Type and press Enter.

Citytrip naar sprookjesachtig Boedapest

Boedapest is sprookjesachtig mooi! De vele karakteristieke elementen en fijne dynamiek van de stad hebben mij echt verrast. Boedapest kent een schitterende architectuur en is lang niet zo toeristisch als de meeste Europese hoofdsteden. Gegarandeerd dat deze authentieke stad je hart verovert!

Architectuur

Bijna alle bouwwerken in Boedapest hebben hun oude karakter behouden en geven de stad een sfeervolle en bijna sprookjesachtige uitstraling. Het is heerlijk om door de vele straatjes te dwalen en de stad op eigen houtje te ontdekken. Maak voor een panoramisch uitzicht over Buda en Pest de klimtocht naar de Citadel, een vesting bovenop de Gellértberg. Er is een grote en rechte weg die naar de Citadel leidt, maar als je liever weg van massa van het uitzicht wil genieten, start je tocht dan naast Gellert Spa. Het is een aardige klim via veel kleine en steile kronkelpaadjes, maar er zijn tussendoor waanzinnige uitzichtpunten die je vaak helemaal voor jezelf hebt. Neem ook een kijkje bij het Vissersbastion en de daarachter gelegen Matthiaskerk. Beide prachtige bouwwerken zijn ontworpen door Frigyes Schulek en geven eveneens een mooi uitzicht over Boedapest.

De Donau

Rivier de Donau scheidt de twee stadsdelen Buda en Pest. Stadsdeel Buda is heuvelachtig en erg rustig in vergelijking met het levendige en bedrijvige Pest. Buda en Pest worden door middel van 9 bruggen met elkaar verbonden. Vooral in de avond kun je erg mooi langs de Donau wandelen, omdat alle bruggen en veel van de omliggende gebouwen en kunstwerken dan verlicht zijn. Het is aan te raden om ’s avonds een boottochtje te maken over de rivier en in het donker de sprookjesachtige omgeving vanuit het middelpunt van de stad te bewonderen.

Badhuizen

Boedapest staat onder andere bekend om zijn oude badhuizen. Er liggen in totaal 123 warmwaterbronnen in de stad. Men zegt dat het water van deze bronnen een geneeskrachtige werking heeft. Of je hier nu wel of niet in gelooft, het is hoe dan ook lekker om na een dag struinen door de stad jezelf onder te dompelen in één van de baden, waarvan de temperaturen op kunnen lopen tot 38 graden! Op internet lees je veel verschillende verhalen over de badhuizen. De één vindt ze prachtig en een absolute must see, terwijl de ander ze veel te druk, onhygiënisch en stinkend vindt. Wij besloten een kijkje te nemen bij Gellert Spa, die dagelijks geopend is van 6 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds. Om de drukte wat te vermijden, gingen we er ’s avonds om half 6 heen. Dit kan ik je zeker aanraden! Het is rond deze tijd niet extreem druk en 2 tot 2,5 uur is echt voldoende tijd om in het badhuis door te brengen. Het centrale bad binnen is erg mooi en buiten is er een leuk golfslagbad. Gellert Spa bestaat al sinds 1918, dus het gebouw is zichtbaar wat verouderd. Hierdoor ziet niet alles er even hygiënisch uit, maar het is heel goed te doen als je een eigen paar slippers meeneemt. Neem ook een eigen handdoek mee en – als je deze hebt – een badmuts. Hiermee bespaar je onnodige huurkosten.

Sziget

Een andere enorme trekpleister in Boedapest is het Sziget festival. Elk jaar zomer reizen er duizenden bezoekers af naar het Óbuda eiland in de Donau, waar 7 dagen lang het feest dag en nacht doorgaat. Je kunt er helemaal losgaan bij je favoriete muzikant of dj, meedoen aan verschillende workshops, een show bezoeken in het Sziget Circus of een film kijken in de bioscoop. Het wordt ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring! Een citytrip naar Boedapest en het Sziget festival zijn heel goed te combineren. Meer informatie over Sziget vind je in dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *