Type and press Enter.

Backpacken door Sri Lanka: reisroute voor 3 tot 4 weken

Sri Lanka is één van mijn favoriete landen in Azië. Binnen een dag had het land, met de onwijs lieve mensen en het fantastische eten, mijn hart veroverd. Het is naar mijn mening één van de meest diverse en veelzijdige landen in Azië. Zo kun je er leren surfen langs de paradijselijke zuidkust, maak je gave hikes door de groene bergen en theeplantages in het midden van het land, leer je meer over de geschiedenis in de oude koningssteden, of ga je wildlife spotten in één van de vele nationale parken! Sri Lanka is een klein land en dus ben je niet gek veel tijd kwijt aan het reizen tussen de verschillende bestemmingen.

De reisroute

Op onderstaande kaart zie je de route die ik heb afgelegd. Ik heb ervoor gekozen om vanuit Negombo eerst richting het zuiden van Sri Lanka te reizen en daarna naar het noorden te gaan. De meeste mensen reizen echter in tegenovergestelde richting, maar het grote voordeel van deze route is dat het tijdens de treinreis van Ella en Kandy niet zo druk is. Wees overigens niet bang dat je geen andere backpackers ontmoet als je het rondje in tegengestelde richting maakt! Ik heb alsnog genoeg mensen ontmoet die hetzelfde deden en waar ik mee samen heb gereisd.

De route die ik heb afgelegd is slechts een voorbeeld. Natuurlijk kun je hiervan afwijken of bestemmingen aan de reis toevoegen of juist weglaten. Als je door Sri Lanka gaat reizen is het erg belangrijk om rekening te houden met de periode waarin je het land bezoekt. Sri Lanka kent namelijk twee regenseizoenen. Aan de westkust, de zuidkust en in het binnenland heb je van december tot en met maart het meeste kans op mooi weer. De oost- en noordkust kun je beter tussen april en september bezoeken. De reis die ik door Sri Lanka heb gemaakt is dus het meest geschikt om tussen december en maart te maken.

Het openbaar vervoer in Sri Lanka

Ik heb in Sri Lanka altijd met het openbaar vervoer gereisd. Dit is namelijk spotgoedkoop en ontzettend makkelijk! Veel reizigers maken gebruik van taxi’s of privéchauffeurs, maar naar mijn mening is dit echt zonde van je geld. De bussen en treinen rijden zeer regelmatig en je hoeft van te voren niets te reserveren. Ga gewoon naar het dichtstbijzijnde bus- of treinstation, geef aan waar je heen gaat en er is altijd wel iemand die je kan helpen om de juiste bus of trein te vinden. Treintickets koop je altijd bij een loket op het treinstation, je busticket koop je pas als je in de bus zit. Als de bus eenmaal rijdt komt er iemand langs bij wie je het kaartje betaalt.  

Negombo

Je reis door Sri Lanka start je waarschijnlijk in Colombo of Negombo. Beiden liggen op gelijke afstand van het vliegveld, maar Negombo is een wat kleinere stad en schijnt ook veiliger te zijn dan Colombo. In Negombo verbleef ik in Tuk Tuk Hostel Negombo. Dit is een vrij nieuw hostel, met erg mooie en schone kamers. Echt een aanrader om rustig bij te komen van je vliegreis! Ik betaalde €6,­- per nacht voor een bed op een slaapzaal. Kijk hier voor meer informatie en prijzen. Negombo is niet zo’n bijzondere stad en ik zou niet aanraden om er lang te blijven. Wil je nog een hapje eten, ga dan zeker naar Pick N’Mix, een restaurantje met goedkoop en lokaal eten. Ze hebben hier een ontzettend goede rice and curry, één van de specialiteiten in Sri Lanka!

Galle

Het historische stadje Galle, met als hoogtepunt het sfeervolle Galle Fort, mag je niet missen als je door Sri Lanka reist! In 1663 bouwde de Nederlandse VOC hun fort langs de zuidkust van Sri Lanka. De ommuurde stad wordt omringd door oceaan en is – omdat het door UNESCO tot World Heritage Site is uitgeroepen – goed bewaard gebleven. Galle Fort is nu een sfeervol stadje met mooie Nederlandse koloniale gebouwen, leuke cafeetjes en restaurants, stijlvolle hotels en unieke winkeltjes. De stad is niet erg groot en 1 dag is dan ook voldoende om alles te kunnen zien. Hier lees je al mijn tips voor Galle Fort!

De zuidkust

De zuidkust van Sri Lanka is een waar paradijsje; er hangt een relaxte sfeer, je vindt er heerlijke stranden, er zijn een hoop fijne restaurants en cafeetjes en je kunt er ontzettend goed surfen. Echter liggen er zoveel leuke plaatsen in het zuiden van Sri Lanka, dat het moeilijk kan zijn om hieruit een keuze te maken. Ik verbleef meer dan twee weken langs de zuidkust en heb ruim de tijd genomen de verschillende stranden te verkennen. In principe liggen de verschillende stadjes allemaal vrij dicht bij elkaar en kun je met de bus of de tuktuk gemakkelijk van het ene naar het andere plaatsje reizen. Je kunt er dus voor kiezen om op één plek te verblijven en vanuit daar dagtrips te maken naar andere stranden. Heb je echter – net als ik – ruim de tijd, dan kan ik aanraden om te gaan strandhoppen en op verschillende plekken langs de zuidkust te verblijven! In dit artikel heb ik de mooiste stranden langs de zuidkust van Sri Lanka op een rij gezet.

Ella

Het kleine bergdorpje Ella is één van de mooiste en fijnste plekken in Sri Lanka! De omgeving is er schitterend, je vindt er veel backpackers en er is genoeg te doen om je een paar dagen mee zoet te houden. Zo kun je enkele gave hikes maken of het groene, bergachtige landschap met de scooter verkennen. Ella is een heerlijke plek om een paar dagen te blijven hangen. Wil je weten wat je in Ella kunt doen, waar je de lekkerste restaurants vindt en wat de beste plek is om te overnachten? Lees dan dit artikel!

De treinreis van Ella naar Kandy

Eén van de absolute hoogtepunten in Sri Lanka is de beroemde treinreis van Ella naar Kandy. Dit is één van de mooiste treinreizen ter wereld en niet geheel zonder reden; de blauwgekleurde trein hobbelt in een rustig tempo door groene theeplantages, kleine dorpjes en bosrijke omgevingen. Hangend uit de deur of het raam, heb je waanzinnige uitzichten over de bijzondere natuur van Sri Lanka!

Je kunt deze treinreis zowel van Ella naar Kandy als van Kandy naar Ella maken. Het grote voordeel als je – net als ik – van Ella naar Kandy reist, is dat je gegarandeerd een zitplaats kunt bemachtigen. Waar de gereserveerde zitplaatsen van de trein van Kandy naar Ella minstens een maand van te voren uitverkocht zijn, kun je voor de treinreis van Ella naar Kandy één of twee dagen van te voren nog gemakkelijk een ticket kopen. Ik kocht mijn ticket voor een gereserveerde stoel voor de trein van Nuwara Eliya naar Kandy zelfs op de ochtend zelf. En dat is wel zo fijn; de treinreis duurt in totaal zo’n 7 uur en het is geen pretje als je de hele tijd moet staan. Daarnaast is het in de trein van Ella naar Kandy echt véél minder druk dan in de trein van Kandy naar Ella. Ik heb van andere backpackers gehoord dat de treinen van Kandy naar Ella overvol zitten, waardoor je eigenlijk niks van het uitzicht kunt zien. In de trein van Ella naar Kandy was het juist heel rustig.

Omdat de treinreis in totaal 7 uur duurt, zou ik aanraden om onderweg een tussenstop te maken. De treinreis is fantastisch, maar 7 uur is lang en het is zonde als je er na een tijdje niet meer van geniet. Zelf stapte ik bij treinstation Nanu Oya uit en bleef ik twee nachtjes in Nuwara Eliya slapen. Ook Hatton is een goede optie; vanaf hier kun je de heilige berg Adam’s Peak beklimmen.

Nuwara Eliya

Nuwara Eliya is de perfecte stop om de lange treinreis tussen Kandy en Ella te onderbreken. De stad wordt ook wel ‘Little England’ genoemd, omdat het – door de koloniale huizen, golfbanen en paardenranches – wel wat weg heeft van een Engels plattelandsdorpje. Het koelere klimaat in Nuwara Eliya maakt de regio perfect voor het verbouwen van thee. In de schitterende omgeving zie je dan ook tientallen groene theeplantages waar vrouwelijke theeplukkers aan het werk zijn. In dit artikel lees je al mijn tips voor het prachtige Nuwara Eliya!  

Sigiriya

Sigiriya is één van de belangrijkste historische monumenten in Sri Lanka. Deze imposante rots, die ook wel de ‘Lion Rock’ wordt genoemd, was in de 5de eeuw de hoofdstad van het Sinhalese koninkrijk van koning Kashyapa. Sigiriya is door UNESCO uitgeroepen tot World Heritage Site en is voor velen de voornaamste reden om een bezoek te brengen aan het stadje. Echter is ook de natuur er ontzettend mooi en zijn er nog enkele andere, toffe dingen die je in Sigiriya kunt doen. Hier lees je mijn tips!

Anuradhapura

Anuradhapura is één van de oude koningssteden van Sri Lanka en heeft zelfs een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO bemachtigd. In de stad vind je veel tempels, enorme stoepa’s en oude ruïnes. Persoonlijk vond ik de sfeer in Anuradhapura heel bijzonder; Sri Lankanen komen hier – allemaal in het wit gekleed – met de hele familie heen om te bidden, wierook af te steken en bloemen te brengen aan de goden. Het is er heel vredig en sereen. Als je de bekendste tempels van de historische stad wilt zien, betaal je hiervoor €25,- entree. Erg veel, vind ik persoonlijk, terwijl er ook een aantal net zo mooie tempels zijn die je gratis kunt bezoeken. Ik heb een fietsroute gemaakt waarmee je de mooiste, gratis tempels van Anuradhapura bezoekt! Het volledige artikel over Anuradhapura, inclusief deze fietsroute, lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *