Type and press Enter.

Ontdek ongerept Vietnam tijdens de 4-daagse Ha Giang Loop

In het noorden van Vietnam, vlak bij de grens van China, ligt het plaatsje Ha Giang. Dit is het beginpunt van de Ha Giang Loop; een waanzinnig gave motorroute door het ongerepte en bergachtige landschap van Noord-Vietnam. De Ha Giang Loop was één van de mooiste ervaringen van mijn reis door het land. Het landschap wordt gedomineerd door hoge bergen, imposante rotsformaties, uitgestrekte rijstvelden en kleine dorpjes waar etnische minderheden wonen. Ha Giang is nog niet door het grote publiek ontdekt en wordt voornamelijk door backpackers bezocht. Nu is dus het moment om te gaan en het ongerepte noorden van Vietnam te ontdekken!

De Ha Giang Loop

De motorroute door de provincie Ha Giang begint en eindigt in het plaatsje Ha Giang. De route kan in 3 of 4 dagen gereden worden. Wij kozen ervoor om de route in 4 dagen te rijden en ik zou aanraden om hetzelfde te doen. Dit geeft je namelijk voldoende tijd om rustig te rijden en onderweg regelmatig te stoppen voor een foto. Als je de route in 3 dagen rijdt, moet je flinke afstanden afleggen en dus vroeg opstaan. Je rijdt dan niet zo relaxt als wij in 4 dagen konden doen.

Zelf rijden of met een tour

Je kunt de Ha Giang Loop zelf rijden of ervoor kiezen om dit met een tour te doen. Reizigers die een tour boeken, doen dit meestal bij Easy Rider. Je zit dan achterop een motor en wordt door een local rondgereden. Wij kozen ervoor om wel zelf met de motor te rijden, omdat dit een heel stuk goedkoper is en we onderweg zo vaak konden stoppen als we zelf wilden. Achteraf was ik erg blij met deze keuze, simpelweg omdat het ook heel gaaf is om de route zelf af te leggen!

Omdat het landschap van Ha Giang zo bergachtig is, kun je de loop niet met een automatische motor rijden en moet je op z’n minst een semi-automatische motor huren. Met een semi-automatische motor schakel en rem je met je voeten. Zelf had ik dit nog nooit gedaan, maar na een goede uitleg en een oefenrondje had ik dit al vrij snel onder de knie.

Motor huren

Wij huurden onze motor bij Mama’s Homestay. Voor de huur van een motor, inclusief verzekering, betaalden wij 250.000 dong (€9,75) per dag. Wij kregen van hen ook een helm, handschoenen en knie- en elleboogbeschermers te leen. We hadden een hele goede ervaring met Mama’s Homestay! De motoren die we huurden waren zo goed als nieuw en we kregen van te voren een duidelijke uitleg over het schakelen. Daarnaast konden we een kaart met de route op Google Maps downloaden en kregen we telefoonnummers mee in geval van nood. Je kunt je grote backpack bij de homestay achterlaten en een kleine rugzak achterop de motor binden. Er zijn veel (Nederlandse) backpackers die een motor huren bij Mama’s Homestay. Reis je alleen, dan is er een grote kans dat je hier backpackers ontmoet waarmee je samen de loop kunt rijden. De meeste reizigers starten de tocht vanaf Mama’s Homestay na het ontbijt namelijk gezamenlijk.

Extra: Wij reisden met de nachtbus vanuit Cat Ba naar Ha Giang en kwamen hier midden in de nacht aan. Wij hadden van te voren een berichtje naar Mama’s Homestay gestuurd dat we daar onze motoren wilden huren en konden daar gratis nog een paar uurtjes slapen, alvorens we aan de loop begonnen.

Veiligheid

Dat Ha Giang nog niet zo’n populaire bestemming is, is duidelijk zichtbaar aan de infrastructuur in het gebied. Op sommige plekken zitten de wegen vol kuilen, liggen er kiezelsteentjes of zijn er graafmachines aan het werk. Ik had van te voren veel verhalen gehoord over mensen die tijdens het rijden van de loop vallen of uitglijden en vond het dus best spannend om zelf te rijden. Achteraf viel het gelukkig erg mee. Als je op je eigen tempo rijdt en rustig door de bochten gaat, is het over het algemeen goed te doen.

Het weer

Afhankelijk van de periode waarin je de Ha Giang Loop rijdt, is het verstandig om rekening te houden met de weersomstandigheden. Zorg er in de zomer voor dat je je goed insmeert, aangezien je hoog in de bergen gemakkelijk kunt verbranden. Doe je de loop – net als wij – in de winter, wees dan voorbereid op koud weer. Wij reden de Ha Giang Loop begin december en de gevoelstemperatuur was in de bergen gemiddeld 5°C. Dit is koud, écht koud, en je zult een jas en handschoenen nodig hebben om warm te blijven.

De route

Als je de Ha Giang Loop in 4 dagen rijdt, dan ziet de route er als volgt uit:

Dag 1: Ha Giang – Yen Minh

De eerste dag rijd je van Ha Giang naar het plaatsje Yen Minh. Dit is een afstand van in totaal 105 kilometer. Onderweg rijd je langs Heaven’s Gate, vanaf waar je een gaaf uitzicht hebt op de bergen en de bochtige weg die hier doorheen loopt. Bij het kleine koffiezaakje bij Heaven’s Gate kun je onder het genot van een warme kop koffie, thee of chocolademelk genieten van het uitzicht. Ook kom je de eerste dag langs de Lung Khuy Cave. Wij hebben de grot niet bezocht omdat we zeker wilden zijn dat we voor het donker in Yen Minh aan zouden komen, maar hij schijnt erg mooi te zijn. Wel kun je net als wij het pad dat naar de grot leidt een stukje oprijden. De omgeving is hier namelijk prachtig!

Ha Giang
Dag 2: Yen Minh – Dong Van

Op dag twee rijd je van Yen Minh naar Dong Van. Het leukste is om ook naar Lung Cu te rijden; het meeste noordelijke punt van Vietnam, gekenmerkt door een hoge vlaggentoren. Onderweg rijd je vlak langs de Chinese grens. Als je van Yen Minh naar Lung Cu rijdt en vervolgens van Lung Cu naar Dong Van, moet je de tweede dag in totaal 83 kilometer afleggen.

Ha Giang
Dag 3: Dong Van – Du Gia

De derde dag leg je een afstand van 97 kilometer af van Dong Van naar het kleine plaatsje Du Gia. Onderweg heb je waanzinnige uitzichten over het berglandschap van Ha Giang en je zult regelmatig stoppen voor een foto!

Ha Giang
Dag 4: Du Gia – Ha Giang

Op dag vier rijd je van Du Gia terug naar Ha Giang. Het werd ons nadrukkelijk afgeraden om van Du Gia direct naar Ha Giang te rijden, omdat deze weg ontzettend slecht zou zijn. In plaats daarvan werd ons aangeraden om van Du Gia weer terug te rijden naar het plaatsje Tam Son en vanaf daar de weg terug naar Ha Giang te vervolgen. Als je deze weg volgt, moet je nog zo’n 113 kilometer afleggen.

Ha Giang

Overnachten

Overnachten in de provincie Ha Giang doe je bij simpele homestays of hotelletjes, die gemiddeld tussen de €5 en €15 euro kosten. Wij boekten onze accommodatie altijd pas op het moment dat we in het betreffende stadje aankwamen en konden op deze manier altijd nog wel een leuke en betaalbare homestay vinden. Wij verbleven tijdens de Ha Giang Loop bij de volgende accommodaties:

Yen Minh: Homestay Phuc Anh

Phuc Anh was een fijne homestay met schone kamers. Erg leuk was dat we hier met thee, fruit en koekjes werden ontvangen. Wij betaalden €11,- per nacht voor een tweepersoonskamer. Kijk hier voor meer informatie en prijzen. Je kunt bij de homestay ontbijten, maar het in de buurt gelegen August Coffee & Restaurant serveert ook een erg goed ontbijt.

Dong Van: Hoang Van Hotel

In Dong Van verbleven wij in het Hoang Van Hotel. Een simpel, maar prima hotelletje, waar we €10,- per nacht voor betaalden. Kijk hier voor meer informatie en prijzen. Naast het Hoang Van Hotel ligt het Roma Italian Restaurant. Wij vonden het lekkere Italiaanse eten hier echt een verademing na alle simpele rijst- en noedelgerechten in Ha Giang.

Du Gia: Backpacker Garden Homestay

Backpacker Garden Homestay is een gezellige homestay. Je kunt een bed op een slaapzaal boeken, maar het leukste slaap je in één van de bungalows. Het familiediner van de homestay in de avond is echt een plus; voor €3,- eet je samen met andere backpackers van een enorm lekker en uitgebreid diner. Wij betaalden €11,- per nacht voor een kamer. Kijk hier voor meer informatie en prijzen.

Ha Giang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *