Type and press Enter.

10 Redenen om naar het koude Finland te gaan

Ondanks dat mijn favoriete bestemmingen vaak tropische temperaturen, paradijselijke stranden en turkooizen oceanen hebben, werd ik op het koude Finland al snel verliefd. De dichte bossen, uitgestrekte meren en wilde dieren trekken natuurliefhebbers van over de hele wereld aan. Maar ook het enorme pak sneeuw in de winter en het bijzondere noorderlicht zijn voor menig reiziger redenen om de kou te trotseren. Lees snel verder en ontdek mijn 10 voornaamste redenen om naar Finland te gaan!

#1 Het is het land van de duizend meren

Finland wordt ook wel het land van de duizend meren genoemd. Een benaming die helemaal terecht is, want in werkelijkheid telt het land zo’n 188.000 meren. Als je met de auto op pad gaat, rijd je onderweg langs vele schitterende wateren en ook in natuurparken liggen vaak tientallen meren. Ik kan dan alleen maar jaloers zijn op de bewoners van de houten huisjes die met hun woning – pal aan het water gelegen – een fenomenaal uitzicht hebben over één van deze wateren.

#2 Je kunt er het noorderlicht bewonderen

Het noorderlicht is één van de meest bijzondere natuurfenomenen ter wereld. Het licht is zichtbaar vanaf ongeveer half augustus tot half april. Om het te kunnen zien is het belangrijk dat het donker en helder genoeg is. Hoe dichter je in de buurt van de poolstreken komt, hoe meer kans je hebt om de natuurverschijning te bewonderen. Maar ook in de buurt van waar ik verbleef, Oulu, is het noorderlicht regelmatig zichtbaar. De perfecte plek om naar het noorderlicht te kijken is vanuit het Kakslauttanen Resort. In deze glazen iglo’s kijk jij vanuit je warme bed naar de prachtige groene kleuren aan de hemel. Niet goedkoop, maar wel een once in a lifetime ervaring!

Tip: de telefoon app Aurora schat in hoe groot de kans is dat je het noorderlicht kan zien. Gebruik deze app dus als je wilt weten of je in de avond kans hebt om het noorderlicht te spotten!

#3 Je maakt er gave hikes in natuurparken

Hoewel je in Finland eigenlijk overal wordt omgeven door natuur, is het echt de moeite waard om in één van de vele natuurparken een één- of meerdaagse trek te maken. Je wordt hier continu getrakteerd op de aanblik van uitgestrekte meren, dichte bossen en schitterende vergezichten. De parken hebben altijd verschillende gemarkeerde hiking routes, kampvuur plaatsen en hutjes om de nacht in door te brengen. Je kunt het dus zo avontuurlijk maken als je zelf wilt! Het fijne van de parken in Finland is dat toegang altijd gratis is.

#4 Je bevind je in een winterwonderland

Als Finland eenmaal bedolven is onder een dik pak sneeuw, bevind je je in een echt winterwonderland. Met een husky, rendier of sneeuwscooter kun je een avontuurlijke tocht maken door het besneeuwde landschap. Ik was er in de herfst en toen was de hoeveelheid sneeuwval nog erg beperkt. Het échte Finland in de winter heb ik dus niet gezien, maar dat is een goede reden om nog een keer te gaan!

#5 Je kunt er genieten van complete rust

Finland heeft ongeveer 8 keer de oppervlakte van Nederland, terwijl er in Nederland meer dan 3 keer zoveel mensen wonen. Je kunt je dus voorstellen dat het er ontzettend rustig is. Als je je buiten de hoofdstad Helsinki begeeft, kom je al gauw terecht op lange wegen die je langs uitgestrekte bossen leiden. Regelmatig ben je de enige auto op de weg en ook in natuurparken heb je veel paden vaak helemaal voor jezelf. Als je even stilstaat, merk je al gauw dat het doodstil is. Heerlijk!

#6 Je kunt overal outdoor barbecueën

Wil je tijdens je reis iets typisch Fins doen? Ga dan outdoor barbecueën! In Finland is het erg populair om de natuur in te trekken en wat vlees te grillen boven een zelfgemaakt kampvuur. Dit kan op aangewezen plekken in bijna alle natuurparken. Een kampvuur, barbecue rooster en extra hout zijn aanwezig, je hoeft alleen je eigen eten en drinken mee te nemen. Hoe tof is dat! Meer weten? Lees dan dit artikel.

#7 Het is mogelijk dat je wildlife ziet

In Finland is het niet ongebruikelijk om wilde dieren tegen het lijf te lopen. Rendieren zijn onlosmakelijk verbonden met Finland en de kans is groot dat je het dier regelmatig langs de zijkant van de weg ziet. Wees overigens wel voorzichtig met autorijden; jaarlijks gebeuren er ruim 4000 verkeersongevallen, die veroorzaakt worden door de rendieren. Ook komen wilde dieren zoals de bruine beer, wolf, poolvos en lynx voor in Finland, maar de kans dat je deze daadwerkelijk tegenkomt is vrij klein.

#8 Je kunt er gave roadtrips maken

In Finland kun je prima ‘zomaar’ ergens heen rijden. Als je zonder duidelijk doel de weg op gaat, zul je ongetwijfeld langs prachtige plekken komen. Laat je dus verrassen en get on the road! Echter geldt wel dat – omdat het land zo uitgestrekt is – je vaak een paar uur in de auto zit als je wél naar een specifieke bestemming rijdt.

#9 Je kunt er genieten van de Finse keuken

Het meest populair gerecht in Finland is (wat een verrassing) rendier. Het vlees is best aardig aan de prijs, maar ik vond het wel ontzettend smaakvol. Dat lekkere rode wijntje voor bij je vlees kun je overigens beter laten staan. Voor een glas wijn in Finland betaal je al gauw meer dan €15.

#10 Het is het land van de kerstman

Finland is de woonplaats van de échte kerstman. De Joulupukki, zoals de Finnen de kerstman noemen, is namelijk geboren in Rovaniemi, een plaatsje in Fins Lapland. In Rovaniemi kun je een bezoekje brengen aan het dorp van deze goedgeefse en hartelijke vriend. Je kunt hem hier zelfs in levende lijve ontmoeten! Meer over dit dorp – Santa Claus Village – lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *