Type and press Enter.

Alle tips voor backpackersstad Kampot in Zuid-Cambodja

Kampot is een rustig stadje in het zuiden van Cambodja en wordt door veel backpackers bezocht. Er zijn veel lekkere restaurantjes en gezellige cafeetjes, waarvan velen ook een goede internationale keuken hebben. De omgeving van Kampot leent zich perfect om met de scooter ontdekt te worden. Er zijn niet gek veel bezienswaardigheden, dus ook als je niet al te veel tijd hebt kun je Kampot prima bezoeken! In dit artikel geef ik al mijn tips voor bezienswaardigheden, restaurantjes en accommodatie in Kampot.

Doen in Kampot

Scooter huren

De omgeving van Kampot ontdek je het beste met de scooter; de wegen zijn rustig en voor de scooterhuur betaal je slechts $4 per dag. Reken op ongeveer $3 voor een volle tank. Een mooi stukje natuur vind je als je vanaf het centrum van Kampot richting het zuiden gaat. Je rijdt het eerste stuk langs de rivier en vervolgt daarna de weg door een prachtig en groen landschap. Het fijne is dat je hier verder geen andere toeristen ziet. Ook onderstaande bezienswaardigheden – Bokor National Park, de peperplantage en Kep – kun je gemakkelijk met de scooter bereiken. Mocht je niet al te veel tijd hebben in Kampot, dan zou je in principe alle drie de bezienswaardigheden in één dag kunnen zien. Als je ’s ochtends een beetje op tijd vertrekt heb je hier voldoende tijd voor. Vanuit Kep rijd je dan hoogstwaarschijnlijk in het donker terug, maar zelf vond ik dit goed te doen.

Kampot
Bokor National Park

Op ongeveer 20 minuten scooterrijden van het centrum van Kampot ligt de ingang van Bokor National Park. Vanaf het begin van het park loopt er één lange slingerweg naar boven. Onderweg zie je prachtige natuur en heb je zelfs kans om wat wildlife te zien. Zo kwam ik de lampongaap langs de weg tegen! Daarnaast ligt de Popokvil Waterval in Bokor National Park. Echter had ik van andere backpackers zoveel slechte verhalen gehoord over deze waterval, dat ik niet de moeite heb genomen om erheen te gaan.

Kampot

Wel de moeite waard is Bokor Hill Station, gelegen op de top van de Bokor Mountain. Bokor Hill Station is een verzameling Franse koloniale gebouwen, die in 1920 gebouwd zijn als een soort luxeresort voor de koloniale bewoners die aan de hitte van Phnom Penh wilden ontsnappen. Echter zijn de gebouwen meerdere keren verlaten, waardoor het nu een soort ‘spookstad’ is geworden. Hoewel de vervallen en geruïneerde gebouwen ontzettend gaaf zijn om te zien, worden er in de omgeving inmiddels heel wat nieuwe hotels en casino’s gebouwd. Ik vond dit erg jammer en het doet een beetje af aan de hele ervaring. Toch is Bokor National Park naar mijn mening wel echt de moeite waard om te bezoeken!

Kampot
Peperplantages

Kampot heeft het perfecte klimaat voor het groeien van peper; de zon, de zeebries, de kwaliteit van het land en de regen gedurende het regenseizoen, zijn allemaal factoren die de pepergroei ten goede komen. In de omgeving van Kampot liggen dan ook tientallen peperplantages. Het is erg leuk om één van deze plantages te bezoeken en meer te weten te komen over hoe de peper verbouwd wordt. Een aanrader is La Plantation. Deze plantage is één van de grootste in de omgeving van Kampot en wordt gerund door Nathalie en Guy. Alleen al de prachtige, groene omgeving waarin La Plantation ligt, maakt het de moeite waard om hierheen te gaan. Helemaal tof is dat toegang kosteloos is, je een gratis rondleiding kunt krijgen over de peperplantage en naderhand de verschillende soorten peper mag proeven.

Kampot
De krabmarkt in Kep

Het kustplaatsje Kep ligt op ongeveer een halfuurtje rijden van het centrum van Kampot. Het is ontzettend leuk om naar de krabmarkt in Kep te gaan. Hier worden hele bakken met krab uit de zee gevist en direct vers voor je bereid. Voor een kilo verse krab betaal je zo’n $5. De grote bakken krab die continu uit het water worden gehaald, de prachtige zonsondergang en een halve kilo krab ontleden terwijl ik geen idee had hoe… ik vond het heerlijk!  

Restaurants in Kampot

Veel restaurants in Kampot zijn gericht op de internationale keuken en er zijn maar weinig écht goede restaurants met een traditionele, Khmer keuken. Eerlijk is eerlijk… ik vond het niet zo erg. Ik heb meerdere keren heerlijk gegeten in Kampot! Dit zijn mijn favoriete restaurants:

Aroma House

Verse hummus, smaakvolle falafel en steengoede kipkebab. Meerdere keren ben ik terug gegaan voor het heerlijke mediterrane eten van Aroma House. Alle gerechten zijn ontzettend smaakvol en de sfeer in het restaurantje is erg fijn. De vriendelijk eigenaar komt van origine uit Iran en vertelt je graag over alle reizen die hij heeft gemaakt.

Khmer Roots Cafe

Het zou bijna beschamend zijn om alleen maar restaurants met een internationale keuken in dit lijstje te hebben staan. Gelukkig kan ik ook het Khmer Roots Cafe aan het rijtje toevoegen: een fantastisch, Cambodjaans restaurantje met een kleine selectie aan traditionele Khmer gerechten. Het zaakje ligt overigens niet daadwerkelijk in Kampot, maar zo’n 17 kilometer uit het centrum. Echter kom je er langsgereden als je La Plantation bezoekt, dus het is de perfecte plek voor een lekkere lunch voor of na je bezoek aan de peperplantage. In de open keuken van Khmer Roots Cafe kun je zien hoe alle gerechten stuk voor stuk vers worden bereid. Ik at een ontzettend smaakvolle gele curry!

Epic Arts Café

Ik haalde mijn ontbijtje standaard bij het Epic Arts Café en ik bleef altijd wel even hangen om later nog een stuk carrotcake te bestellen. Dit gezellige cafeetje in Kampot vergroot de werkkansen voor Cambodjanen met een handicap. Een groot deel van bedieningsmedewerkers is doof en je bestelt je eten daarom door het zelf op de menukaart aan te kruisen. Het Epic Arts Café heeft een fantastische selectie aan versgebakken cakes, koekjes en taart, waarvan de carrotcake dus mijn favoriet was.

Overnachten in Kampot

Ik verbleef in Kampot bij Monkey Republic Kampot. Dit hostel heeft een gezellige, gemeenschappelijke ruimte waar je gemakkelijk andere backpackers kunt ontmoeten. Ook is er een lekker restaurantje met goede happy hours! Persoonlijk vond ik de kamers van het hostel heel fijn en altijd schoon. Een bed op een slaapzaal kost €4,- per nacht. Kijk hier voor meer informatie en prijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *