Type and press Enter.

Doen in Phong Nha: twee waanzinnige scootertochten door Nationaal Park Phong Nha-Ke Bang

Als je door Nationaal Park Phong Nha-Ke Bang rijdt, is het net alsof je de film ‘King Kong’ binnen bent gestapt. Je wordt omgeven door imposante, kalkstenen rotsformaties, die begroeid zijn door de dichte jungle. Je blijft je hier continu verbazen over het prachtige landschap en de waanzinnige uitzichten die je hebt. De karstbergen zijn vergelijkbaar met die in Halong Bay en Ninh Binh, echter hoef je ze hier niet met honderden andere toeristen te delen. Dat maakt dit deel van Vietnam echt een verborgen pareltje! Het nationale park Phong Nha-Ke Bang heeft een totale oppervlakte van 344 m² en de scooter is dan ook het beste vervoersmiddel om de omgeving te verkennen. Dit zijn de twee mooiste scootertochten door het park:

#1 Scootertocht langs de grotten van Phong Nha

Als je enkele grotten in Nationaal Park Phong Nha-Ke Bang gaat bezoeken, zul je ongetwijfeld deze route rijden. Het is een vrij makkelijke route, want je volgt grotendeels gewoon één lange weg. In totaal is de route 60 kilometer lang en met een volle tank haal je dit gemakkelijk.

Dark Cave

Vanuit het centrum van Phong Nha pak je de weg QL16 richting het noordwesten. Je rijdt zo’n 12 kilometer op deze weg en slaat vervolgens de weg QL15 in. Deze weg volg je zo’n 11 kilometer, tot je bij de Dark Cave komt. De Dark Cave is vooral leuk als je van een beetje adrenaline houdt. Je start je tocht namelijk met een zipline, zwemt daarna de grot in en gaat uiteindelijk met een kajak weer naar buiten. De grot schijnt wat commercieel opgezet te zijn en het is vooral een leuke ervaring. Wij hebben deze grot in verband met slecht weer niet bezocht. Toegang tot de grot kost 450.000 dong per persoon (€17,50).  

Paradise Cave

Na de Dark Cave volg je de weg QL15 nog zo’n 7 kilometer tot de Paradise Cave. De Paradise Cave vond ik persoonlijk heel indrukwekkend en was nog veel groter dan ik had verwacht. De grot is zo’n 72 meter hoog en strekt zich in totaal over 31 kilometer uit. Als je de Paradise Cave bezoekt kun je ongeveer een kilometer de grot inlopen en dan krijg je al een aardige indruk van de grootte van deze imposante grot. Toegang kost 250.000 dong per persoon (€9,70). Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 2 kilometer lopen naar de lange trap die naar de Paradise Cave leidt.

Botanic Garden

De weg QL15 volg je na de Paradise Cave nog gedurende 9 kilometer en daarna sla je de weg DT20 in. Deze weg volg je 6,5 kilometer, tot je bij de Botanic Garden arriveert. In de Botanic Garden kun je een hike maken naar enkele watervallen en zie je veel verschillende plant- en boomsoorten. Er zijn 3 routes die door de Botanic Garden lopen. De eerste route duurt zo’n 40 minuten en brengt je alleen naar de Gio Waterfall toe. De twee route duurt 1.5 uur en brengt je langs de Gio Waterfall en langs Vang Anh Lake. De derde route, die zo’n 3 uur duurt, brengt je ook langs de waterval en het meer, maar de hike die je door de jungle maakt is wat langer. Wij hadden gehoord dat de derde route eigenlijk niet zoveel toevoegt en kozen daarom voor de route van 1.5 uur. Het is best een flinke hike, waarvoor je goede wandelschoenen nodig hebt. Na de Botanic Garden is het nog 10 kilometer rijden tot je weer in het centrum van Phong Nha komt.

Phong Nha-Ke Bang

Wij hebben deze route gereden en onderweg de Paradise Cave en de Botanic Garden bezocht. De route zelf is niet zo heel lang, maar als je onderweg een paar keer stopt voor een foto (en ja, dit ga je gegarandeerd doen) en naar beide bezienswaardigheden gaat, ben je al gauw een hele dag onderweg. Het is denk ik te veel om beide grotten en de Botanic Garden in één dag te bezoeken. Wij wilden een andere dag nog naar de Dark Cave gaan, maar toen was het weer hier te slecht voor.

Phong Nha-Ke Bang

#2 Scootertocht off the beaten track

Phong Nha is van zichzelf al redelijk een off the beaten track bestemming, maar als je echt helemaal buiten de gebaande paden wilt gaan, dan is deze scootertocht echt een aanrader! De route is 137 kilometer lang en wij zijn met een aantal stops zo’n 5 uur onderweg geweest. Zorg dat je van te voren een volle tank hebt en wat te eten meeneemt, de eerste paar uur kom je namelijk helemaal niks tegen. De route die je rijdt is erg makkelijk. Ook is de weg goed onderhouden en staan er overal vangrails.

Vanuit het centrum van Phong Nha pak je de weg DT20 richting het zuiden. Deze weg vervolg je gedurende 15 kilometer. Hierna sla je de weg QL15 in en rijd je nog verder richting het zuiden. Je volgt deze weg gedurende 60 kilometer. Je rijdt dwars door de bergen van Phong Nha-Ke Bang en onderweg heb je waanzinnige uitzichten over de dichtbegroeide jungle. Zorg ervoor dat je onderweg regelmatig stopt om van dit prachtige uitzicht te genieten! Na 60 kilometer sla je de weg DT563 in en rijd je richting het noorden. Je komt na 27 kilometer in het plaatsje Thang Loi, waar je de eerste mogelijkheid hebt om weer te tanken. Na Thang Loi pak je de weg QL16 richting het noorden. Dit is een lange en rechte weg, waar je dus – in tegenstelling tot de bochtige bergweggetjes daarvoor – flink gas kunt geven. Deze weg kun je helemaal volgen tot je weer in het centrum van Phong Nha arriveert.

Phong Nha-Ke Bang
Phong Nha-Ke Bang
Phong Nha-Ke Bang

Wil je meer lezen over Phong Nha? In dit artikel lees je al mijn tips voor deze toffe bestemming!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *