Type and press Enter.

Backpacken door avontuurlijk Flores: reisroute voor een laag budget

Het eiland Flores heeft me in vele opzichten verrast. De bijzondere Komodo Eilanden, de dichtbegroeide bergen, de groene rijsvelden, de ontzettend lieve inwoners en het feit dat het hier nog helemaal niet zo toeristisch is, zijn slechts een paar redenen om dit waanzinnige eiland in Indonesië op je bucketlist te zetten! Reis je door Flores, dan moet je niet bang zijn voor een beetje avontuur. Het eiland is enorm groot en taxi’s en hotels zijn op sommige plekken schaars. Reizen over het eiland duurt lang en slapen doe je meestal bij lokale families in huis. Voor mij maakte dit mijn reis door Flores juist bijzonder en ik heb van elke seconde genoten!

Het eiland

Hoogstwaarschijnlijk start je reis door Flores in Labuan Bajo, een havenplaatsje in het westen van Flores. Vanuit hier kun je heel makkelijk doorreizen naar het oosten van het eiland. Er is namelijk maar één lange weg die helemaal van west naar oost loopt, dus die kun je niet missen! Zowel Ende als Maumere – beiden gelegen in het oosten van Flores – hebben een vliegveld. Vanaf daar kun je dus gemakkelijk weer verder reizen. Wij hebben Labuan Bajo, Ruteng en Moni bezocht, maar er zijn natuurlijk nog veel meer gave plekjes op Flores die je aan je reis toe kunt voegen!

Vervoer

De meeste reizigers in Flores huren een taxi met privéchauffeur om over het eiland te reizen. Dit kost zo’n 800.000 tot 1.000.000 rupiah (€50 tot 65) per dag. Persoonlijk vind ik dit een erg dure optie. Echter zijn de goedkope lokale bussen ook niet aan te raden; deze hebben geen tijdschema en er bestaat zelfs een kans dat de bus helemaal niet komt. Daarnaast zitten ze vaak overvol en gaat de bagage meestal op het dak. De bushaltes van de lokale bus liggen bovendien een flink eind uit het centrum. Wij hebben veel research gedaan naar goedkope vervoersmiddelen en kwamen uiteindelijk bij busmaatschappij Gunung Mas uit. Dit is eigenlijk een luxe versie van de lokale bus, die je voor een laag tarief door heel Flores brengt. Het voordeel van Gunung Mas is dat je de bus van te voren kunt reserveren. Je wordt dan bij je hostel of homestay opgehaald en in het volgende plaatsje ook weer bij je hostel of homestay afgezet. Omdat de chauffeurs van de busmaatschappij geen Engels spreken, hebben wij telkens aan onze hostel of homestay eigenaar gevraagd om naar Gunung Mas te bellen en de bus voor ons te reserveren. Dit ging altijd heel goed en de hostel of homestay eigenaar werd gebeld als de bus er bijna was om ons op te halen.

Echt 100% comfortabel is reizen met Gunung Mas niet. Je rijdt een paar uur over de bochtige bergweggetjes van Flores en ondanks de aanwezige blowers kan het nog best warm worden. Echt geen feest als je – net als ik – snel wagenziek wordt. Toch vonden wij het reizen met Gunung Mas ideaal! Buiten het feit dat het helemaal niet duur is, kun je alles vooraf regelen en word je opgehaald en afgezet waar je wilt. Ook heb je altijd een zitplek en gaat bagage gewoon achterin het busje.

Op deze website kun je het tijdschema en de telefoonnummers van Gunung Mas vinden.

Labuan Bajo

Je reis start in Labuan Bajo, een havenplaatsje helemaal in het westen van Flores. Het stadje zelf is niet bijzonder, maar het is de ideale uitvalsbasis om de Komodo Eilanden rondom Flores te verkennen! Op de Komodo Eilanden leven de grootste hagedissen ter wereld. Deze dieren, die ook wel Komodovaranen worden genoemd, zijn erg zeldzaam en leven alleen in dit deel van Indonesië. Je mag een reis naar deze eilanden dus echt niet overslaan! Niet alleen om de reusachtige Komodo Dragons in levende lijve te zien, maar ook om het gave uitzicht vanaf Padar Island, het bijzondere Pink Beach en het snorkelen met reuzenmanta’s bij Manta Point. Wij maakten met Red Whale Dive Center een geweldige tour langs al deze hoogtepunten. Meer tips voor Labuan Bajo en het bezoeken van de Komodo Eilanden vind je hier.

Van Labuan Bajo naar Ruteng

Met Gunung Mas rijd je binnen 3 a 3,5 uur naar Ruteng. Deze rit kost 110.000 rupiah (€7,-) per persoon. De bus vertrekt elke ochtend om 9:00 vanaf Labuan Bajo.

Doen in Ruteng

Scootertocht richting het noorden

Ruteng vond ik de mooiste bestemming van Flores. Het stadje zelf is niet bijzonder, maar de natuur in de omgeving – die wordt gekenmerkt door hoge bergen en groene rijstvelden – is schitterend! Een aanrader is om vanaf Ruteng met een scooter richting het noorden te rijden. Dit is dus niet de weg richting Labuan Bajo of richting Ende, maar de weg die naar de noordelijke kust loopt. Onderweg heb je waanzinnige uitzichten over de rijstvelden van Flores. Ook is het leuk om ergens af te stappen, de rijstvelden in te lopen en kennis te maken met de lokale bevolking. Er komen hier bijna nooit toeristen en zij vinden het ontzettend leuk om je wat van de rijstvelden te laten zien. Wij zijn heel hartelijk door de lokale bevolking ontvangen, ondanks dat zij geen Engels spraken. Ook onderweg zwaaien en roepen alle locals naar je. Deze scootertocht was voor mij één van de gaafste dingen die ik in Flores heb gedaan.

De Spider Ricefields

De Spider Ricefields, gelegen ten westen van Ruteng, zijn de moeite waard om te bezoeken. Je rijdt met de scooter eigenlijk weer terug richting Labuan Bajo en klimt in het dorpje Cara omhoog naar een uitzichtpunt. De rijstvelden van Spider Ricefields liggen – zoals de naam al doet vermoeden – in de vorm van een spinnenweb. Elke familie van een omliggend dorp is eigenaar van één vak in dit spinnenweb. Hoe groter de familie en hoe meer aanzien zij hebben, hoe groter het vak rijst is dat zij krijgen.

Slapen in Ruteng

Wij verbleven in Ruteng bij D-Rima Homestay. Je slaapt hier in een tweepersoonskamer en hebt gedeelde sanitaire voorzieningen. De ontzettend lieve eigenaren Ricardo en Lucy spreken beiden erg goed Engels en kunnen je helpen met het plannen van je reis door Flores. Je hebt eventueel de mogelijkheid om hier een scooter te huren. Wij hebben bij D-Rima Homestay echt een onwijs leuke tijd gehad en voelden ons er helemaal thuis. Ricardo en Lucy hebben ons en de andere gasten van de homestay tijdens zonsondergang spontaan een keer meegenomen om een groot rijstveld te zien. Uiteindelijk zijn we die avond met hen naar een lokaal dorpje gegaan, waar nog nooit Westerse mensen waren geweest. Dit was een erg bijzondere ervaring! Wij betaalden €14 per kamer per nacht. Kijk hier voor meer informatie en prijzen.

Van Ruteng naar Ende

Met Gunung Mas rijd je van Ruteng naar Ende, een rit die zo’n 8 tot 9 uur duurt. Wij hadden een homestay geboekt in het dorpje Moni – wat vanuit Ende nog meer dan een uur rijden is – en werden tot ons genoegen helemaal bij onze homestay afgezet. De rit van Ruteng naar Ende kost 200.000 rupiah (€12,80) per persoon en vertrekt dagelijks om 7:00 en 14:00. Je kunt eventueel ook de bus van Ruteng naar Bajawa en de bus van Bajawa naar Ende pakken. Wij hadden hier in verband met het afgelopen van ons visum geen tijd meer voor, maar de omgeving van Bajawa schijnt ook erg mooi te zijn.

Als je van plan bent om naar Kelimutu National Park te gaan, dan kun je het beste in het kleine bergdorpje Moni verblijven. Vanuit hier kun je namelijk zelf per scooter naar het beginpunt van de Kelimutu vulkaan rijden. Vanaf Ende is dit nog meer dan een uur rijden. 

Doen in Moni

Kelimutu National Park

In Kelimutu National Park ligt de Kelimutu vulkaan. Vooral bijzonder zijn de drie kratermeren die om de vulkaan heen liggen; deze zijn door de jaren heen al verschillende keren van kleur veranderd. Eén van de meren was ooit rood gekleurd, werd later zwart en heeft nu een blauwgroene kleur. Toegang tot Kelimutu National Park kost 150.000 rupiah (€9,60) per persoon. De klim naar de top is vrij gemakkelijk; via de trap loop je binnen een half uur naar boven. Je hebt hiervoor geen gids nodig. De meeste reizigers maken de klim naar de top van de Kelimutu vulkaan nog voor zonsopgang. Echter hadden wij gehoord dat het dan juist heel druk is, dus besloten wij wat later te gaan. Wij startten om 8:00 aan de klim en hadden het uitzicht helemaal voor onszelf! We hadden het geluk dat er geen wolkje aan de lucht was.

Watervallen

In de omgeving van Moni liggen twee mooie watervallen. Deze zijn erg gemakkelijk te bereiken, dus je kunt een bezoek aan de watervallen goed combineren met de beklimming van de Kelimutu vulkaan. De waterval Muru Nda’o ligt op loopafstand van het dorpje Moni. Je hoeft alleen maar een trappetje af te lopen om bij deze waterval te komen en je kunt er vervolgens heerlijk zwemmen. Nog mooier is de Muru Keba waterval. Door het ijskoude en ondiepe water is de waterval iets minder geschikt om in te zwemmen, maar hij is erg indrukwekkend! Vanaf het bordje dat langs de weg staat moet je nog zo’n 20 tot 30 minuten lopen om de waterval te bereiken. Toegang tot Muru Nda’o kost 10.000 rupiah (€0,65) per persoon. De toegang voor Muru Keba is gratis.  

Slapen in Moni

Wij sliepen in Moni bij Mahoni Guesthouse. Deze homestay verhuurt tweepersoonskamers met een eigen badkamer. Je hebt hier eventueel de mogelijkheid om een scooter te huren. De lieve eigenaresse van Mahoni Guesthouse spreekt goed Engels en maakt elke ochtend een ontbijtje met vers fruit en bananenpannenkoekjes. Wij betaalden €16 per kamer per nacht. Kijk hier voor meer informatie en prijzen. Direct naast de homestay ligt Mopi’s Place, een super tof restaurantje waar je terecht kunt voor een heerlijk ontbijt, lunch of diner. ’s Avonds wordt er regelmatig live muziek gespeeld. Een andere plek waar je goed kunt eten is Good Moni. Ze serveren hier lekkere Indonesische gerechten en de porties zijn ontzettend groot.

Voor ons was Moni de laatste bestemming, dus wij pakten in Ende het vliegtuig. Echter gaat er vanuit Ende ook een Gunung Mas bus naar Maumere. Dit is de grootste plaats van Flores en ligt aan de noordkust van het eiland. Maumere heeft eveneens een vliegveld. Zo kun je je reis door Flores dus nog verder uitbreiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 comments

  1. Geweldig! Bedankt voor het uitgebreide verslag en de handige tips. Die komen vast nog eens van pas!

    1. Graag gedaan! Flores is echt een aanrader!