Type and press Enter.

7x Doen in de heilige stad Varanasi

Varanasi staat zonder twijfel in de top 10 van meest bijzondere steden waar ik ooit ben geweest. Het is één van de meest heilige plekken van India en een intense mix van spiritualiteit, geloof en de dood. Vanuit het hele land komen Hindoes naar deze stad om zich te wassen in het water van de rivier, een ritueel dat hun zonden weg wast. Echter worden de Ganges rivier en de vele ‘ghats’ – de brede trappen die naar het water leiden – niet alleen gebruikt voor rituelen die het leven vieren. Er wordt namelijk geloofd dat je direct naar de hemel gaat als je in Varanasi sterft; je ontsnapt op deze manier aan de cyclus van wedergeboorte. Per dag worden er dan ook zo’n 100 mensen in het openbaar bij één van de ‘burning ghats’ gecremeerd, een ritueel dat tegelijkertijd mooi en spiritueel, maar ook akelig is. Nog nooit ben ik op zo’n heftige wijze met de dood geconfronteerd. En ik kan ook niet uitleggen hoe het voelt, je moet het meemaken.

Wat te doen in Varanasi?

Er is niet bijzonder veel te doen in de stad. Geen lijstje met bezienswaardigheden die je af kunt vinden. Nee, Varanasi moet je echt ervaren. De stad zelf is eigenlijk één grote bezienswaardigheid. Hier zie je het échte India. Je kunt urenlang dwalen door de honderden kleine steegjes, je fascineren over de bizarre rituelen en een enorme diversiteit aan mensen ontmoeten. Varanasi ligt in het noordoosten van India en je moet vanaf Delhi aardig wat kilometers afleggen om er te komen. Maar echt, het is het waard. Varanasi mag je niet overslaan als je door het noorden van India reist! Ik zou aanraden om er minimaal 2 volle dagen door te brengen, maar als je de sfeer en energie van deze stad echt helemaal in je op wilt nemen, dan is het de moeite waard om er wat langer te blijven. Dit zijn mijn 7 tips voor Varanasi:

#1 Maak een wandeling langs de vele ghats aan de Ganges Rivier

In totaal zijn er bijna 100 ghats in Varanasi. De meeste van deze brede trappen worden door Hindoes gebruikt om zich te wassen, maar er zijn ook enkele ‘burning ghats’, waar lichamen in het openbaar gecremeerd worden. Assi Ghat is één van de eerste ghats en vanuit hier kun je de rivier helemaal volgen. Onderweg zie je tientallen Hindoes baden in de Ganges rivier en ben je toeschouwer van de bijzondere rituelen die zij hierbij uitvoeren. Tijdens het regenseizoen is het mogelijk dat je niet langs alle ghats kunt lopen, omdat het waterlevel dan een stuk hoger is.

#2 Dwaal door de kleine straatjes en steegjes van Varanasi

Ik geloof dat ik in Varanasi meerdere malen per dag verdwaald ben geraakt. De stad is een wirwar van smalle straatjes en steegjes en het is bijna onmogelijk om hier te navigeren. Echter doe ik in India niets liever dan lekker ronddwalen en de hectiek van alledag in me op te nemen. Er is zoveel te zien in Varanasi! Zo zou het zo maar eens kunnen dat je gepasseerd wordt door een groep mannen die een lichaam op een soort bamboe stretcher richting de Ganges dragen, of ontmoet je bijzondere locals waarmee je een kopje chai gaat drinken. Laat al je plannen varen en laat je simpelweg meenemen door het bijzondere Varanasi!

#3 Drink een lassi bij de beroemde Blue Lassi Shop

De lekkerste lassi van Varanasi drink je bij de Blue Lassi Shop. Dit beroemde zaakje serveert al 90 jaar de meest verse, romige en gevulde lassi’s van Varanasi. De Blue Lassi Shop heeft een uitgebreide menukaart met veel variaties op de traditionele sweet lassi. Ik heb er meerdere geprobeerd en de saffron dry fruit lassi was favoriet!

#4 Bekijk een crematie bij één van de ‘burning ghats’

Bij één van de ‘burning ghats’ langs de Ganges rivier kun je een crematie bijwonen. Intens en bizar, maar ook fascinerend, vond ik. Het lichaam wordt eerst ondergedompeld in het water van de rivier, alvorens het op een enorme stapel houtblokken wordt gelegd en in brand wordt gestoken. Het duurt zeker 3 uur voordat een lichaam helemaal opgebrand is. Daarna wordt het as in de Ganges rivier uitgestrooid. Het is toegestaan om een crematie te bekijken, maar als vanzelfsprekend mag je geen foto’s maken. De grootste ‘burning ghat’ is Manikarnika Ghat. Maharaja Harishchandra Ghat is een wat kleinere en intiemere crematieplek.

#5 Maak een boottocht over de Ganges rivier

Naar mijn mening mag je een boottocht over de Ganges rivier niet overslaan! Het is erg bijzonder om de bedrijvigheid, hectiek en rituelen van Varanasi van een afstandje rustig te kunnen bekijken. Ik zou aanraden om de boottocht tijdens zonsop- of ondergang te maken. Naar mijn mening is de sfeer dan het meest bijzonder, bijna magisch zelfs. Als je de boottocht tijdens zonsondergang maakt, kun je ook nog de Ganga Aarti ceremonie vanaf het water zien. Langs de Ganges rivier bieden locals continu boottochtjes aan, dus je kunt met één van hen een prijs afspreken. Voor een boottochtje hoef je nooit meer dan 200 rupee (€2,60) te betalen.

#6 Bezoek de gouden Vishwanath Temple

De Vishwanath Temple is geweid aan Lord Shiva en is de heiligste tempel van Varanasi. De tempel dankt zijn bijnaam ‘Golden Temple’ aan de torens van de tempel, die gemaakt zijn van zo’n 800 kilogram goud. De Vishwanath Temple ligt verstopt in de kleine steegjes van Varanasi, waardoor het best een uitdaging kan zijn om de tempel te vinden. Als toerist met een niet-Indiaanse nationaliteit ga je naar Gate 2, waar je door een metaaldetector en veiligheidscontrole loopt. Zorg dat je je paspoort bij hebt als je de tempel daadwerkelijk in wilt; het is verplicht om deze te laten zien bij binnenkomst.

#7 Bewonder de heilige ceremonie Ganga Aarti

Twee keer per dag wordt de Ganga Aarti uitgevoerd, een heilige ceremonie om de godin Ganga te vereren. ’s Ochtends vroeg, om 6:30, kun je de ceremonie bij Assi Ghat bijwonen en rond 18:30 wordt de ceremonie bij de Dasawamedh Ghat uitgevoerd. Tijdens de ceremonie wordt er gebruikt gemaakt van de vijf Hindoeïstische elementen: ruimte, lucht, vuur, water en aarde. Er wordt geloofd dat na uitvoering van dit spirituele ritueel de godin Ganga haar zegen geeft aan alle aanwezige individuen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *