Type and press Enter.

Ella Rock in Sri Lanka: zo hike jij zonder gids naar de top!

Voor degenen die op zoek zijn naar uitdaging, avontuur en schitterende uitzichten, mogen de klim naar de top van Ella Rock niet overslaan! Deze hike is één van de populairdere activiteiten in het kleine bergdorpje Ella. Door velen wordt beweerd dat je een gids nodig hebt om Ella Rock te beklimmen, omdat het lastig kan zijn om de juiste weg naar boven te vinden. Zonde van je geld als je het mij vraagt, want het is super makkelijk om op eigen houtje naar de top van Ella Rock te hiken! In dit artikel deel ik al mijn tips én de juiste weg naar boven. Ben je ook van plan om Ella Rock zonder gids te beklimmen? Lees dan snel verder!

De hike

De hike start bij het treinstation van Ella. Zelf heb ik er vanaf hier iets minder dan 1,5 uur over gedaan om de top te bereiken. Echter heb ik ook een aantal mensen gesproken die er zo’n 2 tot 2,5 uur over deden. Persoonlijk vond ik de klim naar boven niet zo zwaar, maar dit is natuurlijk afhankelijk van je conditie. Zorg er in ieder geval voor dat je stevige schoenen draagt en voldoende water meeneemt.

Omdat er niet één pad is die naar de top van Ella Rock leidt, vinden sommigen het wat lastiger om de hike zonder gids te maken. Ik vond het allemaal wel meevallen en kon in één keer het juiste pad naar boven vinden. Er zijn inderdaad meerdere wegen die naar boven leiden, maar je kunt hoogstens een keer verkeerd lopen. Echter moet je er met onderstaande tips en het stappenplan zeker aan uit kunnen komen!

Voorbereidingen: download maps.me

Maps.me – een app voor op je smartphone waarmee je gratis een offline kaart van Sri Lanka kunt downloaden – is ontzettend handig als je Ella Rock wilt beklimmen. Alle verschillende paden die naar de top van Ella Rock leiden, staan namelijk duidelijk op de kaart van maps.me aangegeven. Dit in tegenstelling tot Google Maps, waar de verschillende paden niet op staan. Handig dus om maps.me vooraf te downloaden op je telefoon!

Stap voor stap naar de top

Stap 1

De hike naar Ella Rock start bij het treinstation van Ella. Vanaf hier loop je in zuidelijke richting, naar het treinstation Kithalella. Je loopt het eerste stuk dus helemaal over het treinspoor. Een klein stukje rechts of links van het station van Ella kun je het spoor betreden zonder een ticket te hoeven laten zien. Het is in principe hartstikke veilig om over het treinspoor te lopen, je hoort de trein namelijk al van verre aankomen.  

Stap 2

Vóór station Kithalella bevindt zich de Small Rawana Waterfall en persoonlijk vond ik het de moeite waard om hier even voor te stoppen. Deze wordt namelijk – in tegenstelling tot de grote Rawana Waterfall – nog niet druk bezocht door toeristen. Voor de brug op onderstaande foto loopt er een pad naar beneden die naar de waterval leidt. Sla direct naar rechts nadat je dit pad bent ingelopen. Je ziet vervolgens een weggetje dat naar beneden loopt. Als je deze volgt komt je bij een uitkijkpost, vanaf waar je een mooi uitzicht hebt op de waterval. De locatie van de Small Rawana Waterfall staat ook op maps.me aangegeven.

Stap 3

Vervolg het spoor naar het treinstation Kithalella. Een stukje voor het station waren er wat locals die mij wijs probeerden te maken dat ik voor het station een weg naar links in moest slaan. Trap hier echter niet in! Zij bieden zich namelijk – als je eenmaal het verkeerde pad in bent geslagen – als ‘gids’ aan en vragen hier naderhand geld voor.

Stap 4

Een paar honderd meter na treinstation Kithalella sla je linksaf. Op maps.me staat deze plek aangegeven als ‘Start of path to Ella Rock’. Volg dit pad en steek via het bruggetje dat je op onderstaande foto ziet de rivier over.

Stap 5

Na het bruggetje splitst het pad zich in tweeën. Eén pad gaat naar links toe en loopt wat steiler omhoog, het andere pad gaat naar rechts toe. In principe leiden beide paden naar de top van Ella Rock, maar ik zou toch aanraden om het linker pad te pakken. Via deze weg is de route naar boven namelijk veel gemakkelijker te vinden en onderweg heb je al prachtige uitzichten over de bergen van Ella! Op onderstaande foto zie het linker pad.

Stap 6

Als je dit pad eenmaal volgt is de weg naar de top van Ella Rock eigenlijk vrij gemakkelijk. Houd maps.me in de gaten om te kijken of je goed loopt.

Stap 7

Joepie, je hebt de top van Ella Rock bereikt! Neem de tijd om wat foto’s te maken en een welverdiend fruitsapje te drinken.

Stap 8

Een stukje voorbij het ‘populaire’ uitzichtpunt bevindt zich nog een andere rots vanaf waar je een schitterend uitzicht hebt op de bergachtige omgeving. Volg het pad dus nog een stukje verder, want dit is zeker de moeite waard! Op maps.me staat dit punt aangegeven als ‘View of the landscape’.

Stap 9

Als je eenmaal voldoende hebt genoten van het uitzicht op Ella Rock kun je in principe dezelfde weg naar beneden nemen. Je loopt dan via het spoor weer terug naar het treinstation van Ella.

 

Wil je meer weten over het mooie bergdorpje Ella? Lees dan dit artikel met de leukste bezienswaardigheden, lekkerste restaurants en beste accommodaties!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *