Type and press Enter.

De 9 leukste dingen om te doen in de Italiaanse stad Napels

Napels is de toegangspoort naar de schitterende Amalfikust in het zuiden van Italië. Niet iedereen is even groot fan van Napels en de vroegere reputatie van de stad op het gebied van veiligheid draagt daar niet aan bij. Persoonlijk vond ik Napels fantastisch! De stad is puur en heeft karakter. Napels leeft, je kunt er uren ronddwalen en heerlijk eten in één van de bruisende restaurantjes. Het is een stad met een persoonlijkheid, die het absoluut waard is om verder te ontdekken. Ga je binnenkort naar Napels toe? Dan mag je deze 9 dingen in ieder geval niet missen!

#1 Dwaal door de smalle straatjes en steegjes

Ik vind Napels een onwijs leuke stad, juist omdat het nog niet zo toeristisch is. In de historische binnenstad is het soms een drukte van jewelste, maar over het algemeen zijn het vooral de Italianen zelf die de stad bezoeken. Dit maakt dan ook dat je in één oogopslag kunt zien wat the places to be zijn. Zie je voor een eetkraampje een lange rij Italianen staan? Dan kun je er gegarandeerd fantastisch eten! Echter, als je de kleine straatjes en steegjes van Napels inslaat, kan het zomaar zijn dan je ineens geen mens tegenkomt. Napels is een heerlijke stad om gewoon lekker rond te dwalen en te zien wat er op je pad komt. Persoonlijk vond ik Quartieri Spagnoli een erg leuke wijk; je vindt hier veel gezellige restaurantjes en barretjes.

Wil je graag meer leren over de historie van Napels en de verborgen schatten van de stad ontdekken? Dan kan het erg leuk zijn om een wandeltour door de stad te maken! Je kunt bijvoorbeeld één van de free walking tours volgen of een betaalde gids boeken.

#2 Bekijk het mooiste metrostation van Europa

Metrohalte Toledo, midden in het centrum van Napels, werd in 2012 door de Daily Telegraph uitgeroepen tot het mooiste metrostation van Europa. Het metrostation is onderdeel van Stazioni Dell´Arte, oftewel de Kunststations van Napels. Dit project is bedoeld om de oude metrostations van Napels in een nieuw jasje te steken. Op alle metrostations van lijn 1 en lijn 6 zijn in totaal meer dan 250 kunstwerken te vinden, waarvan station Toledo eigenlijk wel de meest bijzondere is.

#3 Proef de beroemde Napolitaanse Sfogliatelle

Sfogliatelle is een traditionele lekkernij uit de regio Campania. Het woord betekent letterlijk ‘dunne lagen’ en de tientallen laagjes knapperig deeg zijn ook precies wat dit gebakje zo lekker maakt! De oorsprong van sfogliatelle gaat zo’n 400 jaar terug, naar een klooster in het plaatsje Conca dei Marini. Toen de nonnen van dit klooster wat griesmeel overhadden besloten ze hier met gedroogd fruit, suiker en limoncello een vulling van te maken. Het mengsel werd met een laagje deeg omhuld en kreeg de vorm van een nonnenkapje. Het gebakje werd razend populair en wordt vandaag de dag overal in Napels verkocht. De lekkerste sfogliatelle eet je bij La Sfogliatella Mary!

#4 Drink een kopje koffie in de serene binnentuin van Palazzo Venezia Napoli

Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad? Ga dan naar Palazzo Venezia Napoli. Op het eerste gezicht is er in dit museum niet zoveel te zien, maar als je de trap naar boven neemt kom je in een verborgen binnentuin terecht. De koffie is hier erg goed en de atmosfeer nog veel beter!

#5 Eet een traditionele Napolitaanse pizza

Hoewel de oorsprong van pizza niet met harde feiten te bewijzen is, is deze volgens de Napolitanen uitgevonden in Napels, waar de pizza in eerste instantie voedsel voor de armen was. Sinds 2017 staat de Napolitaanse pizza op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Niet geheel onterecht als je het mij vraagt, want deze pizza – met dunne bodem en krokante korst – is echt onweerstaanbaar lekker! De Napolitaanse pizza wordt op 480 °C in een houtoven gebakken. De pizza mag echter niet langer dan 90 seconden in de oven blijven, waardoor een ervaren pizzabakker wel zo’n 60 pizza’s per uur kan bakken. Eén van de beste pizzeria’s van Napels is Pizzeria Salvo. Wees op tijd, want over het algemeen staat hier een lange rij Italianen voor de deur. De pizza ‘Nduja E Verzin’, met een fantastische blauwschimmelkaas, is een aanrader!

Op zoek naar nog meer restauranttips voor Napels? Ook bij deze zaakjes hebben wij heerlijk gegeten:

Osteria La Chitarra

Trattoria Nannì

Insolito La Pizzeria Gourmet

Pan e Noci (voor lunch)

#6 Ontdek de ondergrondse stad van Napels

Wist je dat er onder Napels een volledig ondergrondse stad ligt? Als je vanaf het centrum 136 trapdelen afdaalt, vind je kilometers lange gangen, tunnels en begraafplaatsen. Er bestaan verschillende ondergrondse delen en elke plek is anders. Zo ligt midden onder het historische centrum Neapolis Sotterrata, een oude Romeinse stad, en Napoli Sotterranea, een wirwar van smalle gangen en tunneltjes. Ook zijn er twee ondergrondse begraafplaatsen die je kunt bezoeken: de catacomben van San Gennaro en de catacomben van San Gaudioso. Welke plek je ook kiest, het is in ieder geval erg bijzonder om te kunnen zien hoe mensen vroeger in de ondergrondse stad leefden.

#7 Eet echt Italiaans ijs bij Il Gelato Mennella

Als je zin hebt in écht Italiaans ijs, dan zit je bij Il Gelato Mennella altijd goed. Deze ijssalon heeft meerdere vestigingen in de stad en is te herkennen aan het uithangbord met de blauwe koe. De traditionele ijssmaken – zoals hazelnoot en pistache – zijn erg goed, maar ze hebben ook heerlijke variaties, zoals sinaasappel-amandel!

#8 Leer meer over de verwoeste stad Pompeï

Op zo’n 30 kilometer van Napels ligt de Romeinse stad Pompeï. In het jaar 79 na Christus werd Pompeï na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius bedekt onder een laag puin. In 1748 liet de koning van Napels al schatten opgraven uit de oude stad. Echter begon het serieuze archeologische onderzoek pas in de negentiende eeuw. Pompeï is gigantisch en doordat de stad zo lang onder as heeft gelegen, is alles goed bewaard gebleven. Wandelend door de straten van Pompeï, waan je je nog in een Romeinse stad van 2000 jaar geleden. Mocht je besluiten om een bezoekje te brengen aan Pompeï, dan is het aan te raden om een rondleiding met een (Nederlandstalige) gids te boeken. De gids kan je naar de meest interessante plekjes brengen en je meer vertellen over de geschiedenis van deze bijzondere plek.

#9 Beklim de 1281 meter hoge vulkaan Vesuvius  

De Vesuvius is de op één na grootste vulkaan van Italië. De vulkaan is ontstaan toen de vulkaan Mount Somma in het jaar 79 na Christus tot uitbarsting kwam, dezelfde uitbarsting die de Romeinse stad Pompeï onder een laag puin bedekte. De Vesuvius heeft een krater met een diameter van 450 meter en een diepte van 300 meter! Je kunt naar de top van de vulkaan klimmen en genieten van een schitterend uitzicht over de omgeving. Een ticket koop je van te voren op deze website voor €11,68. Zorg ervoor dat je van te voren al een ticket voor de Vesuvius hebt gekocht. De tickets zijn namelijk bijna altijd uitverkocht, dus de kans dat je op de berg zelf nog een kaartje kunt kopen is erg klein. Je koopt een ticket voor een bepaald tijdslot en je kunt een half uur voor en een half uur na deze tijd de vulkaan betreden. Wees dus op tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *