Type and press Enter.

Fietsend door Tallinn: route langs de mooiste plekken in en om de stad

Hoewel het pittoreske historische centrum van Tallinn schitterend is, is het ook echt de moeite waard om de groene omgeving van de stad te verkennen! Maak bijvoorbeeld een ontspannen wandeling door het Kadriorg Park, waai uit langs de kustlijn van de Finse Golf of bewonder het uitzicht vanaf de 314 meter hoge TV toren van Tallinn. Wat mij betreft is de fiets het ideale vervoersmiddel om meer van de omgeving te kunnen zien. Met de fiets zijn enkele verder gelegen bezienswaardigheden namelijk gemakkelijk te bereiken en over het algemeen zijn de fietspaden in Tallinn erg goed. In dit artikel deel ik een toffe fietsroute met je, die je door de groene omgeving van Tallinn langs niet-te-missen bezienswaardigheden brengt!

Fiets huren

Wij huurden bij City Bike voor €12,- een stadsfiets voor 6 uur. De fietsen die we hier hadden gehuurd waren prima en het huren zelf ging erg snel en gemakkelijk. Let er wel op dat je van te voren borg moet betalen of hiervoor je paspoort achter moet laten.

De route

Op onderstaande kaart zie je de route die wij met de fiets hebben afgelegd. Wij hebben voor deze tocht de volle 6 uur van onze huurperiode gebruikt. Dit is de route heen en terug, inclusief stops bij bezienswaardigheden en een lunch. Via deze link kun je de route en de stops in Google Maps zien.

A: Kadriorg Park B: Pirita Klooster C: Tallinna Teletorn

Van hartje Tallinn naar het Kadriorg Park

Vanaf de garage van City Bike verlaat je het historisch centrum van Tallinn en rijd je richting het Kadriorg Park. Niet het hoogtepunt van de fietstocht, aangezien je met je fiets over de ongelijke kinderkopjes moet hobbelen. Gelukkig verlaat je het historisch centrum al snel en fiets je vervolgens een klein stukje langs een wat drukkere weg. Langs deze weg is geen fietspad, dus moet je over het voetgangerspad rijden. Als je de route vervolgt fiets je vlak voor aankomst bij het Kadriorg Park door een woonwijk heen. De huizen in deze wijk zijn een soort Pippi Langkous-achtige houten huisjes. Ik vond het persoonlijk erg leuk om hier nog een rondje te fietsen en de vrolijke huizen te bekijken.

Neem als je eenmaal aangekomen bent in het Kadriorg Park even de tijd om te genieten van deze ontspannen plek. Het park is van origine het zomerverblijf van de Russische Tsaar Peter de Grote. Fiets of wandel een rondje door het park en neem een kijkje bij bijvoorbeeld de zwanenvijver, de bloementuin of het Kadriorg Paleis. Ook de Japanse tuin, die in 2011 is aangelegd, is schitterend!

Van het Kadriorg Park naar het Pirita Klooster

Vanaf het Kadriorg Park vervolg je de route naar het Pirita klooster. Je fietst dit stukje heerlijk ontspannen over de Pirita Tee: een vier kilometer lange weg die langs de Finse Golf loopt. Fietsend langs het water kun je fijn uitwaaien en genieten van de uitzichten over de Finse Golf en de jachthavens. Stop onderweg even voor een leuke foto met de ‘Tallinn’ letters!

Het Pirita Klooster vond ik ook een tussenstop waard! Vandaag de dag kun je slechts nog de overblijfselen van het klooster zien, dat in 1575 na een invasie van het Russisch leger werd vernietigd. Voorheen werd het bewoond door zowel monniken als nonnen van de Orde van St. Bridget. De prachtige voorgevel van het Pirita Klooster staat nog altijd fier overeind.

Van het Pirita Klooster naar de Tallinna Teletorn

De laatste stop van de route is de Tallinna Teletorn. Vanaf het Pirita Klooster loopt er een aangelegd fietspad door het bos naar de TV toren. Je kunt onderweg stoppen bij één van de bijzondere natuurbegraafplaatsen of simpelweg genieten van de mooie omgeving. Vanaf de 314 meter hoge Tallinna Teletorn heb je een adembenemend uitzicht over de groene omgeving van Tallinn. Toegang is helaas niet goedkoop; een ticket voor volwassenen kost €15. Echter vond ik het uitzicht wel de moeite waard.

Terug naar Tallinn centrum

In principe kun je vanaf de Tallinna Teletorn weer dezelfde route terug fietsen. Wij stopten onderweg nog voor een hapje eten bij NOP, een restaurant dat net voor het Kadriorg Park ligt. In dit huiselijke cafeetje ligt de vitrine altijd vol met heerlijke zoetigheden en komen de meest kleurrijke en smaakvolle gerechten de keuken uit. Echter zijn er nog veel meer restaurantjes in en om Tallinn waar je lekker kunt eten! In dit artikel lees je meer tips voor culinair Tallinn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *