Type and press Enter.

Alle tips voor de paradijselijke Gili eilanden bij Lombok en Bali

Vanaf zowel Bali als Lombok zijn de drie bekende Gili eilanden – Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno – gemakkelijk te bereiken. Op de eilanden heerst een super relaxt sfeertje en je mag een bezoekje aan één van de drie Gili’s zeker niet overslaan tijdens je reis! Ik stond in eerste instantie niet te springen om naar de eilanden te gaan, omdat ik dacht dat het erg toeristisch zou zijn. We hadden daarom maar 1 overnachting op Gili Air geboekt. Echter beviel de eerste dag zo goed dat we een  extra nachtje bijboekten. Toen de tweede dag nog beter beviel, boekten we weer een extra nacht. Maar ook na deze 3 nachten hadden we eigenlijk nog wel langer willen blijven!

Welk eiland?

Het grootste eiland is Gili Trawangan, dat voornamelijk bekend staat om het bruisende nachtleven. Gili Meno daarentegen is veel rustig en is meer geschikt als je op zoek bent naar een plek om te ontspannen en te snorkelen. Gili Air hangt een beetje tussen deze twee in. Wij hebben ervoor gekozen om op Gili Air te verblijven. De prijzen voor accommodatie liggen hier namelijk een stuk lager dan op Gili Trawangan en ook op Gili Air zijn er super veel leuke restaurants en barretjes. Er vaart een ferry tussen de drie Gili’s, dus je hebt altijd de mogelijkheid om meerdere eilanden te bezoeken.  

Gili Air

Hoe kom je er?

Wij zijn vanuit Lombok naar de Gili eilanden gegaan. Vanuit het kustplaatsje Bangsal vertrekken er ferry’s naar alle drie de eilanden. Koop je tickets voor de ferry altijd bij de hiervoor bestemde balie en niet van iemand die zegt de tickets aan te bieden. Als je de haven binnenkomt zit helemaal rechts de balie waar je je ticket koopt voor de ferry naar Gili Air. Ga je naar Gili Trawangan of Gili Meno, loop dan helemaal naar links om je ticket aan te schaffen. Er gaat een snelle ferry naar de eilanden, maar veel goedkoper én leuker is om de public ferry te pakken. De public ferry naar Gili Air kost 12.000 rupiah (€0,70), naar Gili Meno 14.000 rupiah (€0,90) en naar Gili Trawangan 15.000 rupiah (€0,97). Bovenop deze prijs betaal je 2.500 rupiah Terminal Taks en 5.000 rupiah entree voor de eilanden. De public ferry – eigenlijk gewoon een klein bootje volgepropt met locals – brengt je binnen een kwartiertje naar Gili Air toe.

Wat te doen op Gili Air?

Op een zitzak naar de zonsondergang kijken

Aan de westkust van het eiland heb je perfect zicht op de zonsondergang. Vanaf 16:00 wordt het hele strand volgebouwd met comfortabele zitzakken en luiden de meeste strandtentjes happy hour in. Je kunt dan onder het genot van een lekkere cocktail de zonsondergang bewonderen. Eigenlijk zit je bij alle strandtentjes leuk tijdens de zonsondergang, maar wij vonden de sfeer bij PinkCoco erg fijn. Het strand wordt hier namelijk met olielampen en fakkels verlicht en het personeel komt rond met kleine hapjes. Voor een lekker diner tijdens zonsondergang moet je bij Mowie’s zijn.

Gili Air

Zeeschildpadden spotten tijdens het snorkelen

Op Gili Air kun je mooi snorkelen. Er zwemmen veel vissen en ook zeeschildpadden worden regelmatig gespot! De beste plek om te gaan snorkelen is in het noordoosten van het eiland, ongeveer ter hoogte van Sandy Beach Bungalow Bar & Restaurant. Tussen 14:00 en 15:00 komen er ook veel bootjes van de andere eilanden om hier te snorkelen. De ideale tijd om te snorkelen is rond 10:00 ’s ochtends, omdat het water dan het hoogste staat. Het kan handig zijn om waterschoenen mee te nemen, aangezien je door de vele steentjes anders moeilijk de zee in komt.

Geniet van live muziek op het strand

Op verschillende plekken op Gili Air spelen er ’s avonds live bandjes. Bij Sapari’s Bar is bijvoorbeeld elke avond live muziek te horen, evenals bij Lumbung en BOOGILS. Ook Zipp Bar heeft regelmatig live muziek en elke zondag speelt er bij Pura Vida een Reggae band. Zo zijn er nog wel meer barretjes op Gili Air waar je onder genot van een drankje naar een live band kunt luisteren. Ben je meer in voor een echt feestje? Bij Cheeky Monkey draait er elke vrijdagavond- en nacht een DJ.

Gili Air

Film kijken bij een openluchtbioscoop op het strand

In de avond wordt op sommige plekken het strand omgetoverd tot een openluchtbioscoop. Op een luie zitzak onder de sterrenhemel en met je voetjes in het zand, kijk je naar een film op groot doek. Je krijgt meestal ook een dekentje en een gratis bakje popcorn. Tegenover Hotel Ombak Paradise, in zuidwesten van Gili Air, is elke avond een film te zien, die over het algemeen om 20:00 begint.

Lekker eten op Gili Air

Le Sate Bar

Bij le Sate Bar zit alles op een stokje! Zowel vis, vlees als groenten worden in saté-vorm op de barbecue gelegd, wat een heerlijke houtskool smaak geeft. Je kunt losse stokjes bestellen of voor één van de proeverijen kiezen.

Scallywags

Het concept van Scallywags is simpel: je kiest een vis uit voor op de barbecue (er zijn ook vlees en vegetarische opties), vult ondertussen je bordje bij het uitgebreide saladebuffet en wacht aan één van de sfeervolle tafeltjes op het strand tot je gerecht klaar is. Het eten is hier misschien wat duurder, maar écht heel goed en lekker vers. En als je je bedenkt dat je €6,- betaalt voor een verse vis met aardappeltjes, frietjes of rijst en onbeperkt toegang hebt tot het saladebuffet, valt het allemaal best mee.

H&R Resto

De inrichting en menukaart vol Engelse spelfouten van H&R Resto zijn misschien niet bepaald veelbelovend, maar wij zijn hier drie keer geweest voor de heerlijke smoothiebowls! Daar komt ook nog eens bij dat de smoothiebowls hier twee keer goedkoper zijn dan in de bekende en hippe zaakjes op Gili Air. De Indonesische gerechten op de kaart schijnen ook erg lekker te zijn.

Mowie’s

De westkust van Gili Air is de ideale plek om tijdens een etentje naar de zonsondergang te kijken. Echter is het eten in de meeste van deze strandtentjes ondermaats. Gelukkig zit helemaal in het zuidwesten van het eiland Mowie’s, waar ontzettend smaakvolle gerechten op de kaart staan. Het strand wordt sfeervol verlicht met lampjes en je hebt vanaf hier perfect zicht op de zonsondergang.

Gili Air

Overnachten op Gili Air

Wij sliepen op Gili Air bij het hostel Beranda Ecolodge. Op de gedeelde sanitaire voorzieningen na, heb je helemaal niet het gevoel dat je in een hostel zit. Je slaapt namelijk in één van de simpele, maar sfeervolle bamboe hutjes. Ook heeft Beranda Ecolodge een heerlijk zwembad om even in af te koelen. Wij betaalden voor een tweepersoonshutje €13,- per nacht. Kijk hier voor meer informatie en prijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *