Type and press Enter.

Persoonlijke blog: De eerste dagen in Jakarta

De eerste dagen in Jakarta zitten erop. Hoewel ik er van te voren niet zoveel van verwachtte, heeft de stad toch z´n charmes. Ik hou wel van het drukke en chaotische, de honderden scootertjes die langs je heen sjezen en het overheerlijke streetfood dat overal wordt verkocht. Maar waar ik nog veel meer van hou is de vriendelijkheid en behulpzaamheid van locals hier. Mensen glimlachen naar ons, maken een praatje of helpen als wij de weg niet kunnen vinden. We voelen ons hier soms zelfs een beetje celebrities. Van alle kanten staren mensen ons aan, zwaaien ze of willen ze met ons op de foto. We zijn dan ook – en dit had ik van te voren niet verwacht in een grote stad als Jakarta – één van de weinige blanke mensen die hier rondlopen. Het leuke is dat ze allemaal zo blij als een kind zijn als wij terugzwaaien of ermee instemmen om op de foto te gaan.

De eerste dag raakten we op het Taman Fatahillah plein – een plein in het oude, koloniale deel van de stad, ook wel Kota Tua genoemd – aan de praat met Daniel.  Ook wel ´Oom Daniel´, zoals hij door velen genoemd wordt. Hij heeft een broer die in Nederland woont en spreekt daarom zelf ook een aardig goed woordje Nederlands. Oom Daniel is gepassioneerd over geschiedenis – en dan voornamelijk over de tijd dat Jakarta nog Batavia was – en al snel is hij hierover honderduit aan het vertellen. Dit leidt uiteindelijk tot een tour van bijna 4 uur naar alle overblijfselen die te zien zijn van Batavia en de VOC. Oom Daniel is architect en helpt om veel van deze overblijfselen te restaureren. Hij heeft daardoor enorm veel kennis over de geschiedenis hiervan. Daarnaast geeft Oom Daniel les aan kinderen in de arme wijken, die zelf geen geld hebben om naar school te gaan. Hij neemt ons mee naar één van deze wijken, waar we een hele andere kant van Jakarta te zien krijgen. Een plek waar families onder de brug slapen en zich wassen met emmertjes water uit een put. Schokkend om te zien, maar wel een goede eyeopener. Het bijzondere is dat de mensen die hier wonen toch tevreden lijken te zijn met hetgeen dat zij hebben. Want ook hier zijn de mensen ontzettend vriendelijk, krijgen we een warme begroeting van alle inwoners en een high-five van de jongere kinderen.

Toch hebben we ook veel leuke kanten van het drukke Jakarta gezien. Zo aten we op straat of in kleine eettentjes de lekkerste Indonesische streetfood en sjeesden we achterop een motortje door het drukke verkeer van de stad. En dat was niet alleen voor ons plezier; in Azië kun je namelijk met Grab of Gojek reizen; een app op je telefoon waarmee je gemakkelijk een motor of auto boekt die je naar de gewenste bestemming brengt.

De eerste dagen hebben we dus al aardig wat indrukken opgedaan. En tot nu toe genieten we hier echt van. Het continu in- en uitpakken van de backpack is nog even wennen, maar ook dat komt tot dusver nog altijd goed. Hoewel we hebben genoten van Jakarta, was 2 dagen echt voldoende tijd om hier door te brengen. We kijken er nu vooral naar uit om onze reis te vervolgen naar Raja Ampat! We wisten dat het wat moeilijk ging zijn om hier te komen, maar vandaag kwamen we erachter dat het misschien nog wel moeilijker is dan we dachten. Maar we zullen het zien morgen. Op dit moment bevinden we ons op de vluchthaven van Jakarta. Om 00:05 stappen we in het volgende vliegtuig, die ons om 6:10 in Sorong afzet. Op Raja Ampat zullen we weinig tot geen bereik hebben, dus mogelijk horen jullie de komende week of twee weken wat minder van ons. Tot daarna!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 comments

  1. Hoi Stan en Denise, wat leuk om de eerste 2 verslagen zo te lezen. Wat fijn dat jullie zo genieten. Heel veel plezier en rust de komende weken op die mooie eilanden en ben voorzichtig, zoals je zelf al aangaf. Lieve groeten van Wim en mij

    1. Hoi Wim en Ellen, dankjewel! We hebben het daar heerlijk gehad. Binnenkort kunnen jullie de verhalen lezen! Liefs, Stan en Denise

  2. Wat een boeiende verhalen.Zo kunnen we meegenieten van dit mooie avontuur.Heerlijk zoals jullie ontvangen worden .Dat is een hele geruststelling.Bij onze reis naar iIndonesie moesten we voorzichtig zijn met streetfood.Maar dat zal inmiddels ook wel veranderd zijn.Ze kunnen daar geen zieke toeristen gebruiken.Geniet met volle teugen van dit avontuur.We kijken uit naar de volgende blog.

    1. We zijn nog niet ziek geworden gelukkig en zijn echt aan het genieten! De volgende verhalen kunnen jullie snel lezen xxx