Type and press Enter.

11x Doen op Samos, het groene pareltje van Griekenland

Oh Samos, wat een schitterend eiland is dit toch! De gezellige vissersdorpjes waar je – zittend op een terrasje aan het water – kunt genieten van vers gevangen vis. Slingerende wegen die je over de groene bergen van het eiland naar schilderachtige dorpjes brengen. De warmte en hartelijkheid van de lokale bevolking, die je direct thuis doen voelen. De vele hikes die je kunt maken naar indrukwekkende watervallen en verborgen grotten. Maar ook de spectaculaire kustlijnen en de azuurblauwe kleur van de zee, die je keer op keer weer versteld doen staan. Verlangend denk ik terug aan deze fijne vakantie naar één van de groenste eilanden van Griekenland. En gelukkig hoef je al dit natuurschoon nog niet met honderden andere toeristen te delen; Samos is vooralsnog niet door de massa ontdekt. Gaan dus, en zorg dat je dan in ieder geval deze 11 dingen doet:

Geniet van het mooiste uitzicht over Samos vanaf het Zoodohos Pigi klooster 

Het meest spectaculaire uitzicht over Samos heb je vanaf Zoodohos Pigi Monastery, gelegen op de noordoostelijke helft van het eiland. De aanblik van het blauwgroene water in de baai en de daaromheen liggende bergen is werkelijk magisch. En het mooiste van alles? Wij hadden het uitzicht helemaal voor onszelf! Vanaf Samos stad, ook wel Vathy genoemd, is het klooster gemakkelijk via een verharde, maar wel bochtige weg naar boven te bereiken. Combineer het uitzichtpunt met een bezoek aan het iets lager gelegen dorpje Paleokastro; hier vind je het restaurantje Triantaphyllos, waar wij te midden van alleen maar locals de beste vis van Samos hebben gegeten!  

Hike naar de nog onbekende Kakoperato Cave 

Nog zo’n verborgen pareltje op Samos: de Kakoperato Cave. Overigens is niet de grot zelf, maar het uitzicht over de omliggende majestueuze bergen hetgeen wat de hike de moeite waard maakt. De wandeltocht zelf is niet lang of moeilijk; reken op ongeveer een kwartier tot twintig minuten hiken. Ondanks dat zijn goede wandelschoenen wel gewenst, omdat je af en toe best wat moet klimmen en klauteren. Parkeer je auto of scooter bij Monastery Zoodohos Pigi (niet te verwarren met het eerder genoemde klooster met dezelfde naam), gelegen ten westen van het dorpje Marathokampos. Vanaf dit punt staat de wandelroute aangegeven met bordjes met nummer 11. Het pad leidt je al snel omhoog langs een steile rotswand en wordt door blauwgekleurde hekjes gemarkeerd. Hoewel wij de hike zelf niet moeilijk vonden, was de route naar het Monastery Zoodohos Pigi klooster nog best een uitdaging. Een groot deel van de weg naar het klooster is namelijk onverhard, met veel losliggende stenen en een hoop haarspeldbochten. Een goede auto of scooterervaring is dus wel vereist.

Maak met de scooter een roadtrip langs de slaperige bergdorpjes in het zuiden 

Wat mij betreft is het huren van een scooter sowieso een aanrader op Samos. De scooter geeft je een ultiem gevoel van vrijheid, je kunt onderweg stoppen waar je wilt (héél fijn met zoveel mooie uitzichten), alle wegen zijn goed begaanbaar en je kunt overal gemakkelijk parkeren. In het zuiden van Samos kun je een toffe route rijden, die je langs de slaperige bergdorpjes Koumaradei, Mili, Pagondas, Spatharei en Pirgos brengt. In de dorpjes zelf is over het algemeen niet veel te beleven; vooral de moeite waard zijn de spectaculaire uitzichten over de kustlijnen van Samos en over de kleine dorpjes te midden van de groene bergen van het eiland. Op onderstaande kaart zie je de route die je rijdt als je al deze dorpjes aandoet. Omdat je alleen over verharde wegen rijdt en over het algemeen de doorgaande weg kunt volgen, is dit geen moeilijke route. In Pagondas stopten wij op het gezellige dorpspleintje voor een lunch. We schoven aan bij Taverna Arxontissa, waar we een malse souvlaki spies met een frisse feta salade aten.

Tip: stop onderweg bij één van de honingwinkeltjes voor een potje onwijs lekkere Samos-honing. Omdat de honingbijen in Samos de pollen uit de dennenbomen gebruiken in plaats van uit de bloemen, smaakt deze heel anders – en dus veel lekkerder – dan je gewend bent!

Proef de beste wijn van Samos in het Samos Wine Museum

Er zijn in totaal 1600 hectaren wijngaarden verspreid op terrassen over Samos. De druif die veruit het meest op het eiland wordt verbouwd is een muskaat variëteit. Al sinds 1937 hebben Samos wijnen honderden medailles gewonnen in internationale wedstrijden en elk jaar verdienen de wijnen weer nieuwe nationale en internationale onderscheidingen. De wijnmakerijen waar de wijn geproduceerd wordt liggen in de steden Karlovassi en Malagari. Echter is het vooral leuk om een bezoekje te brengen aan het wijn museum in Samos-stad. Voor slechts €2,- krijg je een rondleiding door het museum en kun je aansluitend enkele van de heerlijke Samos wijnen proeven!  

Zwem naar de verborgen grot op het Kaladaki strand

In het zuiden van Samos, een stukje voorbij het kustplaatsje Kampos, vind je Kaladaki Beach. Aan de linkerzijde van het strand ligt een verborgen grot, die via het water te bereiken is. Tot in de late middag schijnt de zon in de grot, waardoor het water een helder blauwe, bijna magische kleur krijgt. Een bijzondere gewaarwording!

Wandel naar afgelegen stranden Mikro Seitani en Megalo Seitani

Wil je je tijdens je vakantie een echte Robinson voelen? Dan is de hike naar de verlaten stranden Mikro Seitani en Megalo Seitani echt een aanrader! Grote kans namelijk dat je hier in je uppie op het strand ligt. Tijdens de wandeling over het lange ezelspad, die start vanaf Potami Beach, passeer je beide stranden. Onderweg kun je al genieten van schitterende uitzichten over de baai. Gemiddeld wordt er 90 minuten gerekend voor de hike naar Megalo Seitani, het verst gelegen strand. Wij hebben hier iets meer dan een uur over gedaan. Parkeer je auto of scooter helemaal aan het uiteinde van Potami Beach, een stukje voorbij Potami Beach Bar. Hier staat de route met bordjes met het cijfer 1 aangegeven. Voor de wandeling zijn goede wandelschoenen vereist.   

Trotseer het ijskoude water van de Potami watervallen 

Als je de bekende Potami Watervallen op Samos wilt zien, dan moet je daar écht wel wat voor over hebben. Het is namelijk een tocht van ongeveer een uur door ijskoud water, die je wandelend, klimmend en zwemmend aflegt. Ohja, en je moet natuurlijk ook dezelfde weg weer terug. Persoonlijk vond ik de Potami watervallen mooi, maar het zijn niet de meest bijzondere watervallen die ik ooit heb gezien. De uitdaging om de watervallen daadwerkelijk te bereiken is misschien wel het leukste van de ervaring. Besluit je de uitdaging aan te gaan, dan doe je dat als volgt:

Vanaf het startpunt aan de noordzijde van het eiland wandel je eerst een stukje langs een ondiepe stroom en passeer je een kleine kerk. Vervolgens loop je tegen Archontissa Potami Adventure Cafe Restaurant aan. Vanaf dit punt is het zo’n 50 meter naar de eerste waterval. Dit lijkt kort, maar dit stukje leg je deels zwemmend door het ijskoude water af, waarna je middels een touw via de waterval omhoog moet klimmen. Je kunt het jezelf wat gemakkelijker maken door dit eerste stukje over te slaan en direct aan de tocht te starten naar de tweede (en grootste) waterval. Dit doe je door bij de taverna via de steile, houten trap naar boven te lopen en vanaf daar de andere trap naar beneden te pakken. Vanaf hier is het nog zeker drie kwartier naar de tweede waterval. Echter moet je om hier te geraken ook wandelen, klimmen en zwemmen door het koude water.

Tip: de eigenaar van Archontissa Potami Adventure Cafe Restaurant is een ontzettend vriendelijke man, waarbij je gratis – wel op eigen risico natuurlijk – spullen achter kunt laten die niet nat mogen worden. Het is daarnaast aan te raden om jezelf na de lange tocht te trakteren op een lunch bij deze taverna. Je hebt vanaf hier een fantastisch uitzicht en er worden heerlijke gerechten uit de hout gestookte oven geserveerd. De geit is verrassend lekker!

Maak de makkelijke hike naar de Ampelos waterval

In tegenstelling tot de hike naar de Potami watervallen is de tocht naar de Ampelos waterval veel makkelijker. Reken op een wandeling van ongeveer 20 minuten. En nee, om de Ampelos waterval te zien hoef je niet te zwemmen, klimmen of te waden door ijskoud water. Je kunt er gewoonweg heen wandelen via een gemarkeerd pad. De wandeling start kort voor het dorpje Ambelos. Het beginpunt van de hike staat aan de rechterkant van de geasfalteerde weg met een bordje aangegeven. Wij bezochten de Ampelos waterval in het (droge) zomerseizoen. De watervalstroom is dan vrij klein en minder spectaculair dan in het natte seizoen.

Ervaar het authentieke Griekse leven in één van de pittoreske dorpjes 

De authentieke, Griekse slow way of living kun je op Samos nog altijd op en top ervaren. In de vele kleine bergdorpjes – die je verspreid over het hele eiland vindt – lijkt de tijd soms stil te hebben gestaan. Laat je door de slingerende bergweggetjes meevoeren naar deze idyllische plekjes, waar het Griekse leven zich in een langzaam tempo voltrekt. Manolates en Vourliotes liggen vrij dicht bij elkaar en zijn dus makkelijk te combineren. Beide dorpjes zijn wat bekender, maar dat maakt ze nog niet minder mooi. Wandel in Vourliotes naar het gezellige dorpspleintje toe en schuif aan bij Jara Bistro; in dit restaurantje, gerund door moeder en zoon, kun je waanzinnig lekker eten! Maak zeker ook de auto- of scootertocht naar het kleine dorpje Platanos. Alleen al de route er naar toe is de moeite waard; al slingerend tussen de groene wijngaarden kun je genieten van spectaculaire uitzichten over de omgeving. Meer over de verschillende dorpjes en steden op Samos lees je hier.

Zoek de gezelligheid op in één van Samos’ bruisende steden

Ben je het wandelen in de natuur even beu? Of zijn de Griekse bergdorpjes jou iets té rustig? Samos kent gelukkig ook enkele grotere steden waar Griekse gezelligheid op je wacht. Zo eet je verse zeevruchten in vissersdorpje Kokkari, ga je op zoek naar het Blauwe Straatje in Pythagoreio, bewonder je de spectaculaire kathedralen in Karlovasi of proef je de bekroonde Samos wijn in het Samos Wine Museum. Meer over de verschillende dorpen en steden op Samos lees je hier.

Ontdek de geheime schuilplaats van filosoof Pythagoras 

In de Pythagoras Cave zou de wiskundige en filosoof Pythagoras zich verborgen gehouden hebben nadat hij op de vlucht geslagen was voor Polykrates. De grot zelf is niet zo bijzonder, maar de groene omgeving waar de grot is gelegen is prachtig. Het uitzicht is de korte, maar steile klim meer dan waard! Vlak na de kleine taverna, waar je ook je auto kunt parkeren, start de hike. Er zijn overigens twee grotten en vanaf beiden heb je weer een ander uitzicht op de omgeving. De eerste grot staat halverwege de trap met een rode pijl naar rechts aangegeven. Dit is de meest avontuurlijke route, waarbij je met behulp van een touw via de rotsen omhoog moet klimmen. De tweede grot bereik je door de trap naar boven verder te volgen. Vanaf het dorpje Marathokampos loopt er een verharde weg naar het beginpunt van de hike. In het dorpje staat dit met een bordje aangegeven. Er loopt ook een weg naar de grot vanaf het kustplaatsje Kampos. Echter is dit pad deels onverhard, dus een goede auto of wat scooterervaring is dan noodzakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *