Type and press Enter.

De meest authentieke kookworkshop van de Amalfikust: pasta maken en wijnproeven bij La Vigna Degli Dei

Voor mij is het proeven van lokale gerechten en lekkernijen één van de leukste dingen van reizen. Hoewel het natuurlijk heerlijk is als er simpelweg een goede pizza of pasta voor je neus geschoven wordt, vind ik het ook altijd ontzettend tof om zelf de kneepjes van het vak te leren! De Italiaanse keuken is wat mij betreft één van de beste en laten we eerlijk zijn… die pasta smaakt toch nét wat lekkerder als je zelf het deeg hebt staan kneden. Het volgen van een kookcursus is een ontzettend leuke activiteit tijdens je vakantie naar de Amalfikust. Er zijn veel aanbieders van workshops, maar in toeristische bestemmingen als Positano en Amalfi betaal je hiervoor de hoofdprijs. Gelukkig hoef je niet verder te zoeken, want ik heb de perfecte kookworkshop al voor je gevonden! Kneuterig, kleinschalig en authentiek: maak kennis met La Vigna Degli Dei Winery.

Boerderij La Vigna Degli Dei

Rond 16:00 uur rijden we – nadat we tig kronkelende bergweggetjes hebben gepasseerd – het kleine gehucht San Lazarro binnen. Het is even uitvogelen of we wel goed zitten, maar al snel zien we een uithangbordje met ‘Farmhouse La Vigna Degli Dei’. Hier moeten we zijn! Pasquale en zijn vrouw Rosanna verwelkomen ons met een koel drankje in de tuin van de pittoreske boerderij. Pasquale vertelt ons meer over alle groenten, kruiden en fruitsoorten die hij in zijn eigen tuin groeit en de verschillende producten die hij zelf maakt. Zijn droge humor is werkelijk hilarisch en het is meteen duidelijk dat we niet alles wat hij zegt even serieus moeten nemen. Op de boerderij gaan we vandaag 3 dingen doen: mozzarella maken, pasta maken en wijn proeven!

Zwaaien met mozzarella

Als eerste doorloopt Pasquale samen met ons alle stappen voor het maken van mozzarella. En dat is nog best een aardig proces! We starten met een grote pan melk en werken toe naar iets wat steeds meer op een grote homp kaas begint te lijken. Pasquale laat ons zien hoe we de mozzarella de juiste structuur moeten geven, waar bijzonder veel trekken, draaien en zwaaien aan te pas komt. In de tussentijd proeven we een zelf geproduceerde biologische witte wijn, wat een welkome traktatie is na al dat ‘harde’ werk. Van de enorme bol kaas vormen we uiteindelijk kleinere knopjes mozzarella. Pasquale stopt in enkele van de mozzarellabollen een cherrytomaatje en laat ons deze proeven, direct nadat ze uit de pan komen. De mozzarella is nog een beetje warm en smelt letterlijk op m’n tong. Verser heb ik mozzarella nog niet eerder op!

Mozzarella maken
Aan de slag met de pastamachine

Nadat de mozzarella klaar is gaan we verder met het maken van de pasta. We maken vandaag twee verschillende soorten: gnocchi en de typische Napolitaanse pasta scialatielli, die het midden houdt tussen tagliatelle en spaghetti. We gaan in de weer met bloem, aardappelen, ei en de pastamachine en onderwijl proeven we de producten die we gebruiken. Met de hulp en uitleg van Pasquale hebben na een tijdje een flinke portie zelfgemaakte pasta op tafel liggen. In de tussentijd is de vrouw van Pasquale een heerlijk geurende pastasaus aan het bereiden.

Gnocchi
De ultieme beloning voor het harde werk

We nemen weer plaats in de tuin, waar de pizzaoven inmiddels is aangestoken en een fles zelfgeproduceerde biologische rode wijn op tafel is gezet. Tijd om onze eigen creaties te proeven! We starten met een antipasti met de verse mozzarella, de meest fantastische ricotta ooit – gemaakt van het residu van de mozzarella -, lokale vleeswaren, pizza fritta en gegrilde groenten afkomstig uit de tuin van de boerderij. Het hoofdgerecht bestaat natuurlijk uit de twee soorten pasta, elk geserveerd met een heerlijke saus en verse basilicumblaadjes. Zoals het hoort in Italië wordt de avond afgesloten met een dolci. Pasquale komt hoogstpersoonlijk een verse tiramisu aan tafel bereiden, die er zelfs na een groot bord pasta nog met gemak ingaat. Voor we vertrekken krijgen we een fles wijn en de zelfgemaakte mozzarellabollen mee naar huis.

Al met al hebben we een geweldige middag en avond gehad bij La Vigna Degli Dei. Je komt hier niet om simpelweg te koken, wijn te drinken en te eten. Nee, je komt hier ook om te proeven van het lokale leven op een boerderij in een klein Italiaans dorpje. De authenticiteit maakt deze plek zo bijzonder. En geloof me, gastheer Pasquale maakt de ervaring gegarandeerd tot een succes!

Het voorgerecht
Gastheer Pasquale
Praktische informatie

Boerderij La Vigna Degli Dei ligt in San Lazzarro, een klein dorpje tussen Positano en Amalfi in. Je kunt er terecht voor wijnproeverijen, pasta kookcursussen, mozzarella workshops en het maken van je eigen pizza. Ook heeft de boerderij enkele accommodaties waar je kunt verblijven. Wij kozen voor een combinatie van de pastacursus, de mozzarella workshop en de wijnproeverij. Hier betaalden we €90,- per persoon voor. Echter kun je de verschillende cursussen ook apart boeken. Zo kost alleen de pastacursus €55,- per persoon en de pastacursus inclusief wijnproeverij €65,- per persoon. Voor meer informatie en boekingen neem je telefonisch of via e-mail contact op met Pasquale. Stuur een berichtje naar pasqualeacampora@live.it of naar +393475578461.

Wil je meer toffe tips voor de Amalfikust? Lees dan dit artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *