Type and press Enter.

11x Doen in Riga, het pareltje van de Baltische Staten

Als ik een lijstje zou moeten maken van mijn favoriete Europese steden, dan staat Riga zeker in de top 3! Niet alleen omdat de stad een schitterend historisch centrum heeft, maar vooral omdat ook de wijken buiten de oude binnenstad zo leuk zijn. Riga staat bekend om zijn indrukwekkende Art Nouveau architectuur, gezellige eettentjes en groene stadsparken. De stad wordt dikwijls vergeleken met Tallinn, de hoofdstad van buurland Estland. Hoewel de meeste mensen het tegenovergestelde beweren, vond ik Riga leuker dan Tallinn! De sfeer is er gewoon ontzettend fijn en de stad is echt veel minder toeristisch. Ohja, en Riga is ook nog eens een stukje goedkoper dan Tallinn! Neem dus ruim de tijd om deze fantastische bestemming te ontdekken en doe in ieder geval deze 11 dingen:

Verken de oude binnenstad van Riga

Het historische centrum van Riga is een weerspiegeling van de verschillende Europese invloeden op de stad sinds zijn oprichting in 1201. Zo zie je er enkele overblijfselen van de middeleeuwse tijd, verscheidene houten gebouwen in neoklassieke stijl, maar ook de schitterende Art Nouveau architectuur uit 1900. Neem tijdens je citytrip de tijd om de oude binnenstad van Riga te verkennen. Enkele bezienswaardigheden, zoals The House of Blackheads en The Three Brothers – de drie oudste woonhuizen van Riga -, moet je zeker gezien hebben! Daarnaast zijn er gigantisch veel kerken in Riga. De orthodoxe Nativity of Christ Cathedral vond ik, met haar glimmende gouden koepels, één van de mooiste.

Struin door Riga’s Central District

Persoonlijk vond ik Central District, de wijk ten noorden van de oude binnenstad, veel leuker dan het historische centrum. Dit is waar de locals van Riga zijn en ik vond het heerlijk om me in deze sfeer onder te dompelen. Hier vind je de écht goede restaurants van de stad en een hoop gezellige cafeetjes. Veel van de gebouwen in deze wijk zijn in Art Nouveau stijl gebouwd en dus een lust voor het oog. Om in Central District te komen loop je, als je na het oversteken van de rivier in het Bastejkalna Park het Vrijheidsmonument passeert, nog verder rechtdoor. Je wandelt door nog een parkje en loopt langs de Nativity of Christ Cathedral. Hierna wandel je zo het Central District van Riga in.

In dit artikel lees je over mijn favoriete restaurants in Riga!

Ontspan in één van de vele stadsparken

Riga is verrassend groen! Om de oude binnenstad heen liggen enkele fijne en goed onderhouden parken. Op een warme zomerdag is het heerlijk vertoeven op één van de vele bankjes of langs de waterkant, waar je vrolijke gezinnetjes, groepen jongeren en verliefde stelletjes kunt gadeslaan. Ik vond Bastejkalna Park erg fijn, maar ook de twee kleinere parken ten noorden hiervan zijn leuk. Regelmatig worden er in één van de parken evenementen, zoals markten of openluchtconcerten, georganiseerd. In Bastejkalna Park kun je met een boot of een waterfiets een tochtje maken over de rivier.

Geuren en kleuren op de Centrale Markt

De Centrale Markt van Riga vond ik een fantastische plek. Hier dringen de meest heerlijke geuren je neus binnen en vergaap je je aan de vele kleurrijke en verse voedingsproducten. Veel locals doen hier hun dagelijkse boodschappen! De markt bestaat uit 5 enorme hallen die elk een andere specialiteit verkopen, zoals vlees, vis of brood en banket. Ook is er een hal waar je bij verschillende kraampjes een hapje kunt eten. Buiten wordt een grote diversiteit aan bessen, verse cantharellen en andere soorten groenten en fruit verkocht. Neem een goede dosis trek mee als je een bezoekje brengt aan de Centrale Markt!

Een stukje buiten het centrum ligt de kleinere Agenskalns Market. Deze markt is echt voor de lokale bewoners van Riga. In de buurt van deze markt is er elke zaterdag op Kalnciema Quarter een markt met handgemaakte producten en lokale gerechten. Ook leuk om hier een kijkje te nemen!

Bekijk een film in het historische Splendid Palace

Splendid Palace is één van de meest indrukwekkende en langst bestaande Europese bioscopen. Daarnaast is de bioscoop, die in 1923 is opgericht, de eerste bioscoop in de Baltische Staten die films mét geluid liet zien. Er worden kwalitatieve filmhuis films gedraaid uit zowel Europa als uit andere regio’s in de wereld. Daarnaast wordt in de zomer Splendid Garden geopend; een openluchtbioscoop! Op de website van Splendid Palace kun je zien welke films er op dit moment draaien. Alleen al de schitterende bioscoopzaal maakt het de moeite waard om hier een film te bekijken!

Bewonder het uitzicht vanaf de Latvian Academy of Science

Op de bovenste verdieping van de officiële Academie van Wetenschappen van Letland wordt je getrakteerd op een fantastisch uitzicht over Riga! Deze 23 verdiepingen tellende toren heeft zijn observatiedek opengesteld voor bezoekers. Voor €6,- stap je in de lift die je naar de hoogste verdieping van het gebouw brengt. Wat mij betreft een stuk voordeliger dan bijvoorbeeld de St. Peter’s Church, waar je al gauw het dubbele voor betaalt. Het observatiedek is dagelijks van 10:00 tot 22:00 geopend. Tip: bezoek de academie tijdens zonsondergang voor extra mooie foto’s!

Leer meer over de stad tijdens de Free Walking Tour

Als je meer wilt leren over de historie van Riga, maar ook over bijvoorbeeld de mensen die er wonen en hun dagelijkse leven, dan is de Free Walking Tour echt een aanrader! Een enthousiaste, lokale gids neemt je gratis en voor niets mee langs de mooiste plekjes van de stad. Er worden in Riga 3 verschillende wandeltours aangeboden: de Old Riga Free Tour, de Riga Alternative Free Tour en de Art Nouveau Free Tour. Wij kozen voor de Riga Alternative Free Tour, die je in 2,5 uur door de buitenwijken van de stad voert en zich focust op alles buiten de toeristische binnenstad. Deze tour start elke dag om 12:00 vanaf de St. Peter’s Church. Als je het leuk vindt kun je zelfs aan meerdere tours (op één dag) deelnemen! Het is wel noodzakelijk om van te voren via de website te reserveren. Een fooitje aan het einde van de wandeling is niet verplicht, maar wel zo aardig.

Bezoek de indrukwekkende National Library of Latvia en geniet van het gratis uitzicht vanaf de bovenste verdieping

De schitterende Nationale Bibliotheek van Letland vind je aan de overkant van de Daugava rivier. Ook als je geen boekenwurm bent is het de moeite waard om de bibliotheek te bezoeken. Is het niet om de imposante boekenmuur bewonderen, dan wel voor het gratis uitzicht dat je vanaf de bovenste verdiepingen van het gebouw hebt! Toegang is gratis, er wordt alleen gevraagd om je spullen in een doorzichtige zak op te bergen. Let op: de 11de en 12de verdieping van het gebouw, vanaf waar je uitzicht hebt op Riga, zijn alleen op zaterdag en maandag geopend.

Verken het grootste en oudste nationale park van Letland

Letland is één van de dunst bevolkte landen van de Europese Unie; een groot deel van het land wordt namelijk bedekt door bos. Als je meer van de schitterende Letse natuur wilt zien, dan is het een aanrader om het veelzijdige Gauja National Park te bezoeken. Het park is rijk aan imposante zandstenen rotsen, kliffen en grotten, pittoreske uitzichtpunten en natuurlijke waterbronnen. Echter vind je ook meer dan 500 historische en culturele monumenten in Gauja National Park, waaronder enkele Middeleeuwse kastelen en ruïnes. Het meest populaire dorpje van het park, Sigulda, is gemakkelijk per trein of bus te bereiken. De rit duurt ongeveer een uur en kost je niet meer dan €3. In dit dorpje zijn veel kastelen en ruïnes te bezichtigen. Vanuit Sigulda kun je met de bus ook naar andere plaatsjes reizen en verscheidene delen van het park bezoeken.

Dompel je onder in de luxe van het Art Nouveau District

In het begin van 1900 werd Riga de stad met de grootste hoeveelheid Art Nouveau gebouwen van Europa! Door de hele stad vind je dan ook bouwwerken in deze decoratieve stijl. Vooral in Central District, de wijk ten noorden van de oude binnenstad, staan veel Art Nouveau gebouwen. Wandel zeker door en rondom Albert Street en Elizabeth Street en vergaap je aan de vele rijk gedecoreerde huizen.

Bezoek een evenement in Spikeri Quarter

Spikeri Quarter is het oude handelsdistrict van Riga. In 2013 werd de reconstructie van het terrein en de charmante pakhuizen voltooid. Vandaag de dag wordt deze plek onder andere gebruikt als evenemententerrein. Zo worden er regelmatig openluchtconcerten, vlooienmarkten en openluchtbioscopen georganiseerd. Check de agenda van Spikeri Quarter om te zien of er binnenkort een leuk evenement gepland staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *