Type and press Enter.

Welk vliegticket koop je voor een wereldreis?

Het vliegtuig is tegenwoordig de snelste en makkelijkste manier om de wereld rond te reizen. In minder dan een dag brengt dit vervoersmiddel je naar het andere uiterste van onze aardbol. Deze manier van reizen is in de huidige samenleving zo goed als een vanzelfsprekendheid en dus is het helemaal niet meer ongewoon om alles thuis achter te laten en voor lange tijd op reis te gaan. Iets wat ik absoluut aan kan raden, want het maken van een wereldreis gaat ongetwijfeld één van de meest bijzondere ervaringen van je leven zijn. We leven in een tijd waarin de wereld aan je voeten ligt!

Echter is het handig om – voor je een ticket boekt en je koffers pakt – verschillende opties te overwegen. Kies je bijvoorbeeld voor een round the world ticket? Leg je de begin- en einddatum van je reis van te voren al vast? Of besluit je juist om je nergens aan te binden en koop je een one way ticket? In dit artikel laat ik alle opties naar voren komen, zodat jij het meest passende vliegticket voor je reis kunt kopen.

Wereldticket of combinatieticket (round the world ticket)

Wereld- en combinatietickets combineren meerdere bestemmingen in één reis. Dit betekent dat de bestemmingen die je tijdens je reis bezoekt al vastliggen en je heen- en terugvlucht geboekt zijn. Over het algemeen kun je de datum van de vluchten kosteloos veranderen, de bestemmingen niet meer. Als je het prettig vindt dat je reis van te voren uitgestippeld is en je je niet druk wilt maken over waar je heen gaat en hoe je thuis komt, dan is een wereld- of combinatieticket waarschijnlijk het meest geschikt voor jou. Wereldtickets combineren meerdere bestemmingen op meerdere continenten. Combinatietickets combineren verschillende bestemmingen op 1 continent. Over het algemeen ben je met een wereld- of combinatieticket het goedkoopste uit, omdat vluchten vaak goedkoper zijn als je ze vroeg boekt. Daar staat tegenover dat je reis voor een groot deel al vastligt en je dus weinig ruimte hebt om je plannen te wijzigen. Reisorganisatie Kilroy is gespecialiseerd in verre reizen en backpacken en biedt een hoop toffe wereld- en combinatietickets aan. Ook bieden ze de mogelijkheid om je vliegticket helemaal zelf samen te stellen. Je kiest dan zelf welke bestemmingen je aan jouw wereld- of combinatieticket toevoegt!

Retourticket

Met een retourticket vlieg je vanaf huis naar een bepaalde bestemming en vlieg je vanaf diezelfde bestemming weer terug naar huis. Als je maar één land bezoekt tijdens je reis en weet wanneer je weer terug naar huis wilt gaan, dan is een retourticket een prima optie. Bezoek je echter meerdere landen, dan zou ik aanraden om voor een ander vliegticket te kiezen. Met een retourticket moet je namelijk altijd weer terug naar je eerste bestemming. Dit maakt je inflexibel en zorgt voor extra kosten als je juist van plan bent om rond te reizen.

Open jaw ticket

Een open jaw ticket is een open vliegticket. Je vliegt naar een bepaalde bestemming toe en vliegt vervolgens vanaf een andere bestemming weer naar huis. Je vliegt bijvoorbeeld van Amsterdam naar Kuala Lumpar, reist vervolgens een tijd door Azië en vliegt daarna vanaf Bangkok weer naar huis. Een open jaw ticket is een goede keuze als je rond gaat reizen en al weet wat je begin- en eindpunt is. Hoe je de reis verder vorm wilt geven, ligt dan nog helemaal open. Op je begin- en eindbestemming na ben je dus erg flexibel.

One way ticket

Als je van te voren helemaal niets vast wilt leggen, dan is een one way ticket de beste optie. Naar welke bestemmingen je gaat of wanneer je terug naar huis keert is nog niet bekend. Dit vliegticket geeft je de volledige vrijheid om zo lang weg te gaan als je wilt en zo min mogelijk te plannen. You make it up as you go! Een nadeel van een one way ticket is dat je afhankelijk bent van de ticketprijzen die op dat moment gelden. Het is dus mogelijk dat je ticket terug naar huis prijziger is dan als je deze verder van te voren zou boeken. Let er daarnaast op dat het in sommige landen verplicht is om een uitreisticket te laten zien als je het land in wilt komen. Met een one way ticket heb je die eigenlijk nooit. Als hier naar gevraagd wordt kun je altijd ter plekke een goedkoop uitreisticket aanschaffen of voor $12 een ticket kopen bij Onward Ticket.

Mijn ervaring en advies

Voor mijn wereldreis heb ik een one way ticket gekocht. Simpelweg omdat ik op zoek was naar absolute vrijheid en nog geen data of bestemmingen vast wilde leggen. Als je het prima vindt om niks te plannen, dan kan ik je echt aanraden om hetzelfde te doen! Ik had van te voren wel in mijn hoofd naar welke bestemmingen ik wilde gaan, maar ook dit veranderde ik tijdens mijn reis. Ik ontmoette onderweg andere backpackers, raakte geïnspireerd door hun reisverhalen en besloot het roer om te gooien. Zo had ik bijvoorbeeld niet gepland om India tijdens mijn wereldreis te bezoeken. Echter sprak ik wat mensen die er waren geweest en die mij enthousiasmeerden om ook te gaan. Uiteindelijk was India één van mijn favoriete reisbestemmingen! Zo min mogelijk plannen maakt de weg vrij voor onverwachte en bijzondere ervaringen. Daarnaast is het een heerlijk gevoel om niet gebonden te zijn aan tijd. Vind je het fijn op een bestemming en heb je het naar je zin? Dan blijf je gewoon langer! Ook ben je met een one way ticket niet per definitie altijd duurder uit. Omdat je flexibel bent, kun je namelijk gewoon later vliegen als de tickets dan goedkoper zijn.

Er zijn dus een aantal verschillende opties en elk vliegticket heeft voor- en nadelen. Welk vliegticket je boekt is afhankelijk van wat voor reis je gaat maken en naar welke mate van flexibiliteit je op zoek bent. Kies een vliegticket die bij jou en jouw manier van reizen past! Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Laat het even weten, ik help je graag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *