Type and press Enter.

Buiten de gebaande paden in Londen: Richmond Park

Het is 6:15 in de ochtend. Ik word wakker van het schelle en doordringende geluid van de wekker. Het is nog donker buiten en de andere gasten van het hotel verkeren nog in een diepe slaap. Even twijfelen we of we niet tóch nog terug in bed duiken… het is immers voor ons ook een beetje vakantie. Gelukkig kunnen we ons al snel over deze ietwat verleidelijke gedachten heen zetten. Om 8:00 willen we namelijk – mét onze camera gereed – in Richmond Park staan. We hopen hier op de vroege ochtend de zonsopgang te kunnen aanschouwen. Maar bovenal willen we graag de herten zien die hier in grote getalen rond schijnen te lopen. En dat alles nét buiten het centrum van Londen, weg van de massa.

Richmond Park

Goed, die zonsopgang is het – als gevolg van het regenachtige weer – helaas niet geworden, maar herten hebben we wel gezien! Richmond Park is een Nationaal Natuur Reservaat, gelegen vlakbij het centrum van Londen. Het park staat bekend om de vele edel- en damherten die hier vrij rondlopen. In totaal geeft Richmond Park onderkomen aan 630 herten! De kans is hier dus enorm groot dat je de wilde dieren tegen het lijft loopt.

Hoe kom je bij het park?

Richmond Park ligt op een steenworp afstand van het centrum van Londen. Er zijn 6 poorten die toegang verlenen tot het park. Dit zijn Richmond Gate, Ham Gate, Kingston Gate, Robin Hood Gate, Roehampton Gate en Sheen Gate. Je kunt het beste zelf uitzoeken welke poort voor jou het makkelijkste te bereiken is. Wij gingen naar binnen bij Ham Gate en weer naar buiten bij Richmond Gate. Vanaf ons hotel namen we de groene District Line naar Richmond en vanaf daar pakten we de bus naar Ham Gate Avenue. Deze reis kostte ons ongeveer een uur. In de zomer opent het park om 7:00 en in de winter om 7:30.


Waar vind je de herten?

Als je de herten wilt zien, kun je het beste naar het midden van Richmond Park wandelen. Op de wegen aan de buitenrand van het park rijden namelijk auto’s, dus de kans is klein dat de herten zich hier vertonen. Wij zagen in de buurt van het meer Pen Pods een groep van zo’n 20 tot 30 herten. Mede door een hele rustige benadering konden we uiteindelijk ontzettend dicht in de buurt komen en mooie foto’s maken. En wat was het gaaf om ze van zo dichtbij te kunnen zien! Houd er wel rekening mee dat het ontzettend stressvol voor de dieren kan zijn als je té dicht in de buurt komt. Heb altijd respect voor de persoonlijk ruimte van de herten.

Het plaatsje Richmond

Wij verlieten het park via Richmond Gate en zijn nog even Richmond ingelopen, één van de stadsdelen van Londen. Het is leuk om hier even rond te wandelen als je nog wat tijd over hebt. Hier zie je namelijk het échte Engelse leven. Wij streken nog even neer bij het ontzettend schattige Richmond Hill Bakery en genoten hier van een vers belegd broodje.

Een ervaring rijker

Ik vond het heerlijk om even weg te zijn van de drukte van het Londense leven. De natuur in Richmond Park is prachtig en het is ontzettend bijzonder om de wilde dieren van zo dichtbij te kunnen aanschouwen. Ook al zat het weer ons niet helemaal mee, een bezoekje aan Richmond Park was de natte voeten meer dan waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *