Type and press Enter.

Backpack kopen? Met deze tips kies je de perfecte backpack!

Een backpack is één van de belangrijkste must-haves voor iedereen die een verre reis maakt. Je backpack is je beste vriend tijdens je reis en daarom is het belangrijk om een tas te kopen die goed bij je past. Met deze tips kies je gegarandeerd de juiste backpack!

Een backpack kiezen

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten, maten en merken backpacks. Het belangrijkste is dat je backpack comfortabel zit. En dat is voor iedereen uniek, ongeacht welk merk je kiest. Ga dus altijd naar een outdoor winkel, zodat je verschillende modellen kunt passen. Ik heb bijvoorbeeld een wat bredere backpack in plaats van een lange; dit was voor mij veel comfortabeler in verband met mijn lengte. Er zijn modellen die speciaal voor mannen of vrouwen zijn, maar ook dit is niet altijd bepalend. Je zal niet de eerste man zijn die er met een vrouwen-backpack vandoor gaat, gewoon omdat je wat smaller gebouwd bent. Qua prijs kun je rekenen op ongeveer €100 tot €300. Dit is veel geld, maar je backpack is een belangrijke investering, zeker als je van plan bent om vaker op reis te gaan.

Hoeveel liter?

Het volume van een backpack wordt gemeten in liters. Deze hoeveelheid varieert van 40 tot 100 liter. Hoeveel liter je nodig hebt is afhankelijk van je bestemming, de duur van je reis en hoeveel spullen je mee wilt nemen. Dunne kleding neemt minder ruimte in, dus reizen naar een warme bestemming vragen om een minder grote backpack dan reizen naar een koude bestemming. Daarnaast heb je bij reizen van een aantal maanden al gauw meer ruimte nodig dan bij reizen van enkele weken. Verder is het aantal liter afhankelijk van hoeveel kleding en andere spullen je van plan bent om mee te nemen. Onderstaande is een indicatie om je een eindje op weg te helpen.

40 tot 55 liter

Voor reizen tot ongeveer 3 maanden is een backpack van 40 tot 55 liter prima. Zeker als je naar een warm land gaat heb je hier voldoende aan. Ga je naar een koude bestemming, dan kun je overwegen om een wat grotere backpack te kopen. 

60 tot 75 liter

Ga je langer op reis? Kies dan voor een backpack tussen de 60 en 75 liter. Zelf heb ik voor een reis van 1 tot 1.5 jaar – enkel naar warme bestemmingen – gekozen voor een backpack van 60 liter. Wil je graag wat meer spullen meenemen of ga je naar zowel koude als warme bestemmingen, kies dan voor een backpack van 70 of 75 liter.

80 tot 100 liter

Voor lange reizen naar koude gebieden of lange trekkingen is een backpack van 80 tot 100 liter het meest geschikt. Zo weet je zeker dat al je kampeerspullen in je backpack passen. Daarnaast nemen dikke kleren veel ruimte in, zeker als je wat langer op reis gaat.

Tips

  • Zoals al eerder benoemd: ga altijd naar een winkel om je backpack te kopen. Tegenwoordig is alles makkelijk online te bestellen, maar het is goed om een aantal verschillende modellen en merken te passen. Zo weet je zeker dat de backpack goed zit en bij jouw lichaamsbouw past. Daarnaast kun je je in de winkel laten adviseren door een verkoper.
  • In een winkel waar backpacks verkocht worden liggen dikwijls een aantal gewichten. Zo kun je voelen hoe je backpack zit als hij 15 kilo zwaar is. Test dit dus zeker even uit.
  • Het kan ook waardevol zijn om – na aankoop van je backpack – een tijdje met de gevulde rugzak in je wijk rond te lopen. Een extra test om zeker te weten dat je backpack goed zit, ook als je hem langere tijd draagt! Dit is overigens ook nuttig als je altijd veel te veel bagage inpakt. Na een rondje lopen denk je in het vervolg wel twee keer na voor je je backpack vol stopt ;).
  • Koop altijd een flightbag; een soort grote beschermtas voor je backpack. Aan de meeste backpacks zitten ontzettend veel ritsen en lusjes. Bij het inladen van het vliegtuig kunnen deze gemakkelijk ergens aan blijven hangen, waardoor je kans hebt dat je backpack scheurt. Dit voorkom je met een flightbag. Daarnaast heb je dan zekerheid dat niemand zomaar iets in jouw backpack stopt. Ik kocht een knalgele, dan is hij ook nog eens makkelijk te herkennen.
  • Een regenhoes voor je backpack is natuurlijk handig, maar bij veel backpacks zit deze al in de tas zelf. Check dit dus even voor je een regenhoes aanschaft.
  • Wat daarnaast handig is om te kopen zijn slotjes om bepaalde vakken van je backpack mee af te sluiten. Met een cablelock kun je je backpack vastmaken aan bijvoorbeeld je stoel in de bus, zodat je veilig een dutje kunt doen.
  • Packing cubes kunnen ontzettend handig zijn voor het organiseren van je bagage. Packing cubes zijn zakjes van verschillende groottes waarin je bagage opgeborgen kan worden. Een backpack heeft meestal 1 groot vak en zonder deze cubes haal je je bagage waarschijnlijk binnen de kortste keren helemaal overhoop. En je wilt natuurlijk niet je hele tas uitpakken als je nèt naar dat ene shirtje op zoek bent. De packing cubes kunnen daarnaast veel ruimte besparen als je ze goed inpakt. Het makkelijkste is om verschillende kleuren cubes te kopen en je kleding per soort in een cube in te pakken. Zo hoef je niet alle cubes open te maken om te weten wat erin zit.

Je backpack afstellen

Last but not least: het afstellen van je backpack. Begin altijd bij het afstellen van de heupbanden. De heupbanden plaats je net boven het heupbot. Sluit vervolgens de gesp en gebruik de verstelbanden om de band eventueel wat strakker te maken (zie de eerste afbeelding). Stel vervolgens de schouderbanden af. Dit doe je door de bandjes ter hoogte van je oksels tegelijk aan te trekken (zie de tweede afbeelding). Zorg ervoor dat de banden goed aansluiten op je schouders en dat het rugpand strak tegen de rug zit. Als je schouderbanden wat losser zitten sluit het rugpand vaak niet meer aan op je rug. Dit los je op door de stabiliteitsbandjes aan te trekken, die zich aan de bovenkant van de schouderbanden bevinden (zie de derde afbeelding).

Het is het meest comfortabel als het meeste gewicht van je backpack op je heupen komt. Hoe minder de rugzak naar achter hangt, hoe dichter het gewicht op je lijf komt en hoe meer gewicht er op je heupen terecht komt. Zorg er dus voor dat je backpack overal goed aansluit. Daarnaast helpt het om zware spullen zo dicht mogelijk tegen je rug aan te dragen en dus tussen je heupen en schouders in te pakken. Let er daarnaast op dat je je zware spullen niet aan één kant inpakt, maar over de rechter- en linkerkant van je rugzak verdeelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *