Type and press Enter.

7 Tips voor een dagje Jakarta

Jakarta is helemaal geen populaire stad onder de reizigers. De stad is druk en hectisch en niet direct wat je verwacht als je aan het paradijselijke Indonesië denkt. Veel reizigers kiezen er daarom voor om direct naar de volgende bestemming te gaan. Onze volgende vlucht was pas 2 dagen na aankomst in Jakarta, waardoor wij toch even de tijd hadden om de stad te verkennen. Ondanks dat de stad inderdaad ontzettend chaotisch is, vond ik Jakarta toch z’n charmes hebben. Ik hou wel van het dynamische, van scootertjes die langs je heen sjezen en streetfood die op elke straathoek wordt verkocht. En zelfs in een grote stad als Jakarta zijn locals ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Hoewel ik niet langer dan 2 dagen in Jakarta had willen blijven, hebben we toch wat leuke dingen kunnen zien en doen. Hier staan mijn tips op een rijtje!

#1 Wandel door Glodok, Jakarta’s Chinatown

Glodok, ook wel Jakarta’s Chinatown, is een leuke plek om een tijdje rond te lopen. Hier vind je allerlei Chinese winkeltjes en veel markten waar voedingswaren en lekkere streetfood worden verkocht. Ook liggen er in Glodok veel Chinese Tempels, die vol staan met kaarsen, wierrook en Chinese kunst en kitsch. Locals vinden het geen probleem als je hier als toerist een kijkje neemt. Het leukste is om in de straatjes van Glodok lekker rond te dwalen en zelf te ontdekken wat Jakarta’s Chinatown te bieden heeft. 

#2 Duik in de geschiedenis van Kota Tua

Kota Tua is het oude, koloniale deel van Jakarta. Op en rond het Taman Fatahillah plein zijn veel overblijfselen te bezichtigen van de tijd dat Jakarta nog Batavia was. Veel van de gebouwen hier zijn in koloniale stijl gebouwd en dus de moeite waard om te zien. Daarnaast is er – voor de reizigers die wat heimwee hebben – in Kota Tua een stukje Nederland te vinden. Zo zijn veel namen in het Nederlands aangeduid, steek je over een typisch Nederlands ophaalbruggetje de rivier over en kunnen toeristen het Taman Fatahillah plein per fiets doorkruisen.

Jakarta

#3 Reis door Jakarta met behulp van Grab of Gojek

Een beetje durfal moet je wel zijn, maar ik vond het geweldig om achterop een scootertje door het drukke en hectische verkeer van Jakarta te sjezen. Dit kon met behulp van Grab; een app voor op je smartphone waarmee je gemakkelijk een scootertje regelt die je voor een lage prijs naar je gewenste bestemming brengt. Een soort taxi dus, maar dan anders. Overigens is er ook de mogelijkheid om met Grab een auto te reserveren. Doe dit bijvoorbeeld als je een transfer naar het vliegveld nodig hebt, dit is namelijk veel goedkoper dan een reguliere taxi! Grab is erg makkelijk in gebruik: je downloadt de app op je telefoon, deze traceert automatisch je locatie en jij vult de bestemming in waar je graag naar toe wilt. De app laat je vervolgens weten hoe veel je ritje kost en stuurt een taxi jouw kant op. Grab is een erg goedkope manier om door Jakarta te reizen en heeft daarnaast als voordeel dat je van te voren altijd weet hoeveel je voor je taxiritje betaalt. Je hoeft hierover dus niet te gaan onderhandelen. Wij maakten gebruik van Grab, maar Gojek is eenzelfde systeem die eveneens door heel Jakarta te vinden is.

#4 Eet typische Indonesische streetfood

Van Indonesisch streetfood kan ik geen genoeg krijgen! Mijn favorieten zijn Rendang – in Jakarta vaak Padang genoemd – en Gado Gado: Indonesische groenten met pindasaus. Streetfood is letterlijk o-ve-ral te verkrijgen in Jakarta. Vlak bij The Packer Lodge, het hostel waar wij verbleven, ligt JI. Mangga Besar I, een straat waar ontzettend veel kleine eettentjes zitten. Schuif hier aan tussen de locals en bestel enkele typische Indonesische gerechten. Ook ligt hier Bamboo Food Village in de buurt, waar een aantal streetfood kraampjes op een pleintje verzameld liggen. De prijzen voor het eten liggen hier wat hoger, maar op het gezellig verlichte pleintje zit je ontzettend leuk.  

Jakarta

#5 Bezoek de Istiqlal Moskee en de Kathedraal van Jakarta

In Jakarta is 80% van de bevolking moslim. Niet gek dus dat in Jakarta de enorme Istiqlal Moskee ligt. De moskee is gebouwd als aandenken aan de onafhankelijkheid. Dit verklaart meteen de naam van de moskee; Istiqlal betekent namelijk onafhankelijkheid. Ook als toerist is het toegestaan om de moskee te betreden. Het is aan te raden om één van de medewerkers van de moskee om hulp te vragen. Zij kunnen je laten zien waar je je schoenen veilig kan opbergen en kunnen je een kleed geven om je armen en benen mee te bedekken. Ook geven ze je met plezier een rondleiding door de Istiqlal Moskee. Het is namelijk niet gemakkelijk om zelf de weg te vinden in de vele gangen van deze enorme moskee, waar zo’n 120.000 mensen in kunnen! Vlak naast de moskee ligt de Kathedraal van Jakarta, die je eveneens gratis kunt bezoeken. In het Indonesisch heet de kathedraal De Santa Maria Pelindung Diangkat Ke Surga, ook wel de Kerk van Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming.

#6 Shop till you drop in Grand Indonesia

Grand Indonesia is één van de vele grote winkelcentra van Jakarta. Het winkelcentrum van zo’n 640.000 m² is verdeeld over twee grote gebouwen, West and East Mall, die door middel van verschillende overdekte bruggen met elkaar verbonden zijn. Grand Indonesia biedt bezoekers 8 verdiepingen aan shopplezier. Ook als je niet van plan bent om te winkelen, is het leuk om te zien hoe groot en immens deze shoppingmall is. In Grand Indonesia zijn daarnaast tal van eetgelegenheden te vinden. Restaurant Remboelan is een aanrader als je op zoekt bent naar typisch Indonesisch eten. Maar ook als je het Aziatische eten even zat bent, is er hier enorm veel keus.   

Jakarta

#7 Ga slapen bij The Packer Lodge

Als je op zoek bent naar een slaapplek na je dagje Jakarta, dan is The Packer Lodge een goede optie. Dit is een betaalbaar en gemoedelijk hostel, gelegen in Chinatown Jakarta. Het hostel is erg centraal gelegen en de meeste bezienswaardigheden zijn vanuit hier gemakkelijk te bereiken. Ook ligt er vlak bij het hostel een busstation. De goedkoopste kamer – een gedeelde kamer met 4 stapelbedden – kost 81.700 rupiah, omgerekend €5,26. Een privékamer voor 2 personen kost €13,38. Dit is altijd inclusief ontbijt. Daarnaast is er een kleine fitness en een gemeenschappelijke ruimte om andere backpackers te ontmoeten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *