Type and press Enter.

Reisgids voor Raja Ampat, Indonesië

Raja Ampat is een nog onontdekt stukje van Indonesië. De eilanden, gelegen in West-Papoea, zijn zo afgelegen dat er nauwelijks toeristen komen. Je bevindt je in een compleet andere wereld met paradijselijke stranden, kraakhelder zeewater en een rijke onderwaterwereld. Het is helaas niet gemakkelijk en niet goedkoop om naar Raja Ampat te gaan. Toch is het als backpacker prima te doen om hier een korte periode te blijven. Wij verbleven ruim een week op de eilanden en hebben voor jou een reisgids gemaakt die je op weg kan helpen!

Hoe kom je er?

Om in Raja Ampat te komen, vlieg je eerst naar Sorong, een kleine stad in West-Papoea. Er vertrekken vluchten naar Sorong vanaf Jakarta, Manado, Ambon, Jayapura en Makassar. Vanaf het vliegveld ga je naar de haven van Sorong. Deze ligt slechts zo’n 2.5 kilometer verderop, maar in verband met veiligheid zou ik afraden om dit stuk te lopen. Wij deelden een taxi met een andere backpacker en betaalden met drie personen 100.000 rupiah, dus €2,14 per persoon.

Vanaf de haven van Sorong pak je de ferry naar Waisai, een stad aan de zuidkust van het eiland Waigeo. Een economy ticket voor deze ferry kost €6,43. Je kunt ook kiezen voor een VIP ticket, die €13,83 kost. De ferry naar Waisai doet er twee uur over en vertrekt dagelijks om 9:00 en 14:00.

Op Waisai moet je een reisvergunning voor Raja Ampat aanschaffen, die 1.000.000 rupiah, dus €64,35, kost. Zorg ervoor dat je deze reisvergunning tijdens je verblijf op Raja Ampat altijd bij je hebt, ook als je bijvoorbeeld gaat duiken.

Vanuit Waisai kun je doorreizen naar één van de eilanden van Raja Ampat. Het makkelijkste is om vooraf een homestay te regelen, zij kunnen je namelijk met de boot op Waisai ophalen en je naar de homestay brengen. De boottocht van Waisai naar één van de eilanden duurt gemiddeld nog één tot drie uur, afhankelijk van het eiland waar je verblijft.

De eilanden van Raja Ampat

Er zijn verschillende eilanden op Raja Ampat waar je kunt verblijven. Raja Ampat telt meer dan 1500 eilanden en op meerdere eilanden liggen accommodaties waar je kunt verblijven. Het kan dus best lastig zijn om te bepalen naar welk eiland je wilt gaan. Ik zou er bij de keuze voor een eiland vooral rekening mee houden hoe ver het eiland van de haven van Waisai ligt. Je moet namelijk betalen voor de boottocht van Waisai naar het eiland waar je verblijft. Voor transfers naar eilanden die ver van de haven liggen betaal je veel meer dan voor transfers naar eilanden die wat dichter bij Waisai liggen. De eilanden Waigeo, Gam, Friwen en Kri zijn over het algemeen goed te betalen. Reken op ongeveer €15 tot €30. Ga je echter naar Batanta, Arborek, Mansuar, Misool of Pam Islands, dan kost de oversteek je minstens 1.000.000 rupiah, wat omgerekend zo’n €65 is. De prijs van de boottocht wordt verdeeld over het aantal passagiers dat mee reist. Echter is de kans groot dat je de enige bent die naar het betreffende eiland vaart en je alsnog het hele bedrag zelf betaalt.

Vervoer tussen de eilanden van Raja Ampat gaat per longboat. Het meest gebruikelijke is dat de homestay waar je verblijft je van en naar de haven van Waisai brengt. De kosten hiervoor zijn altijd op de website van Stay Raja Ampat te vinden. Kijk onder het kopje ‘Transport/Getting there’ bij de betreffende homestay.

Overnachten op Raja Ampat

Het leukste én goedkoopste is om bij een homestay te verblijven. Je verblijft dan bij een lokale familie, die op één van de eilanden van Raja Ampat woont. Onwijs tof, want want je slaapt vaak in hutjes die direct aan het strand liggen of op houten palen in het water staan! Ontbijt, lunch en avondeten wordt door de familie van de homestay verzorgd. Ook is er de hele dag water, koffie en thee verkrijgbaar. Door bij een homestay te slapen, steun je de lokale bevolking van Raja Ampat.

Verwacht geen luxe bij de homestays. De families die hier wonen leven over het algemeen vrij primitief. Meestal slaap je op een matras op de grond en maak je gebruik van gedeelde sanitaire voorzieningen. Sommige homestays hebben een westers toilet, die je met een emmertje water doorspoelt. Ook douchen doe je met behulp van emmertjes koud water. Je moet dus niet vies zijn van een beetje avontuur en bereid zijn om helemaal back to basic te gaan. 

De homestays boek je het gemakkelijkst via de website Stay Raja Ampat. Deze organisatie biedt alle beschikbare homestays op Raja Ampat aan. Als je eenmaal een homestay hebt gekozen, kun je via de website voor de gewenste data een booking request sturen. Als blijkt dat je gekozen homestay beschikbaar is, wordt er binnen 24 uur via e-mail een factuur gestuurd, die je binnen 48 uur met je creditcard dient te betalen. Wanneer je een boeking maakt krijg je over het algemeen contactgegevens – een telefoonnummer en e-mailadres – van de eigenaar van de homestay doorgestuurd. Je kunt dan laten weten hoe laat je op de haven van Waisai opgehaald wilt worden.

De homestays kosten gemiddeld tussen de €25 en de €35 euro per persoon per nacht. Dit lijkt misschien veel, maar omdat deze prijs inclusief ontbijt, lunch en diner is, heb je verder nauwelijks kosten. Je hoeft de homestay in principe niet ver van te voren te boeken. Wij verbleven halverwege oktober in Raja Ampat en hebben de homestays telkens pas één of twee dagen van te voren geboekt. Ze waren toen altijd beschikbaar. Er zijn meer dan 100 homestays op Raja Ampat en aangezien er niet zoveel toeristen naar de eilanden gaan, is er altijd wel een slaapplek te vinden. Wij verbleven bij de volgende twee homestays:

Byuk Beya Homestay

Op het eiland Kri ligt Byuk Beya Homestay. Wij sliepen in een hutje op het water, vanuit waar we elke ochtend zo de zee in konden duiken. Daarnaast heeft de homestay drie hutjes op het strand beschikbaar. Byuk Beya ligt op een tropisch, met palmbomen begroeid zandstrand. Vanuit hier kun je de rest van het eiland Kri prima verkennen. Op een klein stukje zwemmen vanaf het strand ligt een mooi koraalrif waar je goed kunt snorkelen. Daarnaast ligt er over het water een steiger, vanaf waar je elke avond de zonsondergang kunt zien. De vrouw van Lisias, de eigenaar van de homestay, zorgde elke ochtend, middag en avond voor een heerlijke en gevarieerde maaltijd. Als ontbijt kregen we meestal zelfgebakken brood, pannenkoekjes of cake. Lunch en diner bestonden meestal uit kip of vers gevangen vis, groenten, rijst, fruit en een voor ons onbekend, maar altijd lekker typisch Indonesisch gerecht. Byuk Beya Homestay kost €26,50 per persoon per nacht. De transfer van de haven van Waisai naar Kri kost €51,48.

Yenanas Paradise Homestay

Yenanas Paradise Homestay ligt op het eiland Gam. Je slaapt hier in één van de hutjes op het hagelwitte strand. Direct aan het strand ligt een ontzettend groot en mooi koraalrif, waar wij onder andere zeeschildpadden en kleine haaien hebben zien zwemmen! Zelfs tijdens eb kun je hier prima snorkelen, iets wat op andere eilanden meestal niet het geval is. Homestay eigenaar Karel heeft tijdens ons verblijf erg zijn best gedaan om wat van het eiland te laten zien en om ons wat woordjes Indonesisch bij te brengen. Hij bracht ons twee keer gratis naar het dorpje Yenbeser, dat op 5 minuten varen van het eiland ligt. Ook liet hij ons ’s avonds de Cuscus aapjes in de bomen zien. Tresia, de vrouw van Karel, zorgde 4 keer per dag voor eten. Dit was wat minder gevarieerd dan bij Byuk Beya Homestay, maar altijd lekker. In de ochtend kregen we meestal rijst en ei. In de middag en avond werd vis, groenten en rijst geserveerd. Daarnaast kregen we rond 17:00 altijd een snack, dikwijls een zoete lekkernij gebakken door Tresia. Er staat ook een schaal waar je de hele dag vers fruit van kunt pakken. Yenanas Paradise Homestay kost €30,28 per persoon per nacht. De transfer van de haven van Waisai naar Gam kost €32,17.

Stay Raja Ampat is een fijne en betrouwbare organisatie. Wij hadden een homestay geboekt waar we echt niet tevreden over waren. Het hutje had veel gebreken en het strand en de omgeving lagen helemaal vol met afval en plastic. Na telefonisch contact gehad te hebben met Stay Raja Ampat, mochten we uiteindelijk naar een andere homestay naar keuze verhuizen. Deze homestay was wat goedkoper en het geld dat we teveel hadden betaald mochten we gebruiken voor wat leuke boottripjes. Wij hebben dus positieve ervaringen met Stay Raja Ampat.

Prijsschema

Onderstaand schema is een indicatie van de kosten voor een reis naar Raja Ampat:

Verblijf Gemiddeld €30,- per persoon per nacht
Taxi naar de haven van Sorong €2,14 per persoon
Ferry van Sorong naar Waisai €6,43 per persoon
Reisvergunning €64,35 per persoon
Transfer van Waisai naar één van
de eilanden
€13 tot €160 (afhankelijk van het eiland waar je naartoe
gaat)
Transfer van één van de eilanden
terug naar Waisai
€13 tot €160 (afhankelijk van het eiland waar je naartoe
gaat)
Ferry van Waisai naar Sorong €6,43 per persoon
Taxi naar het vliegveld van Sorong €2,14 per persoon

Hier komen natuurlijk ook nog de kosten voor je vliegticket bij. Daarnaast kan het zijn dat je nog geld besteedt excursies, zoals duiken.

Wat regel je van te voren?

Ik zou adviseren om in ieder geval de eerste homestay vooraf te boeken. Het is namelijk prettig als je opgehaald wordt zodra je in de haven van Waisai arriveert. Ook voorkom je zo dat je teveel betaalt voor een transfer naar één van de eilanden en weet je zeker dat je een leuke slaapplek hebt. Wij hebben de tweede homestay en het vliegticket ter plekke geboekt en dit was prima te doen. De tweede homestay kwam ons bij de homestay waar we op dat moment verbleven ophalen.

Mobiel netwerk

Er is op Raja Ampat nergens Wifi. Wel is het mogelijk dat je enige netwerkverbinding hebt. Wij kochten in Waisai een simkaartje van Telkomsel, waar we bijna overal op Raja Ampat een prima verbinding mee hadden. Wij hadden van te voren alleen de eerste homestay geboekt en hadden dus internet nodig om de volgende homestay te boeken en een terugvlucht vanuit Sorong te regelen.

Betalen

Neem genoeg contant geld mee als je naar Raja Ampat gaat! Op de eilanden is er geen mogelijkheid om geld te pinnen. Alleen op Waisai zijn geldautomaten, maar hier kun je lopend zelf niet komen. Eventueel kan een local je vanaf de haven van Waisai met een scootertje brengen, maar het is makkelijker als je dit van te voren geregeld hebt. De reisvergunning die je moet kopen kun je met creditcard betalen en het verblijf bij de meeste homestays ook. Echter betaal je alle boottransfers en excursies contant, dus zorg ervoor dat je voor deze kosten voldoende contant geld hebt.

Malaria

West-Papoea ligt in malariagebied. Buiten het nemen van antimugmaatregelen, zoals het gebruik van DEET en een klamboe, moet je tijdens je verblijf dus malariapillen slikken.

Veiligheid

Toen wij naar Raja Ampat gingen, werd reizen naar Papoea en West-Papoea afgeraden in verband met demonstraties. Gelukkig hebben wij hier niks van gemerkt. Op Sorong vonden wij de sfeer persoonlijk niet zo prettig. Al op de luchthaven werden we door velen taxichauffeurs opdringerig aangeklampt en eenmaal bij de haven van Sorong werden we door een groepje rondhangende locals continu in de gaten gehouden. Je merkt dat er maar weinig toeristen komen en de lokale bevolking zoveel mogelijk gebruik wil maken van de toeristen die wel naar dit stukje van Indonesië afreizen.

Gelukkig hebben wij ons tijdens ons verblijf op Raja Ampat verder geen moment onveilig gevoeld. De West-Papoease bevolking is ontzettend vriendelijk. Zeker in de lokale dorpjes zwaaien en glimlachen alle locals naar je. Als je hiernaar vraagt, laten ze je graag meer zien van hun cultuur en de plek waar ze wonen.

Tips

  • Neem je eigen snorkel mee! Bij veel homestays ligt een prachtig koraalrif en zo voorkom je extra kosten voor het huren van een snorkel.
  • Zorg ervoor dat je wat bedekkende kleding bij hebt. Je zit tijdens de boottransfers minstens een uur in een open boot op het water en daar kun je je pijnlijk verbranden.
  • Neem geen eigen eten mee naar de eilanden, want er zitten veel dieren die dit maar al te graag lusten. Bij mij heeft een dier (waarschijnlijk een rat) een groot gat in mijn daypack gebeten om hieruit een zakje nootjes te stelen.
  • De families van de homestays spreken vaak geen of slecht Engels. Het is handig om hiervoor een vertaalapp te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *