiets

Enkele sportievelingen kiezen ervoor om de tempels met de fiets te bezoeken. Persoonlijk zou ik dit niet aanraden, omdat de afstanden tussen de tempels vrij groot zijn en het zelfs in de koudste maanden in Cambodja alsnog rond de 30 °C is.

De bekendste tempels van Angkor Wat

Angkor Wat

Angkor Wat is de grootste en meest bekende tempel. ’s Ochtends kijken alle toeristen hier naar de zonsopkomst. Hoewel de zonsopkomst boven Angkor Wat ook daadwerkelijk prachtig is, is het er op dat moment wel gigantisch druk.

Angkor Wat
Ta Keo

Ta Keo is een vrij rustige tempel en daarom de moeite waard om naartoe te gaan. Via een steile trap kun je naar boven klimmen en de verschillende torens van de tempel bewonderen.

Angkor Thom

Angkor Thom is eigenlijk een grote, ommuurde stad binnen Angkor Wat. In Angkor Thom – wat letterlijk ‘Great City’ betekent – bevinden zich meerdere, prachtige tempels. De bekendste is Bayon, die bekend staat om de bijzondere torens; deze bevatten namelijk elk 4 gezichten. Hoewel de Bayon tempel eigenlijk altijd vrij druk is, is hij echt het bezoeken waard. Andere tempels in Angkor Tom die je niet over mag slaan zijn Baphuon, Terrace of the Elephants, Terrace of the Leper King, Preah Palilay en Phimeanakas.

Angkor Wat
Ta Prohm

In Ta Prohm is de film ‘Tomb Raider’ gedeeltelijk opgenomen. Vooral bijzonder is dat deze tempel overwoekerd wordt door jungle.

Banteay Kdei

Persoonlijk vond ik Banteay Kdei de mooiste tempel van Ankgor Wat. Wij waren helemaal alleen in deze tempel, waardoor er een hele vredige en serene sfeer hing. De tempel is niet zo massaal en de ruïnes zijn prachtig.

Angkor Wat

Zo vermijd je de drukte in Angkor Wat

Dankzij een enorm handige tip van Reisjunk, hebben wij de drukte enigszins kunnen vermijden! Met zo’n 2 miljoen bezoekers per jaar is het nooit mogelijk om alle toeristen te ontlopen, maar als je het slim aanpakt heb je toch een paar plekjes in Angkor Wat voor jezelf. Alle tuktuk chauffeurs rijden namelijk ongeveer dezelfde route en doen dit ook nog eens in dezelfde volgorde. Zij starten bij de Angkor Wat tempel en rijden daarna achtereenvolgens naar Bayon, Ta Keo, Ta Phrom en Banteay Kdei (de ‘kleine tour’). Spreek je echter met je chauffeur af om deze route in tegengestelde richting te rijden, dan is de kans groot dat het in de eerste tempels die je bezoekt nog heel rustig is.

Angkor Wat is de enige tempel die al om 5:30 open gaat, de andere tempels gaan om 7:30 open. Kijk dus net als alle andere toeristen de zonsopkomst bij Angkor Wat. Na de zonsopkomst gaan de meesten de Angkor Wat tempel van binnen bekijken. Wij gingen op dat moment weer terug naar onze tuktuk chauffeur en vroegen hem om ons naar Banteay Kdei te brengen. Wij waren de eersten die om 7:30 naar binnen gingen en hadden deze tempel helemaal voor onszelf! Dit was een ontzettend bijzonder moment en voor ons het mooiste deel van de dag. Na Banteay Kdei gingen we verder naar Ta Phrom. Ook deze tempels is vroeg in de ochtend nog vrij rustig. Wij bezochten Bayon als laatste. Hoewel het hier wel een stukje drukker was, schijnt deze tempels in de middag rustiger te zijn dan ’s ochtends.

Angkor Wat

Eten en drinken

Hoewel ik dit van te voren niet had verwacht, is er voldoende mogelijkheid om eten en drinken te kopen in Angkor Wat. Er zijn zelfs wat kleine restaurantjes waar je een hapje kunt eten. Reken er wel op dat de prijzen wat hoger liggen dan gemiddeld in Cambodja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *