Type and press Enter.

Dit zijn de mooiste dorpjes en steden van Samos

Samos is het eiland van bloemen en planten, het eiland van grillige kustlijnen en spectaculaire uitzichten, maar vooral ook het eiland van pittoreske dorpjes, gezellige steden en warme mensen. Echter kent het eiland zóveel leuke dorpjes en steden dat wij het lastig vonden om te kiezen welke we wilden bezoeken. In een week hebben we aardig wat van het eiland gezien en daarom heb ik mijn favoriete dorpjes en steden voor je op een rij gezet:

Platanos

Alleen al de route naar Platanos toe is de moeite waard; al slingerend tussen de groene wijngaarden kun je genieten van spectaculaire uitzichten over de omgeving. Het dorpje zelf is niet zo bijzonder, maar de panoramische uitzichten die je vanaf hier hebt wel!

Platanos

Vourliotes

Vourliotes is een klein en pittoresk bergdorpje in het noorden van Samos. Als je de traditionele, Griekse keuken wat beter wilt leren kennen dan mag je Vourliotes zeker niet missen; op het gezellige dorpspleintje zitten enkele taverna’s waar je heerlijk kunt lunchen of dineren. Jara Bistro – die de Griekse en Afrikaanse keuken combineert – is een aanrader!

Vourliotes

Manolates

Vlak naast Vourliotes ligt Manolates. Manolates is een idyllisch bergdorpje waar je de sfeer van het rustige, Griekse leven kunt proeven. Het dorpje is de moeite waard om even doorheen te wandelen en wat foto’s te maken van de kleine straatjes en steegjes.

Pythagoreio

In het zuidoosten van het eiland ligt de populaire en bruisende stad Pythagoreio. Wat mij betreft is de haven met de vele vissersboten het mooiste plekje van deze stad. Ook leuk is om op zoek te gaan naar het Blauwe Straatje (Al. Lygourgou), dat verscholen ligt in een hoekje van Pythagoreio. De inwoners van de huizen hebben met behulp van ietwat over-the-top decoraties deze straat volledig in het blauw gehuld. Griekser kun je het niet krijger!

P)ythagoreio

Koumaradei, Mili, Pagondas, Spatharei en Pirgos

Koumaradei, Mili, Pagondas, Spatharei en Pirgos zijn vijf slaperige bergdorpjes, gelegen in het zuiden van Samos. Omdat de dorpjes vlak bij elkaar liggen kun je ze makkelijk combineren tijdens het maken van een mooie auto- of scootertocht door het berglandschap. In de dorpjes is het net alsof de tijd stil heeft gestaan, waardoor je de Griekse, slow way of living op en top kunt ervaren. Maar ook de spectaculaire uitzichten over de kustlijnen en groene bergen van het eiland die je onderweg hebt zijn echt de moeite waard!

Samos-Stad (Vathy)

Samos-Stad is de hoofdstad van het eiland en wordt door de inwoners ook wel Vathy genoemd. De meesten mensen die ik heb gesproken vinden Samos-Stad geen mooie of gezellige stad. Persoonlijk vond ik de boulevard in Samos-Stad wel erg leuk en heb je vanaf de hoger gelegen wijk Ano Vathí een mooi uitzicht over de stad. Daarnaast is het Samos Wine Museum, waar je voor €2,- een rondleiding en wijnproeverij krijgt, erg leuk. Oh, en ben je het Griekse eten even beu, dan kun je bij Solid All Day Bar terecht voor een stapel gruwelijk lekkere pannenkoeken! 

Kokkari

Het pittoreske dorpje Kokkari is samen met Pythagoreio de meest toeristische bestemming van het eiland. Echter kun je de schilderachtige haven, waar oude vissersbootjes dobberen in het azuurblauwe water, zo op een ansichtkaart plakken. Langs de boulevard vind je een hoop restaurants en cafés en is het altijd gezellig.

Kokkari

Karlovasi

Karlovasi is de op één na grootste stad van Samos en – omdat je hier de Universiteit van Aegean vindt – een populaire studentenstad. Wat ik dan ook vooral leuk vind aan Karlovasi is dat de stad echt voor locals is en niet enkel gericht is op toeristen, zoals bijvoorbeeld Kokkari of Pythagoreio dat wel zijn. Daarnaast is de stad enkele schitterende kerken en kathedralen rijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *