Type and press Enter.

Anuradhapura on a budget: fietstocht langs de gratis tempels van de stad

Anuradhapura is één van de oude koningssteden van Sri Lanka en heeft zelfs een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO bemachtigd. In de stad vind je veel tempels, enorme stoepa’s en oude ruïnes. Persoonlijk vond ik de sfeer in Anuradhapura heel bijzonder; Sri Lankanen komen hier – allemaal in het wit gekleed – met de hele familie heen om te bidden, wierook af te steken en bloemen te brengen aan de goden. Het is er heel vredig en sereen. Naar mijn mening kun je de tempels van Anuradhapura het beste met de fiets verkennen. Alles ligt vrij dicht bij elkaar en zo heb je de vrijheid om in je eigen tempo in de stad rond te rijden. Als je de bekendste tempels van de historische stad wilt zien, betaal je hiervoor €25,- entree. Erg veel, vind ik persoonlijk, terwijl er ook een aantal net zo mooie tempels zijn die je gratis kunt bezoeken. Met deze fietstocht bezoek je de mooiste en gratis tempels van Anuradhapura!

Vessagiriya

De eerste stop van de fietstocht is Vessagiriya. Vessagiriya is een oud klooster, waar de monniken van Vessagiriya vroeger in rotsschuilplaatsen leefden. Momenteel kun je alleen nog maar een deel van de kale rotsen zien waar de monniken lang geleden hebben geleefd. Toch is de mooie omgeving het waard om even rond te lopen.

Isurumuniya Rajamaha Viharaya

Op een klein stukje fietsen van Vessagiriya ligt Isurumuniya, de enige tempel in dit rijtje waar je wél een toegangsprijs voor betaalt. Echter is dit slechts 200 rupee, omgerekend €1,-. Wil je helemaal on a budget gaan, dan kun je deze tempel overslaan, anders is het de moeite waard om hier even te stoppen. Isurumuniya Rajamaha Viharaya is een tempel met enkele bijzondere rotsgraveringen. Loop via de trap naar de top van de tempel voor een mooi uitzicht over Anuradhapura.

Sarananda Temple

Vooral kenmerkend voor de Sarananda Temple is het enorme Boeddhabeeld, dat je al van verre boven het gebouw uit kunt zien torenen. De tempel is daarnaast een leerschool voor monniken. Sla zeker de Cave Temple niet over, waar Boeddhistische verhalen in mooie schilderingen weergegeven zijn.

Sandahiru Seya

Sandahiru Seya, een imposante, gigantische stoepa, krijgt nou niet bepaald de schoonheidsprijs. Wel is het leuk om via de trap naar boven te klimmen en te genieten van het uitzicht vanaf de top.

Jaya Sri Maha Bodhi

Deze heilige vijgenboom is 288 v.Chr. gepland en er wordt beweerd dat dit de oudste boom ter wereld is. Het is één van de belangrijkste heilige plaatsen voor Boeddhisten in Sri Lanka, omdat dit de boom is waaronder Boeddha verlichting heeft bereikt. Parkeer je fiets bij de parkeerplaats voor de heilige boom en bezoek deze plek en de volgende twee stupa’s – Ruwanweli Maha Seya en Thuparamaya – te voet.

Tip: zorg ervoor dat je Jaya Sri Maha Bodhi weer via dezelfde uitgang verlaat als waar je binnen bent gekomen en vanaf daar verder loopt naar Ruwanweli Maha Seya. Loop je namelijk via de andere poort naar buiten, dan moet je 200 rupee entree betalen voor de volgende tempels. Dit is echter helemaal niet nodig, dus laat je niet misleiden door locals die beweren dat je via deze uitgang verder moet.   

Ruwanweli Maha Seya

Te voet loop je verder naar Ruwanweli Maha Seya. Deze wandeling is erg leuk, omdat het pad versierd is met lichtjes en overal boeddhistische vlaggetjes hangen. Ruwanweli is een gigantische stoepa waar je een rondje omheen kunt lopen. Het kolossale bouwwerk is versierd met een hoop lichtjes, dus je kunt overwegen om de stoepa ’s avonds te bezoeken voor een extra bijzondere ervaring.

Thuparamaya Stupa

Loop nog een stukje verder naar de Thuparamaya Stupa. Deze stoepa is een stukje kleiner en daardoor ook wat rustiger. Persoonlijk vond ik Thuparamaya erg mooi en er hing een fijne sfeer. Na het bezoeken van de stoepa wandel je weer terug naar je fiets.

Mirisawetiya Stupa

Met de fiets rijd je naar de laatste stoepa van de dag: de Mirisawetiya Stupa. Ook deze plek is erg rustig en vredig, dus sla een bezoekje zeker niet over.

Royal Park

In deze groene, historische plek liggen veel artefacten en ruïnes. Echter is het – dankzij de mooie natuur – ook gewoon een fijne plek om doorheen te fietsen of te wandelen.

Thissa Wewa

Na een hele dag tempels bezoeken is er niets lekkerder dan om even af te koelen in het Thissa Wewa meer. Neem een frisse duik of geniet simpelweg van de rust aan de waterkant. 

Niet zo budget: Mihintale

Op ongeveer een half uurtje met de bus van Anuradhapura ligt Mihintale, een tempelcomplex en belangrijke bedevaartsplaats voor boeddhisten in Sri Lanka. Aangezien je voor Mihintale €5,- entree betaalt is het helaas niet zo budget, maar naar mijn mening mag je deze plek echt niet overslaan! Zorg dat je ruim een uur voor de zonsondergang op deze plek bent, zodat je rustig de tijd hebt om alle tempels te bezichtigen. Vervolgens kun je vanaf het hoogste puntje van Mihintale een prachtige zonsondergang zien. Ik vond dat er een ontzettend vredige sfeer hing en de omgeving is er werkelijk schitterend!

Tips voor een bezoek aan Anuradhapura en Mihintale

  • Vrij vanzelfsprekend, maar ik benoem het toch maar even: je bezoekt tempels en boeddhistische plekken, dus zorg ervoor dat je knieën en schouders bedekt zijn.
  • Draag witte of lichte kleding als je de tempels bezoekt. Je zult zien dat alle locals ook witte kleding dragen. Mocht je geen witte kleding hebben, zorg er dan in ieder geval voor dat je geen donkere of zwarte kleding draagt.
  • Draag sokken of neem een paar mee in je tas. Bij de meeste tempels wordt er verwacht dat je je schoenen uit doet en op een zonnige dag kunnen de stenen erg heet zijn.

Overnachten in Anuradhapura

Ben je op zoek naar een fijne verblijfplaats in Anuradhapura, dan kan ik het hostel Feel Like Home aanbevelen. Dit hostel doet zijn naam eer aan, want ik heb me hier helemaal thuis gevoeld! De familie die het hostel runt is ontzettend lief en behulpzaam, de sfeer is er heel gezellig en er worden elke avondje spelletjes gespeeld. Ook wordt er ’s ochtends een heerlijk ontbijt geserveerd met veel fruit! Ik betaalde €4,50 per nacht voor een bed op een slaapzaal. Kijk hier voor meer informatie en prijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *