Type and press Enter.

Alle ins en outs van het Sziget Festival

Sziget, ‘the Island of Freedom’, is een zevendaags festival dat jaarlijks plaatsvindt in Boedapest. Hier mag alles en kan alles. Afgelopen zomer heb ik twee dagen Boedapest gecombineerd met twee dagen Sziget. In dit artikel deel ik alle ins en outs met je over dit super gave festival!

Tickets

Er zijn tickets beschikbaar voor 3, 5 of 7 dagen. Daarnaast kun je voor elke dag een los ticket kopen. De ticketverkoop start vanaf oktober en hierbij geldt: hoe eerder je de tickets koopt, hoe goedkoper ze zijn. De ticketverkoop van 2019 is al van start gegaan en de eerste naam is bekend: Ed Sheeran! Koop je tickets vast op de website van Sziget.

Het festival

Elk jaar komen er weer grote en bekende artiesten naar dit festival. Afgelopen jaar kon je genieten van de muziek van onder andere Dua Lipa, Kendrick Lamar, Mumford & Sons, Bastille, Lana del Rey, Shawn Mendes en Zara Larsson. Van 16:00 tot 23:00 kun je de hoofdacts bijwonen op de Main Stage. Echter hoef je je buiten deze tijden zeker niet te vervelen op Sziget. Het festivalterrein is echt enorm en er zijn ontzettend veel podia. Wij hadden in twee dagen lang niet genoeg tijd om alles te kunnen zien. Voor iedere muzieksmaak is er wel iets te vinden op Sziget. Muzieksoorten variëren van pop, rock, reggae, latin en techno tot klassiek, jazz, country en singer-songwriter. Elke dag is er om 19:00 een ‘special party’ bij de Main stage, met bijvoorbeeld vlaggetjes, gekleurd poeder of ballonnen. Het feest op Sziget gaat tot diep in de nacht door! Ga helemaal los bij je favoriete dj of kruip knus rond het kampvuur om te genieten van akoestische muziek. Tot 6:00 ’s ochtends is altijd wel ergens iets te doen. Heb je even geen zin meer in muziek? Doe dan mee aan een yoga workshop, bezoek een show in het Sziget Circus, kijk een film in de bioscoop, stap in het mini reuzenrad op de kermis, leer salsadansen of djembé trommelen, bekijk een vuurshow of ga lekker chillen op één van de gave kunstwerken op Sziget. Ook als je niet alle hoofdacts leuk vindt, is er dus genoeg te doen om je 7 dagen mee te vermaken. Het eten en drinken op Sziget is eveneens heel goed en niet al te duur. Je kunt overal gemakkelijk betalen met je toegangsbandje. Je zet hier geld op via de Sziget app.

Tip: wil je graag vooraan staan bij je favoriete artiest op de Main Stage? Na afloop van de eerste hoofdact (rond 17:00) stroomt het meestal leeg en kun je een mooi plekje vooraan bemachtigen. Zorg dus dat je er rond die tijd bent.

 

Slapen

Bij een ticket voor 3, 5 of 7 dagen krijg je een gratis campingplek. Je kunt je tentje dan ergens op één van de daarvoor bestemde grasvelden neerzetten. Alle tentjes staan ontzettend dicht op elkaar, dus neem zeker niet een te grote tent mee als je besluit later in de week te komen. Je hebt ook de mogelijkheid om op een wat luxer campingterrein te slapen of in een klein huisje. Hier betaal je natuurlijk wat meer voor. Kijk op de website van Sziget voor alle opties. Naast kamperen kun je er ook voor kiezen om in een hotel of hostel in Boedapest te slapen. Het voordeel hiervan is dat je in een comfortabel bed slaapt en de volgende dag fris kunt douchen. Echter zijn er tot 6:00 ’s ochtends nog een hoop leuke feestjes op Sziget. Het kan dan fijn zijn als je na afloop hiervan direct je tent in kunt duiken en niet nog met het openbaar vervoer terug naar Boedapest moet. Beiden zijn het overwegen waard. Kies je ervoor om in centrum Boedapest te verblijven, dan kun je met de bus of een treintje het festivalterrein gemakkelijk bereiken. Ook ’s nachts rijden er speciaal voor Sziget nog bussen en treinen, dus je kunt altijd weer terug in Boedapest komen.

Tip: kies je ervoor om ’s avonds/’s nachts met de taxi terug te gaan, ga dan niet in de enorme rij op het festivalterrein staan. Als je het terrein verlaat en een eindje verder loopt, kom je op de openbare weg terecht. Hier kun je een taxi aanhouden zonder dat je lang in de rij hoeft te wachten.

Boedapest

Sziget is goed te combineren met een bezoek aan de prachtige hoofdstad van Hongarije. Je hebt altijd de mogelijkheid om het festivalterrein te verlaten en weer opnieuw te betreden. Als je bijvoorbeeld een ticket hebt gekocht voor 7 dagen, is het leuk om ook eens een middag naar het centrum van Boedapest te gaan. Wij maakten een citytrip naar Boedapest en gingen de eerste twee dagen hiervan met losse tickets naar het festival. De andere twee dagen hebben we Boedapest zelf verkend. De volgende keer willen we zeker langer gaan!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *