Type and press Enter.

Met de bus van Laos naar Cambodja: zo steek jij veilig de grens over

Eindig jij je reis in Laos op de 4000 eilanden en reis je vanaf daar verder naar Cambodja? Dan is de kans groot dat je ervoor kiest om met de bus de grens over te steken. De 4000 eilanden liggen namelijk tegen de grens van Cambodja aan en de bus is vanaf hier de makkelijkste én goedkoopste manier om naar Cambodja te gaan. Helaas zijn er op internet veel negatieve verhalen te lezen over de busmaatschappijen en de vele ‘scams’ bij de grensovergang, waardoor ik ging twijfelen of dit wel de beste keuze was. Toch heb ik de grens tussen Laos en Cambodja snel én veilig over kunnen steken. Hier leg ik uit hoe je dit doet!

Niet doen: een ticket boeken bij Green Paradise Travel

Op zowel Don Det als Don Khon (de 4000 eilanden) worden ontzettend veel bus tickets aangeboden naar Cambodja. Hierdoor lijkt het eigenlijk heel ‘gemakkelijk’ om met de bus naar Cambodja te reizen. Echter leiden al deze aanbieders en verkopers allemaal naar dezelfde busmaatschappij: Green Paradise Travel. En over de bussen van Green Paradise Travel zijn op internet veel slechte reviews te lezen, écht heel veel. Van bussen die er 14 uur over doen in plaats van de beloofde 8 uur, tot reizigers die continu van bus moeten wisselen of bussen die stoppen voor een lunchpauze van 3 uur… je noemt het maar op en op het internet vind je het. Gelukkig vond ik na wat research een goed alternatief: Asia Van Transfer (AVT).

Asia Van Transfer (AVT)

AVT is een betrouwbare organisatie, die je vanaf de grens van Cambodja binnen zo’n 6 à 7 uur naar Siem Reap brengt. Eventueel kun je bij AVT ook een bus ticket naar Phnom Penh boeken. Omdat AVT in Cambodja gelokaliseerd is, mogen zij geen tickets verkopen in Laos, vandaar dat je ook nergens op de 4000 eilanden een busticket van AVT kunt kopen. Voor de aanschaf van een ticket neem je contact op met asiavantransfer@gmail.com. Zij reageren meestal ontzettend snel en leggen je vervolgens de procedure uit. Het bus ticket dat je bij AVT koopt brengt je enkel van de grens van Cambodja naar Siem Reap of Phnom Penh. Je moet dus zelf nog naar de grens van Cambodja reizen. Maar no worries, want dit is ontzettend makkelijk! Hier leg ik uit hoe de gehele procedure in zijn werk gaat:  

Stap 1: De ferry naar Nakasang

Vanaf Don Det pak je om 8:00 de eerste ferry naar Nakasang. Dit is het kleine plaatsje waar je bij aankomst op de 4000 eilanden met de bus afgezet bent. Een ticket voor de ferry kost 15.000 kip (€1,50). Waarschijnlijk arriveer je rond 8:15/8:30 in Nakasang.

Stap 2: Bus naar de grens van Cambodja

Op zo’n 500 meter van de haven van Nakasang ligt het busstation. Hier koop je voor 30.000 kip (€3,-) een bus ticket naar de grens van Cambodja. De bus vertrekt tussen 9:00 en 9:30 en het is een ritje van zo’n 20 kilometer. Eventueel kun je je ook door bijvoorbeeld een tuktuk naar de grens laten brengen.

Eventueel kun je op Don Det bij Green Paradise Travel een bus ticket boeken naar de grens van Cambodja. Je hoeft dan niet zelf in Nakasang een ticket voor de ferry en de bus te kopen. Je reist dan met Green Paradise Travel tot de grens van Laos en gaat na de grens verder met AVT. Echter ben je goedkoper uit als je los een ticket voor de ferry en de bus koopt.

Stap 3: Haal je exit stempel voor Laos

Eenmaal aangekomen bij de grens van Laos loop je naar het loket waar de immigratiepolitie zit. Aan hen geef je een ingevulde departure card (deze heb je gekregen op het moment dat je Laos binnen bent gekomen) en betaal je $2 voor een exit stempel op je paspoort. Vervolgens loop je Cambodja binnen.

Let op: Het is mogelijk dat er bij de grens van Laos verschillende locals naar je toekomen die aanbieden om je te helpen bij het visum proces. Ook zit er recht tegenover het officiële loket van de immigratie politie een man aan een tafel die je wijs probeert te maken dat je zijn hulp nodig hebt bij het invullen van de visum formulieren. Echter laat hij je hier zo’n $5 voor betalen en wordt je paspoort tijdelijk ingenomen. Je kunt alle formulieren gemakkelijk zelf invullen, dus sla alle ‘visa service’ die hier wordt aangeboden af. Reis je met Green Paradise Travel, dan wordt er gedreigd dat de bus na de grens zonder jou verder reist als je de hulp niet accepteert. Nog een reden dus om niet bij deze maatschappij te boeken…

Stap 4: Regel je visum voor Cambodja

Eenmaal in Cambodja loop je het gebouw van de Immigratie Politie binnen (op het gebouw staat Visa Service). Hier vul je twee immigratiekaarten in, die je samen met je paspoort, een pasfoto en $35 dollar bij de immigratiepolitie achter het loket afgeeft. Hier krijg je vervolgens een visum voor Cambodja in je paspoort.

grens
Stap 5: Haal een entrance stempel voor Cambodja

Binnen hetzelfde gebouw zit een volgend loket. Hier krijg je een entrance stempel in je paspoort voor Cambodja (de kosten hiervoor zijn al bij de $35 dollar inbegrepen, je hoeft dus niets meer te betalen). Ook wordt hier een vingerscan uitgevoerd.

Stap 6: Koop een bus ticket bij AVT

Vervolgens loop je naar het kantoortje van AVT, zo’n honderd meter verderop. Hier wordt je ontvangen door Mr. Hout, de contactpersoon van Asia Van Transfer. Je betaalt hem $20 voor het bus ticket naar Siem Reap (eventueel kun je dit ook in Riel of Kip betalen). Het busje van AVT vertrekt rond 11:30/11:45 naar Siem Reap. Ze stoppen in het plaatsje Stung Treng voor een lunchpauze van 45 minuten en rijden hier om 14:00 weer verder. Onderweg wordt er nog één plaspauze van een kwartiertje ingelast. Je komt uiteindelijk rond 19:00 in Siem Reap aan. AVT geeft je vervolgens een gratis lift naar je hostel, hotel of guesthouse.

Ervaring met AVT

Ik heb een hele fijne ervaring gehad met AVT. Ik kreeg van hen een hele uitgebreide en duidelijk mail met hoe de reis en het visumproces in zijn werk zou gaan. Hierdoor wist ik wat ik kon verwachten en welke hulp ik bij de grensovergang wel en niet moest accepteren. De busreis naar Siem Reap verliep ontzettend voorspoedig en we zijn niet vaker of langer gestopt dan ons van te voren verteld was. Uiteindelijk arriveerden we zelfs een half uur eerder dan gepland in Siem Reap.

Kostenschema

Hieronder zijn de kosten weergeven die je kwijt bent als je met de bus de grens van Laos naar Cambodja oversteekt:

Ferry van Don Det naar Nakasang €1,50
Bus naar de grens van Laos €3,-
Bus van de grens van Cambodja naar Siem Reap €18,-
Exit stempel €1,80
Visum (inclusief entrance stempel) €31,65
Totaal €55,95

Extra tips

  • Een E-visum is NIET geldig als je de grens tussen Laos en Cambodja over land oversteekt. Je moet dus altijd een visa on arrival bij de grens aanvragen.
  • Er is geen ATM bij de grens tussen Laos en Cambodja. Zorg er dus voor dat je op voorhand $37 dollar bij je hebt voor het visum en de exit stempel.
  • Tot een paar maanden geleden was de ‘health check’ één van de oplichterijen bij de grens van Cambodja. Toeristen werden ervan overtuigd dat zij een gezondheidscontrole moesten doen voor zij Cambodja in konden gaan en moesten hier vervolgens voor betalen. Echter is deze oplichterij sinds een paar maanden gestopt en hoef je je hier geen zorgen meer over te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *