Type and press Enter.

Persoonlijke blog: De reis naar Raja Ampat

Om 6:10 landen we op het vliegveld van Sorong. In Sorong is het nog eens 2 uur later dan in Jakarta, dus voor ons gevoel is het pas 4:10 in de ochtend. Op het vliegveld delen we een taxi met een andere backpacker naar de haven van Sorong. Vanaf hier vaart er 2 keer per dag een ferry naar Waisai, een eiland vanaf waar we verder kunnen reizen naar Raja Ampat. Deze ferry vertrekt om 9:00 en 14:00, dus we moeten zo’n 2 uur op de haven wachten. Ondanks dat we niks van de demonstraties merken, is de sfeer op Sorong niet zo fijn. Je merkt dat hier dagelijks maar een handjevol toeristen komt, waar de locals maar al te graag gebruik van maken.

De voorgaande dag hebben we een Indonesisch simkaartje gekocht in Jakarta, maar we komen er al snel achter dat we in Sorong helemaal geen bereik hebben. Op zich niet erg, totdat we ons realiseren dat we nog helemaal geen vliegticket uit Sorong hebben geboekt, wat zonder internet niet zo gemakkelijk gaat. Daarnaast hebben we alleen voor de eerste 5 dagen een homestay geboekt en aangezien de homestays verspreid liggen over de vele eilandjes van Raja Ampat, kunnen we zonder verbinding de volgende slaapplek niet regelen. We hadden verwacht dat we in Sorong nog wel enige verbinding zouden hebben, dus dit valt ons tegen. Tegenover de haven van Sorong zit een hutje waar simkaartjes verkocht worden, maar dit ziet er zo vervallen uit dat we het niet helemaal vertrouwen. We besluiten uiteindelijk om op de ferry te stappen, in de hoop dat we in Waisai een simkaartje kunnen kopen of ergens een Wifi-spot kunnen vinden. Omdat we nauwgezet in de gaten worden gehouden door enkele locals die hier rondhangen en ondertussen proberen te bedenken hoe we deze situatie op gaan lossen, is onze wachttijd op de haven van Sorong niet zo´n pretje.

Na een boottocht van zo’n 2 uur – die we beiden onder het genot van luide Aziatische karaokemuziek slapend doorbrengen – komen we aan in de haven van Waisai. We worden opgewacht door een contactpersoon van de familie van onze homestay, die ons de weg wijst naar de plek waar we een reisvergunning moeten kopen voor ons verblijf in Raja Ampat. We vragen hem direct of we in Waisai een simkaartje kunnen kopen. Hij geeft aan dat er enkele winkeltjes zijn waar we per scooter kunnen komen. Terwijl Stan in de rij gaat staan voor de reisvergunning, spring ik bij een local achterop een scootertje, die me naar een klein winkeltje brengt. Voor 100.000 rupiah koop ik een simkaartje met mobiele data. En wat een opluchting, deze doet het! Wanneer ik weer arriveer bij de haven van Waisai, heeft Stan inmiddels de reisvergunning aangeschaft en kunnen we onze reis vervolgen. We zullen het eerlijk toegeven: dit hadden we van te voren beter kunnen regelen.

Met een motorbootje varen we naar het eiland Kri, waar onze homestay Byuk Beya ligt. De boottocht is magisch! We varen langs de tientallen eilandjes van Raja Ampat, die stuk voor stuk even bijzonder en uniek zijn. Het plaatje is onwerkelijk. Na een uur meren we aan bij het strand van Kri, waar de familie van de homestay ons opwacht. Ze helpen ons om onze backpack naar een klein hutje gemaakt van palmbladeren te brengen, dat bovenop een aantal houten palen in het water staat. Er is verder niemand op het met palmbomen begroeide strand en op het golven van de zee en het kwetteren van wat paradijsvogels na, is het hier doodstil. Het paradijselijke eiland is zo mooi dat het lijkt alsof we ons continu in een ansichtkaart bevinden. We kunnen bijna niet geloven dat we hier écht zijn!

De familie van de homestay heeft al een heerlijke en uitgebreide lunch voor ons  klaarstaan. Zij leven nog vrij primitief; de vis die we voorgeschoteld krijgen hebben ze zelf in de zee gevangen en grillen ze boven een zelfgemaakt vuur. Ook douchen en naar de wc gaan doen we met behulp van emmertjes water uit de waterput. Maar wat is het hier fijn! Ik kan uren op de steiger van ons hutje zitten en staren naar de prachtige zee en het tropische strand. De komende dagen op Raja Ampat zullen voornamelijk bestaan uit het verkennen van het eiland, snorkelen in de helderblauwe zee en genieten van de heerlijke rust die hier heerst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *