Type and press Enter.

Alle ins en outs van het Sziget Festival

Sziget, ’the Island of Freedom’, is een zevendaags festival dat jaarlijks plaatsvindt in Boedapest. Hier mag alles en kan alles. Afgelopen zomer heb ik twee dagen Boedapest gecombineerd met twee dagen Sziget. In dit artikel deel ik alle ins en outs met je over dit onwijs toffe festival!

Tickets

Er zijn tickets beschikbaar voor 3, 5 of 7 dagen. Daarnaast kun je voor elke dag een los ticket kopen. De ticketverkoop start vanaf oktober en hierbij geldt: hoe eerder je de tickets koopt, hoe goedkoper ze zijn. De ticketverkoop van 2019 is al van start gegaan en de eerste naam is bekend: Ed Sheeran! Koop je tickets vast op de website van Sziget.

Het festival

Elk jaar komen er weer grote en bekende artiesten naar Sziget. Afgelopen jaar kon je genieten van de muziek van onder andere Dua Lipa, Kendrick Lamar, Mumford & Sons, Bastille, Lana del Rey, Shawn Mendes en Zara Larsson. Van 16:00 tot 23:00 kun je de hoofdacts bijwonen op de Main Stage. Echter hoef je je de rest van de dag zeker niet te vervelen! Het festivalterrein is echt enorm en er zijn ontzettend veel podia. Wij hadden in twee dagen lang niet genoeg tijd om alles te kunnen zien. Voor iedere muzieksmaak is er wel iets te vinden. Muzieksoorten variëren van pop, rock, reggae, latin en techno tot klassiek, jazz, country en singer-songwriter. Daarnaast is er elke dag om 19:00 een ‘special party’ bij de Main Stage, met bijvoorbeeld vlaggetjes, gekleurd poeder of ballonnen.

Het feest op Sziget gaat tot diep in de nacht door! Ga helemaal los bij je favoriete dj of kruip knus rond het kampvuur om te genieten van akoestische muziek. Tot 6:00 ’s ochtends is er altijd wel iets te beleven. Heb je even geen zin meer in muziek? Doe dan mee aan een yoga workshop, bezoek een show in het Sziget Circus, kijk een film in de bioscoop, stap in het mini reuzenrad op de kermis, leer salsadansen of djembé trommelen, bekijk een vuurshow of ga lekker chillen op één van de gave kunstwerken op Sziget. Ook als je niet alle hoofdacts leuk vindt, is er dus genoeg te doen om je 7 dagen mee te vermaken. Het eten en drinken op Sziget is eveneens heel goed en niet al te duur. Je kunt overal gemakkelijk betalen met je toegangsbandje. Je zet hier geld op via de Sziget app.

Tip: wil je graag vooraan staan bij je favoriete artiest op de Main Stage? Na afloop van de eerste hoofdact (rond 17:00) stroomt het meestal leeg en kun je een mooi plekje vooraan bemachtigen. Zorg dus dat je er rond die tijd bent.

Slapen

Als je een ticket voor 3, 5 of 7 dagen koopt, krijg je hierbij een gratis campingplek. Je mag je tentje dan op één van de daarvoor bestemde grasvelden neerzetten. Alle tenten staan ontzettend dicht op elkaar, dus neem een niet al te grote tent mee als je besluit later in de week te komen. Het kan dan lastig zijn om nog een vrije plek op het grasveld te vinden. Je hebt ook de mogelijkheid om op een wat luxer campingterrein of in een klein huisje op het festivalterrein te slapen. Hier betaal je natuurlijk wat meer voor. Kijk op de website van Sziget voor alle opties. Naast kamperen kun je er ook voor kiezen om in een hotel of hostel in Boedapest te slapen. Het voordeel hiervan is dat je in een comfortabel bed slaapt en de volgende dag fris kunt douchen. Met de bus of trein kun je het festivalterrein gemakkelijk bereiken. Ook ’s nachts rijden er speciaal voor Sziget nog bussen en treinen, dus je kunt altijd weer terug in Boedapest komen. Echter zijn er tot 6:00 ’s ochtends nog een hoop leuke feestjes op Sziget. Het kan dan fijn zijn als je na afloop hiervan direct je tent in kunt duiken en niet nog met het openbaar vervoer terug naar Boedapest moet. Beiden opties zijn het overwegen waard.

Tip: kies je ervoor om ’s avonds of ’s nachts met de taxi terug naar het centrum van Boedapest te gaan, ga dan niet in de enorme rij voor de taxi op het festivalterrein staan. Als je het terrein verlaat en een eindje verder loopt, kom je op de openbare weg terecht. Hier kun je een taxi aanhouden zonder dat je lang in de rij hoeft te wachten.

Boedapest

Sziget is goed te combineren met een bezoek aan de prachtige hoofdstad van Hongarije. Je hebt altijd de mogelijkheid om het festivalterrein te verlaten en weer opnieuw te betreden. Als je bijvoorbeeld een ticket hebt gekocht voor 7 dagen, is het leuk om ook eens een middag naar het centrum van Boedapest te gaan. Wij maakten een citytrip naar Boedapest en gingen de eerste twee dagen van de trip met losse tickets naar het festival. De andere twee dagen hebben we Boedapest zelf verkend. De volgende keer zouden we een ticket voor 3, 5 of 7 dagen kopen, zodat we nog meer van het festival kunnen zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *