Type and press Enter.

Citytrip Valencia: praktische tips voordat je gaat

In Valencia schijnt de zon gemiddeld 300 dagen per jaar. Goede reden dus om naar deze zonnige, maar ook historische bestemming af te reizen! Ben jij van plan om binnenkort naar Valencia te gaan en ben je graag goed voorbereid? Lees dan van te voren even deze praktische tips!

Hoeveel dagen?

Wij verbleven 4 dagen in Valencia. De eerste dag vlogen wij vroeg in de ochtend naar Valenica toe en de laatste dag vlogen we in de avond weer terug naar huis. Die dagen hadden we dus bijna nog een volledige dag om in Valencia door te brengen. Zelf vond ik 4 dagen in Valencia perfect! Je hebt dan ruim de tijd om alles te kunnen zien. Maar ook een citytrip van 3 dagen zou voldoende zijn om de stad te verkennen. 

Valencia in kaart

Als je eenmaal een beetje wegwijs hebt gemaakt in Valencia, is alles vrij makkelijk te vinden. In het centrum van Valencia ligt de prachtige historische binnenstad. Alle bezienswaardigheden liggen hier op loopafstand van elkaar; je bent over het algemeen maximaal een kwartier onderweg. In de binnenstad liggen een aantal bekende pleinen, waaronder Plaça de l’Anjuntament (hier liggen het stadshuis en het postkantoor van Valencia), Plaça de la Virgen (hier ligt de kathedraal van Valencia), Plaça de la Reina (hier ligt El Micalet, de klokkentoren van de kathedraal) en Plaça Redona (een plein waar ambachtslieden aan het werk zijn).

In het noorden van het centrum ligt de wijk El Carmen, die ook wel het kloppende hart van Valencia wordt genoemd. El Carmen komt eigenlijk ’s avonds pas tot leven. Persoonlijk vond ik dat er overdag niet zoveel te zien was. Ik zou aanraden om hier ’s avonds in één van de leuke barretjes plaats te nemen en Agua de Valenica te bestellen; een cocktailspecialiteit uit Valencia. Wat meer in het zuiden van Valencia ligt de wijk Ruzafa, waar veel leuke eettentjes te vinden zijn.

Op de kaart van Valencia zie je in het noorden van de stad een lange, groene strook. Dit is Jardín del Turía, een drooggelegde rivier van ruim 9 kilometer lang. Jardín del Turía is nu een stadspark waar locals en toeristen komen om te ontspannen en in de natuur te zijn. Helemaal aan het uiteinde van dit park ligt het moderne Ciutat de les Arts i les Ciències, ook wel Stad van de Kunst en de Wetenschap.

Aan de oostkant van Valencia liggen direct onder elkaar drie stranden: Las Arenas, Malvarrosa en Patacona. Deze zijn het makkelijkste met de metro, bus of per fiets te bereiken. Wil je meer weten over wat er in Valencia te doen en te bezichtigen is? Lees dan dit artikel.

Openingstijden

Restaurants

In Valencia eet men meestal laat. Lunch is vaak rond 14:00 en diner vanaf 21:30. Omdat Valencia een toeristische stad is, kun je in veel restaurants ook wat eerder terecht voor diner. Veel restaurants zijn op zondag gesloten. In de maand augustus gaan veel restaurants dicht in verband met vakantie. Let op: veel restaurants geven aan de hele dag geopend te zijn, maar gaan vaak tussen 17:00 en 20:30 even dicht.

Winkels

Winkels in Valencia zijn vanaf ongeveer 10 uur geopend. Zij sluiten omstreeks 13:30/14:00 voor een siësta. Vanaf 16:30/17:00 tot 20:00/21:00 kun je weer verder shoppen. Op zondag zijn de meeste winkels gesloten.

De metro

Het metrosysteem in Valencia is niet ontzettend groot. Toch is de metro een handig vervoersmiddel om bijvoorbeeld van het vliegveld naar het centrum te reizen of om naar het strand te gaan. Het metrosysteem van Valencia kent 4 zones. Eigenlijk ligt alles in en rond het centrum binnen zone A. Ook het strand hoort bij deze zone. Wij kochten op het vliegveld voor €21,- een tienrittenkaart (de bonometro-pas), die je met 2 personen kunt gebruiken. Per ongeluk kochten wij deze kaart voor alle 4 de zones. Voor alleen zone A kost een tienrittenkaart €7,60, maar wij konden deze optie niet op de ticketverkoopmachine vinden. Echter is deze kaart wel de beste optie. Met 1 tienrittenkaart kun je gezamenlijk 5 keer met de metro gaan. Uiteindelijk hebben we deze 10 ritten niet allemaal gebruikt. In het centrum van Valencia ligt alles namelijk op loopafstand van elkaar. Het vliegveld en het strand zijn eigenlijk de enige plekken waar we met de metro heen zijn gegaan. Zoals ik al benoemde is het metrosysteem van Valencia niet erg groot en ligt er bijvoorbeeld bij Ciutat de les Arts i les Ciències op dit moment nog geen metrostation. 

Een andere optie is om enkele ritjes te kopen, die €1,50 kosten zolang je binnen zone A blijft. Je koopt daarbij eenmalig voor €1,- een kaart die je weer op kunt laden. Een retourtje voor alleen zone A kost €2,90. De retourreis moet dan dezelfde dag voor 23:59 gemaakt worden. Persoonlijk zou ik aanraden om geen tienrittenkaart te kopen, maar gewoon met behulp van enkeltjes of retourtjes te reizen. Hoogstwaarschijnlijk maak je de tienrittenkaart toch niet op.

De bus

Een ander prima vervoersmiddel in Valencia is de bus. Het busnetwerk is namelijk een stuk groter dan het metrosysteem en biedt daardoor meer mogelijkheden. Wij hebben de bus gebruikt om naar Oceanogràfic te gaan en om naar het strand te reizen. Een enkele rit met de bus kost €1,50. Een kaartje koop je gewoon in de bus bij de buschauffeur. Ook voor de bus is er een tienrittenkaart te koop voor €8,-, maar deze heb je eigenlijk niet nodig.

Vervoer vanuit het vliegveld

De makkelijkste en snelste manier om vanuit het vliegveld in het centrum te komen is met de metro. Zowel de groene lijn 5 en de rode lijn 3 rijden vanaf het vliegveld direct naar het historische centrum van Valencia. Deze rit duurt ongeveer 20 minuten. Het metrostation van het vliegveld ligt een verdieping onder de aankomsthal. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *