Type and press Enter.

Udaipur: alles over de meest romantische stad in India

Udaipur is één van mijn favoriete steden in Rajasthan! Als je door de kleine straatjes van de stad loopt, er overal motors en tuktuks langs je heen sjezen, je het continue geluid van toeters hoort en het hectische straatleven volledig op gang is, voelt ook deze stad nog altijd als India. Zoek je echter één van de uitgestrekte meren op of bekijk je de stad vanaf één van de schitterende viewpoints, dan is het net alsof je even in een totaal andere wereld bent! Udaipur wordt niet voor niets ‘City of Lakes’ genoemd en is met haar vele wateren de meest romantische stad in Rajasthan. Er is in de omgeving genoeg te doen om je zeker 3 dagen mee te vermaken! Dit zijn al mijn tips:

Doen in Udaipur

Magisch moment bij Ahar Cenotaphs

Wat mij betreft zijn de Ahar Cenotaphs één van de mooiste bezienswaardigheden in Udaipur! Toen wij er waren was er niemand, letterlijk helemaal niemand. En wat was het fijn om in alle rust te kunnen genieten van deze mooie plek. Er zijn in totaal 10 maharadja’s gecremeerd bij Ahar Cenotaphs en daarnaast staan er 372 cenotafen die de maharadja’s en koninginnen van Mewar herdenken. De honderden koepels vormen een spectaculair gezicht en creëren samen een bijzondere en bijna magische sfeer. De cenotafen liggen zo’n 3 kilometer uit het centrum van Udaipur, dus je hebt een tuktuk nodig om er te komen. Toegang tot Ahar Cenotaphs is gratis.

Dieren knuffelen bij Animal Aid

Animal Aid is een organisatie in Udaipur die redding of medische behandeling biedt aan zieke of gewonde straatdieren. Onder andere honden, koeien, schapen en ezels krijgen onderdak en medische hulp van de organisatie. Daarnaast wonen er zo’n 100 dieren bij Animal Aid die permanent gehandicapt zijn. Je kunt Animal Aid in Udaipur bezoeken, er een rondleiding krijgen en knuffelen met alle dieren die er verblijven. Ook kun je ervoor kiezen om een halve dag, een hele dag of voor langere tijd vrijwilligerswerk te doen. Echt een aanrader, want je gaat gegarandeerd met een grote glimlach op je gezicht weer weg! Toegang tot Animal Aid is gratis.

Spectaculaire uitzichten vanaf Monsoon Palace

Monsoon Palace ligt ongeveer 3 kilometer ten westen van Udaipur. De originele naam van deze plek is Sajjangarh Palace, vernoemd naar maharadja Sajjan Singh die het paleis in 1884 op de top van de Aravalli Hills bouwde. Monsoon Palace is als sterrenkundig centrum gebouwd, om het weer en de moesson in kaart te brengen. Het kan zijn dat dit paleis je bekend voorkomt; in 1983 is het namelijk gebruikt voor enkele opnames van de James Bond film Octopussy. Het paleis zelf is niet zo bijzonder, maar je hebt vanaf hier wel een indrukwekkend, panoramisch uitzicht over de stad. Toegang tot het paleis kost 325 rupee (€4,20). Deze toegangskosten kun je vermijden als je vanaf Badi Lake via het Monsson Palace Hiking Trail zelf naar boven loopt.

Schitterende zonsondergang vanaf de Shri Manshapurna Karni Mata Temple

De mooiste zonsondergang van Udaipur zie je vanaf de Shri Manshapurna Karni Mata Temple. Vanaf de tempel heb je een waanzinnig uitzicht over de uitgestrekte meren en hoge bergen van Udaipur en zie je aan het einde van de dag de zon als een dieporanje bol achter de horizon zakken. Echt één van de mooiste zonsondergangen die ik in India heb gezien! Je kunt ervoor kiezen om met de kabelbaan omhoog te gaan, maar ik zou aanraden om de korte klim naar boven zelf te maken en onderweg al van het schitterende landschap te genieten. Toegang tot de tempel is gratis.

Groene oase in de Saheliyon-Ki-Bari tuinen

Saheliyon-Ki-Bari, een groene tuin met veel bloemen, marmeren decoraties en fonteinen, betekent letterlijk ‘tuin van de dienstmeisjes’. Maharadja Sangram Singh liet de tuin in de 18de eeuw bouwen voor zijn koningin. Echter werd de koningin tijdens haar huwelijk door 48 dienstmeisjes vergezeld en werd de tuin daarom een plek voor hen om te wandelen en te ontspannen. Saheliyon-Ki-Bari is nu een fijne plek om even aan de drukte van Udaipur te ontsnappen. Toegang kost 100 rupee (€1,30).

Bijzondere architectuur bij de Jagdish Temple

Midden in het centrum van Udaipur ligt de Hindoeïstische Jagdish Temple, die geweid is aan Lord Vishnu. Vooral bijzonder vond ik de ontzettend gedetailleerde graveringen in de muur van de tempel. De moeite waard om even te zien! Toegang tot de Jagdish Temple is gratis.

Pracht en praal in City Palace

De bekendste bezienswaardigheid van Udaipur is City Palace, een enorm complex met meerdere paleizen, gelegen aan het Pichola meer. Het paleis is in 1553 gebouwd voor de koninklijke familie en een deel ervan wordt nog steeds door hen gebruikt. De prachtige architectuur en vele pracht en praal maken City Palace erg indrukwekkend en je kunt gerust voor langere tijd door het enorme complex dwalen. Entree kost 30 rupee (€0,40), maar als je ook daadwerkelijk naar binnen wilt betaal je hier 300 rupee (€3,90) extra voor.

Hiken naar Bahubali Hills

Acht kilometer buiten het centrum van Udaipur ligt Badi Lake, naar mijn mening het meest rustige en vredige meer van Udaipur. Vanaf het meer kun je een korte hike van zo’n 15 minuten maken naar de top van Bahubali Hills. Bovenop de heuvel heb je een prachtig uitzicht over Badi Lake en de daaromheen gelegen heuvels. Badi Lake ligt vlak bij Monsoon Palace en Animal Aid, dus je kunt deze 3 bezienswaardigheden gemakkelijk in één dag combineren. Toegang tot Bahubali Hills is gratis.

Struinen langs de uitgestrekte meren

Pichola Lake en Fateh Sagar Lake zijn de twee grootste meren van Udaipur en het is heerlijk om op je gemakje langs het water te struinen. Zeker in de ochtend is het er nog lekker rustig en is het fijn om hier wat tijd door te brengen. Bij beide meren is het daarnaast mogelijk om een boottochtje over het water te maken. Ten westen van Fateh Sagar Lake ligt Moti Magri, een groen park vanaf waar je een mooi uitzicht hebt over het meer. Iets ten noorden van dit park vind je ontzettend veel streetfood kraampjes. Het mooiste uitzicht over Pichola Lake heb je vanaf Ambrai Ghat. Zeker in de avond, als alle gebouwen en het City Palace zijn verlicht, is het hier waanzinnig mooi!  

Restaurants in Udaipur

Pap’s Juice

Bij Pap’s Juice haal je de meest lekkere en gezonde verse fruit- en groentesapjes, smoothies en lassi’s! Probeer echter ook Pap’s Famous Muesli; een huisgemaakte muesli van verschillende soorten noten en rozijnen, geserveerd met vers fruit en yoghurt. Echt goddelijk! Het zaakje is piepklein en heeft nauwelijks zitplaatsen, maar voor de heerlijke sapjes en de lieve eigenaar kom je gegarandeerd een keertje terug.

Queen Cafe

Je zou dit kleine zaakje in het centrum van Udaipur bijna over het hoofd zien, maar de heerlijke curries van Queen Cafe wil je echt niet missen! Het restaurant ziet er op het eerste gezicht niet echt aantrekkelijk uit; er is slechts één tafel, weggestopt achterin het kleine gebouw. Echter zijn de curries hier fantastisch en ook nog eens spotgoedkoop! De pompoencurry en bananencurry zijn aanraders.

Yummy Yoga

In het centrum van Udaipur ligt Yummy Yoga: een restaurantje met een uitgebreide, redelijk geprijsde menukaart en een heerlijk dakterras. De uitgebreide thali’s op het menu zijn erg goed, maar ook de chilla – een soort pannenkoek gemaakt van kikkererwten, spinazie en tomaten – die ik bestelde was erg lekker. Een fijn restaurant met goed eten!

Overnachten in Udaipur

Ben je op zoek naar een fijn en gezellig hostel in Udaipur, dan is Mantra Hostel een goede keuze! Dit hostel was vroeger een hotel en is daardoor nog in de traditionele Haveli stijl gebouwd. Het fijnste van Mantra Hostel vond ik de enorm behulpzame medewerkers, die er voor hebben gezorgd dat ik me hier helemaal thuis voelde! Het hostel ligt op een ideale locatie in het centrum van Udaipur en heeft op de bovenverdieping een fijne gemeenschappelijke ruimte. Daarnaast wordt er elke ochtend op het prachtige dakterras een uitgebreid ontbijt geserveerd! Ik betaalde €6,- per nacht voor een bed op een slaapzaal, inclusief ontbijt. Kijk hier voor meer informatie en prijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *