Type and press Enter.

Recept: zo maak je zelf de allerlekkerste Indiase palak paneer

Als gevolg van het Coronavirus zit reizen er voorlopig niet in. En oh jongens, wat mis ik het toch! Nieuwe culturen ontdekken, op pad gaan zonder te weten waarheen, nieuwe gerechten proeven, van plek naar plek trekken en alles lekker op z’n beloop laten. Ik zou nu niets liever willen. Maar goed, het is wat het is, en dus probeer ik het reisgevoel maar zoveel mogelijk in huis te halen. Inmiddels heb ik al twee recepten geprobeerd om palak paneer – mijn favoriete Indiase curry – te maken en de laatste was een groot succes! Palak paneer is een curry gemaakt van spinazie en paneer; een zachte kaas die in veel gerechten uit de Indiase keuken wordt gebruikt. Ik kan wel zeggen dat ik een lichte verslaving heb aan deze curry, want ik at ‘m tijdens mijn reis door India minstens één keer per dag. Ik was dan ook onwijs blij toen het me lukte om thuis een heerlijk bord palak paneer op tafel te zetten. Vandaag deel ik het recept voor de allerlekkerste palak paneer met je, zodat ook jij een klein stukje India in huis kunt halen!

Palak paneer

Het recept voor palak paneer is eigenlijk vrij simpel. Binnen drie kwartier kun je deze smaakvolle curry al op tafel hebben staan! Officieel wordt het gerecht gemaakt met paneer kaas. Hoewel deze kaas bij sommige Albert Heijn winkels en toko’s verkocht wordt, heb ik het nog niet in de schappen kunnen vinden. Ik gebruikte daarom tofu in plaats van paneer. De structuur van tofu is vergelijkbaar met de kaas en tofu is tegenwoordig bij alle supermarkten verkrijgbaar. Easy dus! Palak paneer verkrijgt zijn creamy structuur daarnaast door het gebruik van een hoop room. Erg lekker natuurlijk, maar niet zo healthy. Ik heb daarom gebruik gemaakt van cashewnoten om de currysaus wat dikker te maken. Dit maakt dit curry net zo romig en is een heel stuk gezonder. De ongezouten en ongebrande cashewnoten die in het recept worden gebruikt, moeten van te voren in water worden geweekt. Als je een goede blender of keukenmachine hebt, dan is het voldoende om ze gedurende 1 uur in kokend water te laten weken. Zo niet, dan zou ik aanraden om ze een nachtje in koud later te laten weken. Door het gebruik van de tofu en cashewnoten is deze palak paneer helemaal vegan.

Hoofdingrediënt: spinazie

Spinazie is het hoofdingrediënt van palak paneer. Het is belangrijk om de spinazie te blancheren voor het in de blender gaat. Dit betekent dat je de spinazie gedurende 2 minuten kookt en daarna in ijskoud water legt. Het blancheren van de spinazie heeft enkele functies; het zorgt er ten eerste voor dat de spinazie zachter wordt, waardoor de currysaus glad en romig wordt. Daarnaast verwijdert het blancheren de bittere smaak van de spinazie en zorgt het ervoor dat de spinazie zijn levendige groene kleur behoudt.

Goed, dan nu hier het recept voor de allerlekkerste palak paneer!

Ingrediënten

  • 1 blok tofu (van zo’n 300 gram)
  • 250 tot 300 gram verse, gewassen spinazie
  • 2 kleine tomaten
  • 70 gram ongebrande en ongezouten cashewnoten
  • 6 knoflooktenen
  • 3.5 cm verse gember
  • 1 rode peper
  • 1 gele ui
  • 1 theelepel komijnzaad
  • ¼ theelepel gemalen kurkuma
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 eetlepel kokosolie (of een andere olie naar keuze)
  • 300 ml water
  • Peper en zout
  • Optioneel voor de afwerking: citroen en kokosmelk

Bereidingswijze

  1. Week de cashewnoten in kokend water gedurende 1 uur (of week ze een nachtje in koud water als je geen goede blender of keukenmachine hebt).
  2. Onttrek met behulp van papieren doekjes zoveel mogelijk water uit de tofu. Snij de tofu vervolgens in blokjes. Breng een pan water aan de kook en kook de tofu hierin gedurende twee minuten. Haal na twee minuten de tofu uit de pan en zet deze apart.
  3. Breng het water opnieuw aan de kook. Voeg de spinazie toe aan de pan met kokend water en kook de spinazie gedurende twee minuten. Vul ondertussen een kom of schaal met ijskoud water en ijsblokjes. Haal na 2 minuten de spinazie met behulp van een schuimspaan uit het kokende water en verplaats deze direct naar het ijswater.
  4. Knijp – als de spinazie is afgekoeld – zoveel mogelijk water uit de spinazie. Leg de spinazie daarna op een schone en droge theedoek om deze verder te laten drogen.
  5. Pel de gember en snij deze in grove stukken. Snij ook de tomaten en rode peper in grove stukken. Pel twee knoflooktenen en plet deze met de platte kant van een mes. Voeg al deze ingrediënten samen met de geweekte cashewnoten, spinazie, 300 ml water en 3/4 theelepel zout toe aan een blender of keukenmachine. Pureer dit net zolang tot er een gladde saus ontstaat en zet even apart.
  6. Zet een grote (en bij voorkeur wat diepere) pan op het vuur. Verhit hierin op middelhoge temperatuur een scheutje olie. Bak de komijnzaadjes ongeveer een minuutje in de olie, totdat ze wat donkerder van kleur worden en de aroma’s uit de zaden vrijkomen. Snij de ui fijn en voeg dit aan de pan toe. Bak de ui in zo’n 4 tot 5 minuten glazig. Snij de overige 4 knoflooktenen fijn en bak deze 1 à 2 minuten mee. Voeg vervolgens de kurkuma, koriander en een snuf zout en peper toe aan de pan. Bak dit een halve minuut mee en roer ondertussen goed, zodat de kruiden in de ui kunnen trekken.
  7. Zet het vuur wat lager en voeg de spinaziesaus toe aan de pan. Laat de saus indikken terwijl je regelmatig roert. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  8. Roer de garam masala door het mengsel en voeg de gekookte tofublokjes toe. Kook deze nog enkele minuten mee.
  9. Voeg na smaak peper, zout en wat limoen- of citroensap toe. Eventueel kun je wat kokosmelk toevoegen om de curry nog romiger te maken. Serveer de palak paneer met rijst of Indiaas platbrood.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *