Type and press Enter.

Wat te doen in Dharamsala en McLeod Ganj? De 8 leukste tips!

Dharamsala, een klein dorpje in Himachal Pradesh in het noorden van India, is één van de meest bijzondere plekken die ik tijdens mijn reis heb bezocht! Er wordt overigens bijna altijd gesproken over Dharamsala, terwijl de meeste reizigers eigenlijk in McLeod Ganj verblijven, een dorpje zo’n 3 kilometer verderop. McLeod Ganj is de verblijfplaats van de heilige 14de Dalai Lama, de spirituele leider van het Tibetaanse boeddhisme. Het grootste deel van de bevolking van het dorpje – dat wordt omringd door besneeuwde Himalaya bergtoppen – is dan ook Tibetaans en velen van hen zijn monnik of non. Er is genoeg te doen in McLeod Ganj om je een paar dagen mee te vermaken. Zo kun je er gave hikes maken of vrijwilligerswerk doen. Je kunt er op zoek gaan naar spiritualiteit en lessen nemen in bijvoorbeeld boeddhisme, meditatie of yoga. Of je geniet er simpelweg van de frisse berglucht en de vele fijne restaurants en cafeetjes. Ik vond de sfeer, de rust en de schitterende natuur in McLeod Ganj heerlijk! In dit artikel deel ik al mijn tips voor deze fijne plek met je.

Hoe kom je er?

Vanuit Delhi vertrekken er dagelijks meerdere bussen naar Dharamsala. Over het algemeen zijn dit semi-sleeper nachtbussen. Van Dharamsala vertrekt er elk half uur een bus naar McLeod Ganj. Deze bus kost 20 rupee (€0,25) en het busstation bevindt zich vlak naast het drop off point van de nachtbus. Je kunt ook met de taxi van Dharamsala naar McLeod Ganj reizen, maar hiervoor betaal je natuurlijk wel wat meer. Reken op zo’n 250 rupee (€3,25). Heb je een wat groter budget en reis je liever niet met de bus? In het plaatsje Gaggal, zo’n 13 kilometer zuidwesten van Dharamsala, ligt een luchthaven. Er gaat dagelijks een vlucht van Delhi naar Gaggal.

McLeod Ganj

Accommodatie in McLeod Ganj

Zoals al eerder benoemd verblijven de meeste reizigers in McLeod Ganj. Hier liggen dan ook de belangrijkste bezienswaardigheden. Bovendien is het dorpje het startpunt van verschillende hikes en vind je hier de meeste restaurants en cafeetjes. Mijn advies zou daarom zijn om hier een accommodatie te zoeken. Je hoeft dan ook niet telkens de kosten voor een taxi of bus te betalen om van Dharamsala in McLeod Ganj te komen. Daarnaast is het raadzaam om goed te onderzoeken waar in McLeod Ganj je een accommodatie boekt. Sommige hotels of hostels lijken op de kaart namelijk in de buurt van het centrum te liggen, maar omdat de omgeving vrij bergachtig is, kan het zijn dat je nog een flink stuk bergop moet wandelen om daadwerkelijk bij je accommodatie te komen. Zelf verbleef ik in Backpackers Inn McLeod Ganj. Dit hostel ligt midden in het centrum en vanaf het dakterras heb je een schitterend uitzicht over het Himalayagebergte. Ik betaalde €3,50 per nacht voor een bed op een slaapzaal. Kijk hier voor meer informatie en prijzen.

McLeod Ganj

Doen in McLeod Ganj

#1 Maak de eendaagse Triund Trek

De Triund Trek is de enige trek in het Himalayagebergte die binnen één dag gemaakt kan worden. Ideaal dus als je wat van de omgeving wilt zien, maar niet zoveel tijd hebt of liever niet in een tentje op de berg overnacht. Triund ligt op een hoogte van 2800 meter en vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over de Dhauladhar bergen en de Kangra vallei. Vanaf het centrum van McLeod Ganj is de trek zo’n 9 kilometer lang, maar het officiële startpunt is de Gallu Devi tempel. Vanaf de tempel is het nog zo’n 6,5 kilometer naar de top. Het is vanuit het centrum al best een aardige klim naar de Gallu Devi tempel, dus je zou eventueel wat tijd kunnen besparen door hier met een taxi of tuktuk heen te gaan. Omdat de hike vrij gemakkelijk is kun je de Triund Trek zonder gids doen. In principe kan de trek binnen één dag gemaakt worden, maar je kunt er ook voor kiezen om op de berg te overnachten. Ben je avontuurlijk aangelegd en heb je wat meer tijd, dan zijn er ook verschillende meerdaagse treks in het Himalayagebergte die je vanuit McLeod Ganj kunt doen.

Helaas heb ik door slechte weersomstandigheden de Triund Trek niet kunnen maken. Toen ik eenmaal bij de Gallu Davi tempel was aangekomen, sloeg het weer helemaal om en begon het te regen. Ik had de hike ontzettend graag willen doen, dus ik baalde enorm toen het weer tegenzat! Ik heb vernomen dat het zo’n 4 tot 5 uur kost om van het centrum van McLeod Ganj naar de top van Triund te hiken, maar ik kan dus geen persoonlijke ervaringen met je delen.

#2 Ga naar de Bhagsunag waterval en drink een kopje koffie bij Shiva Café

Zo’n 3 kilometer van McLeod Ganj vandaan ligt de Bhagsunag waterval, ook wel bekend als de Bhagsu waterval. Tijdens het regenseizoen is de waterval op z’n mooist; het water stroomt dan op spectaculaire wijze langs de berg naar beneden. Vanuit het centrum van McLeod Ganj kun je de Bhagsu waterval te voet bereiken. Neem na het bewonderen van de waterval even de tijd om wat te drinken bij Shiva Café. Je bereikt Shiva Café door via de trap die naast de waterval ligt nog verder naar boven te klimmen. Dit schattige cafeetje is een heerlijke plek om een kopje koffie te drinken en te genieten van het prachtige uitzicht dat je vanaf hier hebt.

#3 Bewonder de spectaculaire uitzichten vanaf Naddi Hill Point

Voor nog meer panoramische uitzichten over het Himalayagebergte ga je naar Naddi Hill Point, gelegen op ongeveer een uur wandelen van het centrum van McLeod Ganj. Naddi Hill is het startpunt van verschillende treks. Echter is het ook een fantastische plek om van de mooie omgeving te genieten. De heuvel wordt ook wel Sunset Viewpoint genoemd en leent zich dus perfect om aan het einde van de dag de zon achter de bergen te zien zakken.

McLeod Ganj
#4 Bezoek het Tsuglagkhang complex, de verblijfplaats van de Dalai Lama

Het Tsuglagkhang complex, waarin zich onder andere twee tempels en het verblijf van de Dalai Lama bevinden, is voor de meeste pelgrims en monniken de voornaamste reden om McLeod Ganj te bezoeken. Het is niet persé een mooie tempel, maar wel een erg belangrijke en spirituele plek. Persoonlijk vond ik vooral het rondje dat je om het complex heen kunt lopen erg bijzonder. Het hangt er vol met honderden gekleurde vlaggetjes en je ziet overal monniken in rode gewaden aan de zogenoemde ‘prayer wheels’ draaien. Het is mogelijk om de Dalai Lama in levende lijve te zien; incidenteel geeft hij openbare lezingen aan publiek. Hier vind je het schema van zijn lezingen.

McLeod Ganj
#5 Breng een middagje door in één van de vele fijne cafeetjes of restaurants

In McLeod Ganj barst het van de gezellige cafeetjes, waar je gerust een hele middag met een kop thee en een goed boek door kunt brengen. Mijn favoriet was Illiterati; dit cafeetje heeft een sfeervolle open haard, heerlijke gebakjes en kasten vol met boeken die je tijdelijk mag lenen. Voor de warme dagen heeft het café ook een klein buitenterras, vanaf waar je een schitterend uitzicht hebt op de omgeving. Daarnaast vond ik Common Ground Café een hele fijne plek. Je kunt hier heerlijk relaxen, maar ook erg goed eten! Als je op zoek bent naar een lekker restaurant, dan kan ik Tibet Kitchen aanraden. Zij hebben een ontzettend uitgebreide menukaart met typisch Tibetaanse gerechten. Vooral de barbecue gerechten vond ik erg goed!

Dé specialiteit van Dharamsala is Bhagsu Cake; een kruimelige koekbodem met daarop een flinke laag karamel en chocolade. Deze ‘cake’ is echt goddelijk en moet je minstens één keer proberen als je in Dharamsala en McLeod Ganj bent!

#6 Doe vrijwilligerswerk met de Tibetaanse gemeenschap

Als gevolg van de Chinese bezetting van Tibet wonen er ontzettend veel Tibetaanse vluchtelingen in McLeod Ganj. Doordat de Tibetanen altijd een nomadisch bestaan hebben geleid, hebben zij erg beperkte kennis en vaardigheden. Er is een groot aanbod van vrijwilligerswerkprojecten in McLeod Ganj, die er voornamelijk op zijn gericht om de Tibetaanse bevolking te helpen en te onderwijzen. Er zijn mogelijkheden op vrijwel alle vakgebieden en bij veel projecten kun je voor zowel korte als lange tijd deelnemen. De meeste vrijwilligerswerkprojecten vereisen een deelname van minstens een week, maar ook als je slechts een dag of een middag vrijwilligerswerk wilt doen, zijn er enkele opties. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Learning and Ideas for Tibet. Elke middag om 14:00 organiseren zij een Engelse klas, waarbij iedereen die vrijwilligerswerk wilt doen welkom is. Eventueel kun je op deze website nog wat inspiratie vinden voor andere toffe vrijwilligerswerkprojecten in McLeod Ganj.

McLeod Ganj
#7 Wandel naar naastgelegen dorpjes Dharamkot en Bhagsu Nag

Te voet kun je gemakkelijk naar Dharamkot en Bhagsu Nag wandelen, twee dorpjes in de buurt van McLeod Ganj. In principe is er in beiden dorpjes niet gek veel te beleven, maar je hebt er wat leuke winkeltjes en gezellige cafeetjes. Ook is alleen al de wandeling van McLeod Ganj naar beiden dorpjes – je kunt een rondje lopen waarmee je beide plaatsen passeert – erg mooi. Daarnaast vind je in Bhagsu Nag het winkeltje waar de overheerlijke Bhagsu Cake is bedacht: Singh Corner. De echte originele Bhagsu Cake eet je dus hier!

McLeod Ganj
#8 Ga shoppen op de Tibetaanse markt

In McLeod Ganj, maar ook in Dharamkot en Bhagsu Nag, vind je veel winkeltjes en kraampjes die typische Tibetaanse kleding en spulletjes verkopen. Zo vind je er wollen kleding met kleurrijke prints, maar ook prachtige handgemaakte souvenirs. Ik vond het heerlijk om een middagje in alle winkeltjes rond te neuzen.

McLeod Ganj

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *