Type and press Enter.

DIY in coronatijd: pimp je eigen wereldbol

Toen ik halverwege maart mijn wereldreis afbrak als gevolg van het coronavirus, had ik de verwachting dat ik in het najaar mijn reis weer zou kunnen hervatten. Helaas was niets minder waar. In oktober liep het aantal besmettingen opnieuw op en de kans dat we binnenkort weer kunnen reizen lijkt met de dag kleiner te worden. Ik ben dan ook ontzettend blij dat ik met mijn huidige baan nog altijd fulltime én buitenshuis kan werken. Echter slaat bij veel andere (thuiswerkende) inwoners van Nederland de verveling inmiddels flink toe. Hoewel ik van verveling niet zoveel last heb, zoek ik toch zoveel mogelijk manieren om het reisgevoel enigszins in huis te halen. Op zolder vond ik een oude wereldbol op een plastic standaard, die ik als kind al vol bewondering ronddraaide. Nu vind ik het echt niks om zo’n goedkoop, kleurrijk ding in m’n huiskamer te zetten, dus besloot ik mijn oude wereldbol op te pimpen. En ik moet zeggen, ik vind het resultaat ontzettend tof! Vandaag dus geen inspirerende reisverhalen- en tips, maar een DIY wereldbol, om de coronaverveling tegen te gaan én het reisgevoel in huis te halen!

Benodigdheden

Voor dit DIY project heb je – naast een wereldbol en verf – eigenlijk niet zoveel nodig. Je kunt de wereldbol in elke gewenste kleur schilderen. Zelf koos ik voor gebroken wit en een koperen kleur.

 • Wereldbol op plastic standaard
 • Wasbenzine
 • Kunststof- of plasticprimer
 • Acrylverf in de gewenste kleuren
 • Verfkwastjes van verschillend formaat

Zo ga je te werk

 • Ontvet het oppervlak van de bol met behulp van een beetje wasbenzine. Het is belangrijk dat de wereldbol goed schoon is voordat je de verf aanbrengt.
 • Spuit de wereldbol in met een kunststof- of plasticprimer. Door het aanbrengen van deze basis laag zorg je ervoor dat de verf straks beter hecht.
 • Begin met het schilderen van de plastic standaard. Ik koos ervoor om dit met de koperkleurige verf te doen. Voor het gemak bevestigde ik een rol ducktape aan de onderkant van de standaard (zie foto hieronder), zodat ik de wereldbol gemakkelijker vast kon houden zonder de natte verf aan te raken. Ik heb uiteindelijk 3 lagen verf op de standaard aan moeten brengen. Zorg ervoor dat je de verf tussentijds goed laat drogen. Het beste is om hem even een nachtje te laten staan voor je de volgende laag aanbrengt.
 • Als de standaard eenmaal goed gedroogd is, kun je beginnen met het schilderen van de wereldbol zelf! Met een kwastje schilder je als eerste de zee in de gewenste kleur. Ik gebruikte hiervoor de acrylverf met de gebroken witte kleur. Je beschildert dus eigenlijk de hele bol, behalve de landen. Ik heb in totaal 3 lagen aangebracht voordat de verf volledig dekte.
 • Hierna schilderde ik alle landen in dezelfde kleur die ik voor de plastic standaard gebruikte; de koperen kleur. Ook op de landen moest ik 2 tot 3 lagen verf aanbrengen.
 • Laat de verschillende lagen verf tussentijds goed drogen. Zoek een mooi plekje uit voor je wereldbol en laat dat reisgevoel maar komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *