Type and press Enter.

Wat te doen in Vang Vieng in Laos? De 10 leukste tips!

Vang Vieng is één van de leukste backpackersbestemmingen van Laos! Overdag kun je genieten van de schitterende natuur, hoge karstbergen en blauwe meren, en ’s avonds sluit je de dag af met een goed feestje in één van de leuke bars. Ook tuben in de Nam Song Rivier – één van de meest populaire activiteiten in Vang Vieng – kun je hier nog altijd doen. Vang Vieng heeft voor ieder wat wils en dit is dan ook zeker een plek waar je een paar dagen wilt blijven! Deze 10 dingen wil je zeker niet missen:

#1 Ga zwemmen in de ‘geheime’ Blue Lagoon 5

In de buurt van Vang Vieng zijn enkele Blue Lagoons te vinden waar je een middagje kunt zwemmen en genieten van de zon. Blue Lagoon 1, 2 en 3 zijn de meest bekende Lagoons, maar persoonlijk vond ik deze een beetje tegenvallen. Zelfs Blue Lagoon 3, waarvan wordt beweerd dat het de mooiste en rustigste is, vond ik alsnog best druk en toeristisch opgezet. Gelukkig ontdekte ik Blue Lagoon 5, een prachtige en nog onontdekte Blue Lagoon. De Lagoon ligt erg afgelegen – zo’n 17 kilometer uit Vang Vieng – en je kunt er heerlijk zwemmen of dobberen in één van de banden op het water. Grote kans dat je dit verborgen pareltje helemaal voor jezelf hebt! Zorg ervoor dat je Blue Lagoon 5 in de ochtend of in het begin van de middag bezoekt; rond 14:30 zakt de zon namelijk achter de bergen en ligt het meer in de schaduw. Toegang kost 10.000 kip (€1,-).

#2 Bekijk de zonsondergang vanuit je hangmat in Smile Beach Bar

Er is geen betere manier om de dag af te sluiten dan bij Smile Beach Bar. Vanuit één van de relaxte hangmatten grenzend aan de Nam Song Rivier kun je – met een biertje of cocktail in je hand – de zon langzaam achter de horizon zien zakken.  

#3 Eet tussen de locals bij Chantheo

Chantheo is één van de weinige plekken waar ook nog locals komen om te eten. Toeristen en locals komen hier voornamelijk voor de grillspecialiteiten, die allemaal geserveerd worden met verse salade. Vanaf je stoeltje kun je zien hoe het vlees op de barbecue wordt bereid. Het meest populaire gerecht is de crispy pork belly. Spotgoedkoop en enorm lekker!  

#4 Ga tuben in de Nam Song Rivier

Tuben in de Nam Song Rivier is één van de leukste en meest populaire activiteiten in Vang Vieng. Doordat er in het verleden enkele doden zijn gevallen als gevolg van alcohol- en drugsgebruik tijdens het tuben, is het hele gebeuren niet meer zo groot als het ooit is geweest. Toch zijn er onderweg nog veel leuke barretjes waar goede muziek wordt gedraaid, je wat kunt drinken en mee kunt doen aan bijvoorbeeld  bierpong of volleybal. Ik vond het tuben echt ontzettend leuk, maar ook als je niet op zoek bent naar een feestje is het alsnog de moeite waard om te doen. Je dobbert namelijk zo’n 4 kilometer lang over de Nam Song Rivier en langs de prachtige karstbergen van Vang Vieng. Het huren van een tube kost 60.000 kip (€6,-).  

#5 Huur een fiets, scooter of buggy voor de West Vang Vieng Loop

De beste manier om het prachtige landschap rondom Vang Vieng te verkennen, is door de West Vang Vieng Loop te rijden. Deze ronde van zo’n 26 kilometer brengt je namelijk langs de meeste hoogtepunten en bezienswaardigheden van Vang Vieng, waaronder de Blue Lagoons, de viewpoints en enkele grotten. Ook het landschap onderweg is waanzinnig mooi! Zelf koos ik ervoor om een fiets te huren, maar omdat de weg voor het grootste deel bestaat uit een zandpad vol kuilen en stenen, is dit niet de meest gemakkelijke en comfortabele optie. Je kunt ook een scooter of buggy huren om de West Vang Vieng Loop te rijden. Op meerdere plekken in Vang Vieng worden fietsen en scooters verhuurd. Zelf huurde ik in het zaakje tegenover Maylin Guest House voor 30.000 kip (€3,-) een mountainbike. Zij verhuren ook voor 15.000 kip (€1,50) een normale fiets, voor 50.000 kip (€5,-) een handmatige scooter en voor 80.000 (€8,-) een automatische scooter.

#6 Klim naar de top van Nam Xay Viewpoint

Er zijn twee viewpoints in de buurt van Vang Vieng, namelijk Pha Ngern Viewpoint en Nam Xay Viewpoint.  Zelf klom ik naar de top van Nam Xay. De weg naar boven is niet zo lang – binnen een half uurtje sta je op de top – maar het klimmen via de rotsen maakt de hike toch uitdagend. Eenmaal boven wordt je getrakteerd op een waanzinnig, 360° uitzicht over het prachtige landschap van Vang Vieng. Toegang kost 10.000 kip (€1,-).

#7 Cocktails en goed eten bij Oasis Restaurant

Oasis Restaurant is echt een verborgen pareltje tussen de vele commerciële restaurants in Vang Vieng. Het restaurant heeft een heerlijke rooftop bar, ontzettend smaakvol eten en goede cocktails! Ik bestelde hier een waanzinnig lekkere gestoomde vis, geserveerd met groenten en kleefrijst. De vriendelijke bediening en betaalbare prijzen maken dit restaurantje des te fijner.

#8 Bezichtig één van de vele kalkstenen grotten

In de buurt van Vang Vieng zijn meerdere kalkstenen grotten te vinden die je kunt bezichtigen. Ik heb enkel de Tham Jang grot bezocht, de meest populaire grot in Vang Vieng. Persoonlijk vond ik de grot niet enorm spectaculair, maar ik had inmiddels ook al aardig wat grotten gezien in Azië. De Tham Jang grot werd tijdens de oorlog aan het begin van de 19de eeuw gebruikt als bunker. Toegang tot de grot kost 15.000 kip (€1,50). Daarnaast betaal je nog 5000 kip (€0,50) tol om de brug over te steken die naar de grot leidt.

#9 Feesten bij Sakura Bar en Viva Pub

De leukste plek om ’s avonds een feestje te vieren is bij Sakura Bar en Viva Pub. Tot 0:00 vind je alle backpackers in Sakura Bar, waar volop wordt genoten van goede muziek, happy hour en gratis whisky. Na twaalven – als Sakura Bar zijn deuren sluit – verhuist iedereen naar Viva Pub, waar het feestje tot in de late uurtjes wordt voortgezet.

#10 Curry eten bij Happy Mango Thai Restaurant

De Laotiaanse keuken heeft maar weinig eigen specialiteiten en er zijn voornamelijk veel Thaise en Vietnamese invloeden zichtbaar. Gelukkig kent de Thaise keuken enorm veel kruiden en smaken en Happy Mango Thai Restaurant in Vang Vieng weet deze maar al te goed te gebruiken! Het restaurant heeft een erg uitgebreide menukaart met voor ieder wat wils, maar ik vond vooral de groene curry ontzettend lekker. En schroom niet om na je hoofdgerecht nog één van de heerlijke mango desserts te bestellen! Het restaurant is erg sfeervol en het eten is goedkoop.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *