Type and press Enter.

Doen in Laos: rijd de 3-daagse Thakhek Loop door het spectaculaire binnenland van Laos

Voor wie het verscheidene binnenland van Laos wilt ontdekken, is het rijden van de Thakhek Loop echt een aanrader! Deze motortocht van zo’n 450 kilometer brengt je door de prachtige en vaak verrassende natuur van Centraal Laos. Persoonlijk vond ik het vooral heel gaaf dat het landschap onderweg ontzettend divers is. De wegen zijn over het algemeen vlak en goed onderhouden, dus ook voor beginnende scooterrijders is het rijden van de Thakhek Loop een eitje. Enthousiast geworden? Lees dan hier al mijn tips!

Hoeveel dagen?

Ik heb de Thakhek Loop in 3 dagen gereden en zelf vond ik dit ruim voldoende tijd. Je kunt dan rustig rijden, onderweg regelmatig stoppen, enkele highlights bezoeken en je arriveert ’s avonds altijd voor het donker in je guesthouse. Door veel reiswebsites wordt aangeraden om de Tahkhek Loop in 4 dagen te rijden, maar persoonlijk denk ik niet dat dit echt nodig is. Ook in 3 dagen kun je op je gemakje rijden en onderweg veel stops maken. Eigenlijk reden alle backpackers die ik onderweg heb ontmoet de loop in 3 dagen.

Thakhek

Motorhuur

Ik huurde mijn motor bij Wang Wang Motor Rental. Het huren van een semi-automatische motor kost hier 60.000 kip (€6,-) per dag en het huren van een automatische scooter kost 90.000 kip (€9,-) per dag. In principe heb je niet persé een semi-automatische motor nodig om de Thakhek Loop te rijden, maar zo ben je wel een stukje goedkoper uit. Zelf had ik een prima ervaring met de motorhuur bij Wang Wang Motor Rental. Je laat je paspoort bij hen achter als borg voor het huren van de motor, maar dit is erg gebruikelijk in Laos.  

De route

Thakhek
Dag 1: Thakhek naar Thalang

De eerste dag rijd je van Thakhek naar het kleine dorpje Thalang. In totaal leg je een afstand van zo’n 110 kilometer af. Het eerste stuk is nog wat saai, maar naar verloop van tijd wordt het landschap steeds mooier. Het is de moeite waard om te stoppen bij het Phakatai Viewpoint, ook wel het Golden Rabbit Cliff Viewpoint genoemd. Toegang kost 5000 kip (€0,50) en vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Ook kun je een stop maken bij de Song Sou Waterfall. De waterval zelf is niet zo bijzonder, maar je kunt er wel lekker zwemmen. Je betaalt hier 5000 kip (€0,50) om je motor te parkeren, toegang tot de waterval is gratis. De eerste dag passeer je ook een aantal grotten. Wij kozen ervoor om deze over te slaan, omdat er later op de route nog meer grotten liggen die het bezoeken waard zijn. Wil je de eerste dag toch graag een grot bezoeken, dan schijnt Xieng Liab Cave de mooiste te zijn.

Dag 2: Thalang naar Ban Tiou (de Kong Lor Cave)

Op dag 2 rijd je van Thalang naar de Kong Lor Cave, een ritje van zo’n 150 kilometer. Hoewel je de tweede dag de Kong Lor Cave waarschijnlijk niet bezoekt, zou ik aanraden om een accommodatie te zoeken die nabij de Kong Lor Cave ligt (zie het kopje ‘accommodatie’ voor mijn tips). Hoe vroeger je de Kong Lor Cave namelijk bezoekt, hoe rustiger het er is. Als je zorgt dat je in de buurt van de grot slaapt, hoef je ’s ochtends niet ver meer te rijden om er te komen. Er liggen veel guesthouses in de buurt van de Kong Lor Cave, dus het moet geen probleem zijn om een slaapplek te vinden.

Thakhek

De tweede dag kun je onder andere stoppen bij de Dragon Cave, een grote en mooie grot die de moeite waard is om naartoe te gaan. Toegang kost 20.000 kip (€2,-). Ook kan ik je aanraden om naar de Cold Springs te gaan; hier kun je heerlijk zwemmen in het helderblauwe water van het meertje. Een entreekaartje kost 20.000 kip (€2,-) en het parkeren van je motor kost 5000 kip (€0,50).

Dag 3: van Ban Tiou naar Thakhek

De laatste dag leg je in totaal zo’n 170 kilometer af. Dit lijkt lang, maar het laatste stuk rijd je via de snelweg en kun je dus flink gas geven. Je start je dag met een boottocht door de Kong Lor Cave, een imposante grot van zo’n 7 kilometer lang. Ik vond dit persoonlijk erg bijzonder en echt de moeite waard! Om 8:00 gaat de Kong Lor Cave open; zorg dat je er rond deze tijd bent als je de grot niet met teveel andere toeristen wilt delen én als je voor het donker in Thakhek wil arriveren. Een boottocht door de grot kost 65.000 kip (€6,50) per persoon en het parkeren van je motor kost 5000 kip (€0,50). Voor 250.000 kip (€25,-) kun je je motor op een boot laten vervoeren naar het andere uiteinde van de grot. Als je hiervoor kiest rijd je via een zandweggetje weer richting Thalang en rijd je vanaf hier via dezelfde weg als dag 1 weer terug naar Thakhek. Kies je hier niet voor, dan neemt de boot je gewoon weer mee terug naar de ingang van Kong Lor Cave en kun je vanaf daar de Loop vervolgen. Zelf koos ik voor de laatste optie, maar als je liever niet via de snelweg rijdt, is de eerste optie een goed alternatief.

Thakhek

Stop de laatste dag ook even bij het Limestone Forest Viewpoint. Het viewpoint ligt gewoon langs de weg, dus je hoeft niet te klimmen om er te komen en toegang is gratis. Bij het viewpoint zit een lekker restaurantje vanaf waar je uitzicht hebt over het prachtige landschap. Na het Limestone Forest Viewpoint bereik je al gauw de snelweg, vanaf waar je terug rijdt naar Thakhek.

Thakhek

Accommodatie

De volgende accommodaties tijdens de Thakhek Loop kan ik je aanraden:

Thakhek: Naga Hostel & Café

Naga Hostel & Café is echt één van de betere hostels waar ik in Laos heb geslapen. Het is er brandschoon, de eigenaar is enorm behulpzaam en het ontbijt was de lekkerste die ik in Laos op heb! Zeker als je van plan bent om de Thakhek Loop te gaan rijden is dit hostel echt een aanrader. De eigenaar geeft namelijk een duidelijke uitleg over hoe je de loop kunt rijden, waar je kunt blijven slapen en welke bezienswaardigheden de moeite waard zijn. Ook mag je de eigenaar altijd contacten als er onderweg iets gebeurt.  Ik betaalde €6,- per nacht voor een bed op een slaapzaal. Kijk hier voor meer informatie en prijzen.

Thalang: Sabaidee Guesthouse

Sabaidee Guesthouse is een fijne, maar vooral ook leuke plek om te blijven slapen. Veel reizigers die de Loop rijden overnachten hier en je kunt er dan ook veel andere backpackers ontmoeten. ’s Avonds kun je voor 50.000 kip (€5,-) mee eten met het ‘All You Can Eat Barbecue Buffet’ en eet en drink je met je medereizigers rond een groot kampvuur. Een tweepersoonsbungalow kost €8,- per nacht en een bed op een slaapzaal kost €3,- per nacht. Kijk hier voor meer informatie en prijzen.

Ban Tiou: Spring River Resort

Ik zou adviseren om na de tweede dag nabij de Kong Lor Cave te overnachten. Hoe vroeger je de grot de volgende dag namelijk bezoekt, hoe rustiger het er is. Een aanrader is het Spring River Resort, een prachtige accommodatie gelegen aan de Hinboun rivier. Het Spring River Resort is wat prijziger dan een gemiddeld hostel, maar het is een heerlijke plek midden in de natuur. Voor een tweepersoonsbungalow betaal je €14,- per nacht. Kijk hier voor meer informatie en prijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *