Type and press Enter.

Backpacken door Laos: reisroute voor 2 tot 3 weken

Laos is een ontzettend leuke en diverse backpackersbestemming in Azië. Je kunt de prachtige natuur in het noorden ontdekken, feesten in één van de vele leuke steden of relaxen op de 4000 eilanden in het zuiden. De route die ik heb afgelegd is slechts een voorbeeld en je kunt natuurlijk bestemmingen aan je reis toevoegen of weglaten. Ik reisde van het noorden van Laos naar het zuiden, maar veel reizigers doen het ook andersom. Op onderstaande kaart zie je de route die ik heb gevolgd.  

Reizen met de bus

Reizen door Laos doe je voornamelijk met minivans of slaapbussen. Over het algemeen worden de minivans flink volgestopt, dus wees hierop voorbereid. Denk ook twee keer na voor je een ticket voor de nachtbus boekt; de slaapbussen in Laos hebben namelijk tweepersoonsbedden. Reis je alleen, dan is de kans groot dat je met een local in één bed ligt. Aangezien de tweepersoonsbedden vrij smal zijn, is dit niet altijd even prettig. Ik zou dan ook aanraden om alleen een slaapbus te boeken als je met iemand samen reist. Bus tickets voor de minivans of nachtbussen koop je het makkelijkste via je hostel of hotel. Ik vermeld in dit artikel de prijs die ik voor de bus tickets heb betaald, maar dit betekent niet dat dit altijd de goedkoopste optie is.

Luang Prabang

Je reis start in Luang Prabang, misschien wel het meest sfeervolle stadje van Zuidoost Azië. Doordat Laos vroeger een kolonie van Frankrijk is geweest, is de stad een soort mix tussen Frankrijk en Azië. Enerzijds vind je er koloniale gebouwen en kleine bakkerijtjes en anderzijds loop je tussen prachtig gedecoreerde tempels en monniken in traditionele kledij. Er hangt een fijne sfeer in Luang Prabang en je kunt hier gerust een paar dagen blijven. Hier lees je alle tips voor deze stad!

Van Luang Prabang naar Nong Khiaw

Met de bus ben je van Luang Prabang binnen zo’n 3 tot 4 uur in Nong Khiaw. Ik betaalde hiervoor 70.000 kip (€7,-).

Nong Khiaw

In het kleine, idyllische dorpje Nong Khiaw zie je de natuur van Laos op z’n mooist. Overdag fiets je door het prachtige berglandschap, maak je gave hikes en kijk je op de top van een berg naar de zonsondergang. ’s Avonds kruip je rond het kampvuur, eet je in één van de lekkere restaurantjes en sluit je de dag af met een filmavond en een goed stuk taart bij Delilah’s. Er hangt een fijne sfeer in het dorpje en het dagelijks leven voltrekt zich hier in een wat rustiger en relaxt tempo. Te midden van de prachtige natuur en de rustige dorpjes voelt het alsof je ver verwijderd bent van de ‘bewoonde’ wereld. Ik vond Nong Khiaw een heerlijke plek, ontmoette er veel andere backpackers en ben er uiteindelijk bijna een week gebleven! Hier lees je al mijn tips.

Van Nong Khiaw naar Vang Vieng

Vanuit Nong Khiaw gaat er een directe bus naar Vang Vieng, die er zo’n 9 uur over doet. Verschillende touroperators in Nong Khiaw bieden deze busreis aan, maar je bent het goedkoopste uit als je je ticket bij het busstation in Nong Khiaw koopt. Je betaalt dan 150.000 kip (€15,-).

Vang Vieng

Vang Vieng is één van de leukste backpackersbestemmingen van Laos! Overdag kun je genieten van de schitterende natuur, hoge karstbergen en blauwe meren, en ’s avonds sluit je de dag af met een goed feestje in één van de leuke bars. Ook tuben in de Nam Song Rivier – één van de meest populaire activiteiten in Vang Vieng – kun je hier nog altijd doen. Wil je weten wat er nog meer in Vang Vieng te doen is? Lees dan dit artikel.

Van Vang Vieng naar Vientiane

De bus van Vang Vieng naar Vientiane doet er zo’n 4 uur over. Ik betaalde 50.000 kip (€5,-) voor mijn busticket.

Vientiane

Vientiane is de hoofdstad van Laos. Ik vond het leuk om hier een dagje rond te lopen en wat dingen te bezichtigen, maar het is absoluut geen bijzondere stad. Als je niet zoveel tijd hebt kun je Vientiane dan ook prima overslaan. Wil je een lekker hapje eten, dan is Jamil Zahid Indian and Pakistani Food echt een aanrader! Het Indiaanse eten is hier erg lekker en echt spotgoedkoop. Probeer je liever de lokale keuken uit? Neem dan is een kijkje bij Nem Nueng Sihom. Dit zaakje zit altijd vol met locals, het eten is erg goed én goedkoop. In het Chao Anouvong Park is elke avond een bruisende Night Market, waar eveneens wat gezellige zaakjes zitten waar je een hapje kunt eten. Ook op de Ban Anou Night Market kun je goedkoop streetfood eten. Ik verbleef in Vientiane in Bed Terminal Hostel & Café. Dit is een erg gemoedelijk en schoon hostel met ruime bedden. Ik betaalde €7,- per nacht. Kijk hier voor meer informatie en prijzen.

Van Vientiane naar Thakhek

Vanuit Vientiane rijd je met de bus naar Thakhek, een ritje van zo’n 7 uur. Via mijn hostel betaalde ik 130.000 kip (€13,-) voor een ticket.

Thakhek

Voor wie het verscheidene binnenland van Laos wilt ontdekken, is het rijden van de Thakhek Loop echt een aanrader! Deze motortocht van zo’n 450 kilometer brengt je door de prachtige en vaak verrassende natuur van Centraal Laos. Persoonlijk vond ik het vooral heel leuk dat het landschap onderweg ontzettend divers is. De wegen zijn over het algemeen vlak en goed onderhouden, dus ook voor beginnende scooterrijders is het rijden van de Thakhek Loop een eitje. Enthousiast geworden? Lees dan hier al mijn tips voor het rijden van de Loop!

Van Thakhek naar Don Det

Er gaat geen directe bus van Thakhek naar Don Det. Vanuit Thakhek gaat er een slaapbus naar Pakse. Deze bus vertrekt rond 1:30 en komt ’s ochtends om 7:00 aan in Pakse. Hiervoor betaalde ik 100.000 kip (€10,-). Vervolgens kun je bij het busstation van Pakse voor 65.000 kip (€6,50) een combinatieticket kopen voor de bus en de ferry naar Don Det. De slaapbus is de goedkoopste optie, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een bus overdag pakken.

Het plaatsje Pakse is niet zo bijzonder en niet persé de moeite waard om te bezoeken. Echter kun je vanuit Pakse wel de Bolaven Loop maken, een motortocht van 2 dagen over het Bolaven Plateau. Onderweg zie je veel mooie natuur en er zijn enkele spectaculaire watervallen te vinden. Ik had na de Thakhek Loop en de Ha Giang Loop in Vietnam twee weken eerder, niet zoveel zin om nóg een motortocht te doen, maar het kan een mooie aanvulling op je reis door Laos zijn!

Don Det

De meest relaxte afsluiter van je reis door Laos heb je in het zuidelijke Si Phan Dhon, wat letterlijk ‘de 4000 eilanden’ betekent. Deze rivierarchipel in de Mekong Rivier, gelegen tegen de grens van Cambodja, is de ideale plek om te chillen en te genieten van het rustige sfeertje dat er heerst. Wil je weten wat je kunt doen op de 4000 eilanden, waar je kunt verblijven en wat de lekkerste restaurantjes zijn? Lees dan dit artikel.

Extra: van Laos naar Cambodja

Ontzettend veel backpackers reizen na Laos verder naar Cambodja. Een logische keuze, aangezien de 4000 eilanden tegen de grens van Cambodja aan liggen. De bus is vanaf hier de makkelijkste én goedkoopste manier om naar Cambodja te reizen. Helaas zijn er op internet veel negatieve verhalen te lezen over de busmaatschappijen en de vele ‘scams’ bij de grensovergang, waardoor ik ging twijfelen of dit wel de beste keuze was. Toch heb ik de grens tussen Laos en Cambodja snel én veilig over kunnen steken! Hier leg ik je uit hoe je dit doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *