Type and press Enter.

Persoonlijke blog: Het verblijf op Pulau Gam

Vrijdag 18 oktober 2019

Na vanochtend voor de laatste keer genoten te hebben van de heerlijke baksels van de vrouw van Liasis en een snorkeltocht door het koraalrif van Kri, pakken we onze backpack weer in. Om 11:00 worden we met de longboat opgehaald door de volgende homestay. Het regent hard, dus we varen schuilend onder een poncho richting het eiland Gam. Door het slechte weer zien de vele eilanden van Raja Ampat er eerder uit alsof ze uit een scène van King Kong komen. De homestay die we op Gam hebben gekozen ligt vlak naast een lokaal dorpje, zodat we meer over de cultuur van Raja Ampat te weten kunnen komen. Echter valt bij aankomst de homestay ons enorm tegen. Onverwachts delen we ons hutje met een ander stel. Dit vinden we op zich niet zo erg, maar het strand waar het hutje aan grenst ligt helemaal vol met afval en plastic. Ook overal in de omgeving ligt veel troep. Niet wat we hadden verwacht, zeker gezien deze homestay een paar euro duurder was dan de vorige. Het feit dat het nog altijd pijpenstelen regent maakt het geheel niet aantrekkelijker.

We balen allebei enorm. Aangezien we toch een aardige prijs voor de homestay hebben betaald, wil ik uitzoeken of het nog mogelijk is om ons geld terug te krijgen en naar een andere homestay te gaan. Telefonisch neem ik contact op met Stay Raja Ampat, de organisatie die de homestays beschikbaar stelt. Zij zijn erg behulpzaam en kijken met ons naar de mogelijkheden. Ze bieden zelfs aan dat de eigenaren van de homestay het hele strand voor ons schoonmaken. Hoewel het erg lief bedoeld is, zou ik me hierbij alleen maar ongemakkelijker voelen, dus ik geef aan dat we toch echt liever naar een andere homestay gaan. Een heleboel telefoontjes later is het geregeld en worden we opgehaald door een andere homestay, die we zelf hebben mogen kiezen. Ironisch genoeg begint de zon te schijnen zodra we weer in de longboat stappen.

We gaan op weg naar Yenanas Paradise, die ook op het eiland Gam ligt. Yenanas Paradise is goedkoper dan de homestay waar we eigenlijk zouden verblijven, en het geld dat we nu teveel hebben betaald mogen we gebruiken voor wat leuke boottripjes. Hoewel we ons allebei wat schuldig voelden tegenover de eigenaren van de vorige homestay, verdwijnt dit als sneeuw voor de zon als we bij Yenanas Paradise aankomen. We worden hartelijk ontvangen door Karel en zijn vrouw Tresia, die ons een hutje pal op het prachtige witte strand toewijzen. Ik voel me hier direct fijner. Het is inmiddels 2 uur ’s middags, dus we schuiven dankbaar aan bij de lunch die voor ons is klaargezet. Direct daarna duiken we de zee in, waar we ontdekken dat er een ontzettend groot en mooi koraalrif aan het strand ligt. Tijdens het snorkelen zien we zeeschildpadden en 3 kleine haaien!

Om 17:00 heeft Tresia zelfgebakken cake voor ons klaar staan. Met handen en voeten praten we met de vrolijke Karel, die ons wat woorden in het Indonesisch bij probeert te brengen. Karel begrijpt het allemaal wel, want hij heeft mij de bijnaam ‘boss’ gegeven en Stan hoort bij ‘ the staff’.

Ook op Gam eiland genieten we ’s avonds van een prachtige zonsondergang en verse vis en groenten. Er verblijft nog 1 andere gast bij Yenanas Paradise, de Duitse Max, die een semester op Bali studeert en op Raja Ampat zijn schoolvakantie doorbrengt. Na gezellig met hem gekletst te hebben spreken we af om samen wat snorkeltripjes te doen, zodat we de kosten van de benzine over ons drieën kunnen verdelen.

’s Avonds spelen we nog een potje kaarten en net als we ons bed in willen duiken, staat Karel voor de deur. ‘Couscous, couscous!’ roept hij. Stan en ik kijken elkaar wat verbaasd aan. We hebben toch al een avondmaaltijd gehad? ‘See! Couscous, couscous!’ We volgen de enthousiaste Karel, die met zijn zaklamp de bomen in schijnt. Dan zien we wat hij bedoelt. In één van de bomen zit een aapje verstopt, ook wel het cuscus aapje. Het dier blijft rustig op zijn plek zitten terwijl wij wat foto’s maken. Later kan Karel wel lachen om de miscommunicatie die we hadden.

Zaterdag 19 oktober 2019

Ook op Gam eiland hebben we het ontzettend naar ons zin. Waar ik er in Nederland een hekel aan heb als de wekker om 6:00 gaat, sta ik hier om 5:45 al te popelen om uit bed te gaan en met m’n kleedje en een kop thee op het strand naar de zonsopgang te kijken. Vandaag hebben we het koraalrif voor onze homestay wat verder verkend. Het blijft wonderbaarlijk om zoveel verschillende soorten koraal te zien en honderden bijzondere en felgekleurde vissen rond te zien zwemmen. Ook hebben we vandaag weer een zeeschildpad en wat haaien gespot!

Karel biedt aan om Max en ons gratis met de boot naar het dorpje Yenbeser te brengen, dat op zo’n 5 minuten varen ligt. Hij moet daar toch zijn eigen kinderen van school halen. We lopen wat in het dorpje rond en gaan daarna op zoek naar de lokale school, die Stan als leraar natuurlijk graag wil zien. Eén van de leraren geeft ons een rondleiding door de school. Omdat het zaterdag is zijn de lessen om 11:00 al afgelopen, maar we worden uitgenodigd om maandag een les bij te wonen of zelf te geven.

Ondanks het hoge insectengehalte is dit deel van Gam echt een paradijsje. De dagen gaan enorm snel en het zal jammer zijn als we weer moeten vertrekken Gelukkig hebben we nog heel veel andere bestemmingen om naar uit te kijken!

Maandag 21 oktober 2019

Vandaag was alweer de laatste volle dag op Raja Ampat. Morgen moeten we om 9:00 de ferry van Waisai naar Sorong nemen. Om 14:00 vliegen we namelijk naar Lombok. In principe een korte vlucht, maar met twee tussenstops doen wij er iets langer over 😉

Gisteren hebben we een snorkeltocht gemaakt naar Friwen Wall, wat letterlijk ook een muur van koraal om het eiland Friwen was. Vanochtend zijn we opnieuw naar het dorpje Yenbeser geweest. Op de school hebben we samen met Udin – de leraar die ons twee dagen eerder heeft rondgeleid – een les Engelse gegeven. De kinderen hebben zich één voor één in het Engels voorgesteld, verteld hoe oud ze zijn, waar ze wonen en wat hun hobby’s zijn. Als tegenprestatie deden wij een poging om dit in het Indonesisch te vertellen. Een onwijs leuke ervaring!

Hoewel mijn rug inmiddels flink aan het vervellen is en mijn voeten vol wondjes zitten van beestjes die er ’s nachts in bijten, hebben we het ontzettend fijn gehad op Raja Ampat. Ik vermoed trouwens dat die beestjes ratten of krabben zijn. Hoewel ik ze ’s nachts altijd door ons hutje hoor lopen, is het me nog niet gelukt om ze met mijn zaklamp te betrappen. Eén is er zelfs zo leuk geweest om een groot gat in mijn daypack te bijten en het zakje nootjes dat daar nog in zat leeg te eten. Gelukkig hebben we voor dat soort problemen een rolletje ducktape bij.

We hebben veel zin om naar Lombok te gaan en kijken ernaar uit om weer te douchen en onze kleren te wassen. Want hoezeer we ook ons best hebben gedaan om onszelf en onze kleren met emmertjes water te wassen, helemaal schoon en zandvrij lijkt het nooit te worden. Morgen zijn we eigenlijk de hele dag aan het reizen. Als het goed is komen we om 19:00 aan op Lombok. We willen vanuit het vliegveld doorreizen naar Kuta, een surfersplaatsje in het zuiden van Lombok.

Het is hier bijna 17:00, wat betekent dat het bijna ‘tea time’ is en Tresia weer een lekker baksel voor ons klaar heeft staan. Tijd dus om te stoppen met schrijven en wat lekkers te gaan eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *