Type and press Enter.

Backpacken door Rajasthan in India: reisroute voor 4 tot 6 weken

India is één van mijn favoriete backpackbestemmingen, simpelweg omdat het nog zo puur is. Het land is uitzonderlijk genoeg nog geen toeristische trekpleister geworden, waardoor je de cultuur, het eten en de mensen maximaal kunt ervaren. Rajasthan, een deelstaat in het noordwesten, is het juweel van de kroon van India. Hier vind je majestueuze forten, kleurrijke bazaars, schitterende paleizen en misschien wel het lekkerste eten van India. Maar ook de indrukwekkende Taj Mahal in Agra, de uitgestrekte woestijn van Jaisalmer en de magische meren van Udaipur zullen ongetwijfeld onderdeel van je avontuur door Rajasthan zijn. Reizen door India is bijzonder en als je voorbij alle hectiek en chaos kunt kijken, ga je onvermijdelijk van dit land houden. In dit artikel deel ik een toffe reisroute door Rajasthan met je!

Reisroute

Op onderstaande kaart zie je de route die ik heb afgelegd. Dit is slechts een voorbeeld en natuurlijk kun je hiervan afwijken of bestemmingen aan de reis toevoegen of juist weglaten. In principe is de route binnen 4 weken haalbaar, maar reizen door India is vermoeiend. Ik zou dus aanraden om er wat langer de tijd voor te nemen of om één of twee bestemmingen weg te laten als je niet zo lang de tijd hebt. Varanasi en Dharamsala liggen officieel niet in Rajasthan. Varanasi ligt in de deelstaat Uttar Pradesh en Dharamsala in de staat Himachal Pradesh. Echter vond ik beide plaatsen zó bijzonder dat ik echt kan adviseren om ze aan je reis toe te voegen!

Rajasthan kaart

Treinen en bussen in India

Reizen door India doe je het makkelijkste met treinen en bussen. Het voordeel van de bus is dat je deze kort van te voren – lees: op de dag zelf – kunt boeken, terwijl tickets voor de trein vaak minstens een week van te voren uitverkocht zijn. Daar staat tegenover dat de trein over het algemeen sneller en wat betrouwbaarder is. Wil je toch last minute een treinkaartje proberen te bemachtigen, dan is dit via Tatkal soms alsnog mogelijk. Een Tatkal boeking kun je vanaf één dag van te voren maken, maar vaak betaal je hier een veel hoger bedrag voor. Wil je graag met de trein reizen, dan is het dus slim om je tickets wat verder van te voren te boeken. Dit vereist planning en als je – net als ik – graag flexibel bent, dan is de bus ook een hele goede optie! Ik heb van zowel de bus als de trein gebruik gemaakt en vond beiden een prima vervoersmiddel.

Rajasthan
Veiligheid van treinen en bussen

Ik heb alleen maar positieve ervaringen met de treinen en bussen in India. Ik heb veelal gebruik gemaakt van nachtbussen- en treinen en heb me niet onveilig gevoeld. Bij het kopen van een busticket heb je meestal de keuze tussen een normale stoel of een bed. De trein heeft wat meer opties; er zijn verschillende klassen in de trein, allemaal in een andere prijsklasse. De goedkoopste klasse is de Sleeper Class en de duurste is de AC First Class. In verband met veiligheid wordt er aangeraden om de Sleeper Class niet te boeken. Echter heb ik meerdere keren alleen (ook ’s nachts) in de Sleeper Class gereisd en ik heb geen vervelende dingen meegemaakt. Naar mijn mening is het enige verschil met de duurdere AC Third Class – die mij wél werd aangeraden – dat je geen laken en kussen krijgt, maar daarvoor had ik gewoon een eigen lakenzak en opblaasbaar kussen bij me. Naar mijn mening is de Sleeper Class dus een goedkope en veilige optie. Wel kan ik adviseren om een cable lock mee te nemen, zodat je je tas aan je stoel of bed vast kunt maken. Zo kun je met een gerust hart gaan slapen.

Trein- en bustickets boeken

Als je zelf je bus- en treintickets wilt boeken, dan moet je hiervoor een account aanmaken bij Indian Railways. Echter is het aanmaken van zo’n account best lastig. Na een mislukte poging besloot ik (een beetje lui) de trein- en bustickets gewoon via mijn hostels te boeken. Ik heb ervaren dat ze je hier graag mee helpen en zo wist ik altijd zeker dat ik het juiste ticket had gekocht. Het kan handig zijn om de app ixigo op je smartphone te downloaden. Je kunt op deze app zelf kijken op welke tijden de bussen treinen rijden. Vervolgens kun je aan je hostel vragen om een bepaald ticket voor je te boeken. Ook kun je via de app de running status van je trein volgen. Hier kun je zien op welk perron je trein arriveert en of je eventuele vertragingen hebt. Super handig! Check voor je een ticket bij je hostel boekt ook even op de app hoeveel je voor een kaartje moet betalen. Sommige hostels willen namelijk nog wel eens hoge commissiekosten vragen, en dan kun je beter ergens anders boeken. Boek je je trein- en bustickets liever zelf, dan zijn er online genoeg handleidingen te vinden die je kunnen helpen om een account bij Indian Railways aan te maken.

Rajasthan

Delhi

Delhi, een metropool vol chaos, hectiek en toeterende tuktuks, is waarschijnlijk de eerste stad die je bezoekt als je door het noorden van India reist. De stad wordt door velen als ’te druk’ ervaren en wordt daarom door menig reiziger overgeslagen. Zonde, als je het mij vraagt, want ik vond Delhi juist heel indrukwekkend. Het is geen mooie stad, maar er is zoveel te zien, te doen en te ontdekken! Als je op zoek bent naar een fijn hostel in Delhi, dan is A Sleepy Fox een aanrader. Dit hostel ligt in een hele veilige wijk in het zuiden van Delhi. Op loopafstand van het hostel ligt een metrostation, dus binnen no time sta je in het drukke centrum van de stad. Ik vond A Sleepy Fox een heerlijke uitvalsbasis! Wil je meer lezen over wat je in Delhi kunt doen? In dit artikel deel ik 4 insider tips voor Old Delhi met je!

Rajasthan

Agra

De stad Agra vond ik verschrikkelijk. Het is er druk, vies en toeristisch en het contrast tussen armoede en rijkdom is er ontzettend groot. Echter is de Taj Mahal, één van de 7 wereldwonderen en de pracht en praal van Agra, een must visit. Je hebt onwaarschijnlijk al tientallen foto’s van dit mausoleum op internet gezien, maar geloof me, het is echt een onbeschrijfelijk gevoel om dit immense, wit marmeren gebouw in het echt boven je uit te zien torenen. Ik vond de Taj Mahal zo mooi, zo indrukwekkend en het is naar mijn mening echt een wereldwonder! Helaas wordt de Taj Mahal druk bezocht en moet je de schoonheid van het gebouw met duizenden andere toeristen delen. Wil je de mensenmassa zoveel mogelijk proberen te vermijden? In dit artikel vertel ik je hoe je dit het beste doet! Ik zou aanraden om alleen de Taj Mahal in Agra te bezoeken en de overige bezienswaardigheden in de stad achterwege te laten. Er zijn veel mooiere plekken in India, dus probeer zo snel mogelijk weer door te reizen.

Rajasthan

Jaipur

In 1876 werd de hele Indiaanse stad Jaipur ter ere van de komst van de prins van Wales roze geschilderd. Roze is namelijk de kleur van gastvrijheid en hoe kun je iemand nu beter welkom heten dan in een volledige roze stad? Echter is dit na het bezoek van de prins onveranderd gebleven en hebben alle gebouwen in Jaipur – die dus ook wel de roze stad wordt genoemd – nog steeds een roze kleur. Jaipur was één van mijn favoriete steden in Rajasthan. Er zijn namelijk schitterende bezienswaardigheden en er is altijd wel iets te doen of te zien! Ik zou aanraden om zeker 3 dagen in de stad te verblijven. Zo heb je voldoende tijd om het centrum en de omgeving te verkennen. Al mijn tips voor Jaipur lees je hier.

Rajasthan

Pushkar

In principe ging ik alleen naar Pushkar toe om het Holi festival te vieren. Tijdens dit festival wordt er met gekleurde poeder gegooid om zo het begin van de lente en de overgang van oud naar nieuw te vieren. Echter bleek Pushkar ook een ontzettend fijne stad te zijn om een paar dagen te verblijven! De sfeer is er heel relaxt, er zijn enkele bijzondere bezienswaardigheden, je kunt er fantastische straatfalafel eten en ontzettend goedkoop shoppen. Pushkar is zelfs de goedkoopste stad in Rajasthan om kleding of souvenirs te kopen! Wil je dus een leuk aandenken aan India kopen, doe het dan hier.

Jodhpur

‘Kleurrijk’ is één van de woorden die ik vaak gebruik als ik het over India heb. De blauwe stad Jodhpur doet deze term echt eer aan! Het centrum van Jodhpur is een wirwar van kleine straatjes en smalle steegjes, met hier en daar huizen gekleurd in lichte en turquoise blauwtinten. Boven de blauwe huizen torent het immense, roodbruine Mehrangarh Fort uit. Dit creëert een bijna magisch plaatje, dat je vanaf één van de vele rooftops in de stad kunt bewonderen. Jodhpur is een fascinerende stad en er is genoeg te doen om je zeker 3 dagen mee te vermaken! Lees dit artikel voor al mijn tips.

Jaisalmer

Als je door Rajasthan reist, dan mag je Jaisalmer eigenlijk niet overslaan. Deze stad wordt omringd door woestijn en verschilt dus compleet van de andere steden in de regio. Persoonlijk was ik niet echt fan van Jaisalmer zelf; het centrum van de stad is gelegen in Jaisalmer Fort en is naar mijn mening vrij toeristisch. Echter kun je vanuit Jaisalmer wel een onwijs leuke safari naar de woestijn maken! Verwacht niet dat de woestijn net zo mooi is als bijvoorbeeld de Sahara in Afrika, maar de ervaring is wel ontzettend tof. In dit artikel lees je hier meer over.

Udaipur

In het pittoreske Udaipur waan je je even in een sprookje. Als je door de kleine straatjes van de stad loopt, er overal motors en tuktuks langs je heen sjezen, je het continue geluid van toeters hoort en het hectische straatleven volledig op gang is, voelt ook deze stad nog altijd als India. Zoek je echter één van de uitgestrekte meren op of bekijk je de stad vanaf één van de schitterende viewpoints, dan is het net alsof je even in een totaal andere wereld bent! Udaipur wordt niet voor niets ‘City of Lakes’ genoemd. Het is met haar vele wateren de meest romantische stad in Rajasthan. Er is in de omgeving genoeg te doen om je zeker 3 dagen mee te vermaken! In dit artikel heb ik alle tips voor je op een rij gezet.

Varanasi

Varanasi staat zonder twijfel in de top 10 van meest bijzondere steden waar ik ooit ben geweest. Het is één van de meest heilige plekken van India en een intense mix van spiritualiteit, geloof en de dood. Vanuit het hele land komen Hindoes naar deze stad om zich te wassen in het water van de rivier, een ritueel dat hun zonden weg wast. Echter worden de Ganges rivier en de vele ‘ghats’ – de brede trappen die naar het water leiden – niet alleen gebruikt voor rituelen die het leven vieren. Er wordt namelijk geloofd dat je direct naar de hemel gaat als je in Varanasi sterft; je ontsnapt op deze manier aan de cyclus van wedergeboorte. Per dag worden er dan ook zo’n 100 mensen in het openbaar bij één van de ‘burning ghats’ gecremeerd, een ritueel dat tegelijkertijd mooi en spiritueel, maar ook akelig is. Nog nooit ben ik op zo’n heftige wijze met de dood geconfronteerd. En ik kan ook niet uitleggen hoe het voelt, je moet het meemaken. Varanasi is het échte India en mag je dus niet overslaan als je door Rajasthan reist. Wil je weten wat je in deze bijzondere stad kunt doen? In dit artikel lees je al mijn tips.  

Dharamsala en McLeod Ganj

Dharamsala, een klein dorpje in Himachal Pradesh in het noorden van India, is één van de meest bijzondere plekken die ik tijdens mijn reis heb bezocht! Er wordt overigens bijna altijd gesproken over Dharamsala, terwijl de meeste reizigers eigenlijk in McLeod Ganj verblijven, een dorpje zo’n 3 kilometer verderop. McLeod Ganj is de verblijfplaats van de heilige 14de Dalai Lama, de spirituele leider van het Tibetaanse boeddhisme. Het grootste deel van de bevolking van het dorpje – dat wordt omringd door besneeuwde Himalaya bergtoppen – is dan ook Tibetaans en velen van hen zijn monnik of non. Er is genoeg te doen in McLeod Ganj om je een paar dagen mee te vermaken. Zo kun je er gave hikes maken of vrijwilligerswerk doen. Je kunt er op zoek gaan naar spiritualiteit en lessen nemen in bijvoorbeeld boeddhisme, meditatie of yoga. Of je geniet er simpelweg van de frisse berglucht en de vele fijne restaurants en cafeetjes. Ik vond de sfeer, de rust en de schitterende natuur in McLeod Ganj heerlijk. Een fijne afwisseling met de drukke steden in Rajasthan! Hier lees je alles over Dharmasala en McLeod Ganj.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *