Type and press Enter.

Alles wat je wilt weten over de Komodo Eilanden bij Flores

Eén van de meest bijzondere reiservaringen beleef je op de Komodo Eilanden. Hier kom je oog in oog te staan met de grootste hagedissen ter wereld, die tot wel 3 meter lang kunnen worden! Deze dieren, die ook wel Komodovaranen worden genoemd, zijn erg zeldzaam en leven alleen in dit deel van Indonesië. Een reis naar deze eilanden moet dus echt op je bucketlist staan! Niet alleen om de reusachtige Komodo Dragons in levende lijve te zien, maar ook om het gave uitzicht vanaf Padar Island, het bijzondere Pink Beach en het snorkelen met reuzenmanta’s bij Manta Point. In dit artikel deel ik alles tips voor het bezoeken van de Komodo eilanden!

Labuan Bajo

Labuan Bajo is een kleine stad in het westen van Flores. Het stadje zelf is niet bijzonder en het centrum bestaat voor het grootste deel uit één lange straat waar alle hotels, restaurants en honderden touroperators zitten. Toch is dit havenplaatsje de ideale uitvalsbasis om de Komodo Eilanden te bezoeken! Overnachten in Labuan Bajo doe je bij Dragon Dive Komodo Hostel of bij Le Pirate Hotel. Wil je ’s avonds lekker eten? Ga dan naar Pasar Malam, Warung Mama of Catur’z Kopi Club! Alle tips voor Labuan Bajo vind je hier.

Tours naar de Komodo Eilanden

Op de straten van Labuan Bajo word je overspoeld door touroperators die één- of meerdaagse trips naar de Komodo Eilanden aanbieden. Le Pirate Explorer en Flores XP zijn twee populaire aanbieders van een meerdaagse boottocht naar de Komodo Eilanden, die beiden veel goede reviews krijgen. Ben je wat meer on a budget en kom je vanaf Lombok? Dan kun je overwegen om een boottocht van Lombok naar Flores te boeken, waarbij je ook langs de Komodo Eilanden vaart. Op deze manier bespaar je kosten voor een vliegticket. Heb je echter – net als wij – niet zoveel tijd, dan kun je de Komodo Eilanden ook met een ééndaagse boottocht bezoeken. Wij hebben de Daily Speedboat Tour van Red Whale Dive Center gedaan, een enorme aanrader! Met de super snelle speedboot vaar je binnen een dag naar alle hoogtepunten van de Komodo Eilanden.

De tour van Red Whale Dive Center

Met de Daily Speedboat Tour van Red Whale Dive Center ga je achtereenvolgens naar Padar Island, Pink Beach, Komodo Island, Taka Makassar, Manta Point en Siaba Besar Turtle City Reef. Waar de meeste dagtours maar naar een paar van de hoogtepunten van de Komodo Eilanden gaan, kwamen we met deze tour – dankzij de snelle speedboot – eigenlijk langs alle eilanden die ik graag wilde zien! Ook fijn was dat we overal net voor de grote toeristenstroom waren, waardoor we in alle rust konden genieten van de verschillende eilanden. De tour was ontzettend goed en netjes geregeld en we hebben een hele leuke tijd gehad met de crew van de boot. De Daily Speedboat Tour van Red Whale Dive Center kost 1.200.000 rupiah (€75) per persoon. Dit is inclusief lunch, water, frisdrank, fruit en snacks. Ook krijg je snorkelmateriaal en een schone handdoek. De toegangsprijs van Komodo National Park is niet geïncludeerd in de prijs. Op de dag van de tour word je ’s ochtends bij je hotel of hostel opgehaald en je wordt hier aan het einde van de dag weer afgezet. De dagtocht van Red Whale Dive Center komt langs de volgende hoogtepunten:

Padar Island

Vanaf het hoogste puntje van Padar Island heb je uitzicht over het eiland en de drie daaromheen liggende stranden: een roze, wit en zwart strand. De klim naar boven is best pittig, dus ik zou aanraden om wandelschoenen te dragen.

Pink Beach

Pink Beach is een bijzonder natuurverschijnsel. De merkwaardige kleur van het strand ontstaat doordat aangespoeld rood koraal zich mengt met wit zand. En ja, het strand is ook echt roze! Pink Beach is een heerlijke plek om met je voetjes in het roze zand te relaxen. Ook kun je hier erg mooi snorkelen.

Komodo Island

Op Komodo Island leven de zeldzame Komdo Dragons. Onder begeleiding van een ranger loop je door het Komodo National Park om deze reuzenhagendissen in levende lijven te zien!  

Manta Point

Manta Point was voor mij toch echt wel het hoogtepunt van de dag! Hier snorkel je met enorme reuzenmanta’s, die gemiddeld zo’n 2 tot 3 meter breed zijn. Een onwijs gave ervaring! Wij hadden het geluk dat we er 3 hebben gezien, maar dit is natuurlijk nooit helemaal zeker.  

Taka Makassar

Taka Makassar is een klein, tropisch eilandje midden op zee. Tijdens een korte stop kun je hier even zwemmen en relaxen.

Siaba Besar Turtle City Reef

De laatste stop van de tour is Turtle City Reef, waar je een grote kans hebt om zeeschildpadden te spotten. Hier kun je nog even snorkelen voordat de speedboot van Red Whale Diving Center weer terug naar de haven van Labuan Bajo vaart.

Ik heb een ontzettend leuke dag gehad met Red Whale Diving Center. Ik kan de Daily Speedboat tour die zij aanbieden zeker aanbevelen, maar zoals ik al eerder benoemde zijn er enorm veel touroperators in Labuan Bajo en is het vooral belangrijk dat je een tour kiest die bij jou past. De Komodo Eilanden zijn waanzinnig mooi, dus zorg er zeker voor dat je ze niet overslaat tijdens je reis door Indonesië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *