Type and press Enter.

Alle info over de vierdaagse Inca Trail naar Machu Picchu

De Inca Trail is misschien wel één van ’s werelds meest populaire en iconische hikes. Deze tocht brengt je in 4 dagen en 3 nachten naar de wereldberoemde Incastad Machu Picchu. De Klassieke Inca Trail is het pad dat Machu Picchu verbindt met de rest van het Inca Imperium. Het bijzondere van de trek is dan ook dat je onderweg meerdere Inca ruïnes ziet, die je in tegenstelling tot Machu Picchu niet met honderden andere toeristen hoeft te delen. Ook is de Inca Trail de enige hike die direct naar de oude Incastad leidt. Andere hikes, zoals de Salkantay Trek of de Jungle Trail, leiden naar Aguas Calientes, vanaf waar je de bus pakt naar Machu Picchu. Het boeken van de Inca Trail is voor mij nogal een zoektocht geweest. Er zijn veel touroperators met zeer uiteenlopende prijzen en na een tijdje kan je dit nogal gaan duizelen. Maar no worries, in dit artikel heb ik alle informatie voor je overzichtelijk op een rij gezet!

Hoe ver van te voren boek je de Inca Trail?

Het lopen van de Inca Trail staat op de bucketlist van menig backpacker. Als je denkt deze trek een maand van te voren te kunnen boeken, dan kom je helaas bedrogen uit. De Peruaanse regering heeft in 2002 namelijk besloten om een vergunningensysteem in te voeren voor de Inca Trail. Wat mij betreft geheel terecht, want hiermee voorkomt de regering dat je stapvoets achter hordes toeristen aanloopt en de route zo goed mogelijk bewaard blijft. Er zijn 500 vergunningen per dag beschikbaar voor de vierdaagse Inca Trail. Deze vergunningen worden onderverdeeld tussen toeristen en personeel. Er gaan per groep aardig wat gidsen, dragers en koks mee, waardoor 300 van deze vergunningen al aan personeel worden vergeven. Dit betekent dat er per dag nog 200 vergunningen over zijn voor toeristen. En deze gaan als warme broodjes over de toonbank! Vroeg boeken is dus een pré, en over het algemeen moet je zeker 6 tot 8 maanden van te voren reserveren. Ik had het geluk dat ik de vierdaagse trek aan het einde van de COVID-19 pandemie boekte. Hierdoor waren er drie maanden van te voren nog veel plaatsen beschikbaar. Echter, nu het toerisme grotendeels weer op gang is gekomen, is de kans groot dat de vergunningen snel uitverkocht zijn.

Handig om te weten: de Inca Trail wordt elke februari gesloten voor onderhoud! In deze maand kun je de Inca Trail dus niet lopen.

Wat als de Inca Trail uitverkocht is?

Mocht je niet in de gelegenheid zijn om de Inca Trail ver van te voren te boeken, dan betekent dit gelukkig niet dat je Machu Picchu helemaal van je lijst moet schrappen. Er zijn namelijk nog meer manieren om dit wereldwonder te bezoeken. Dit zijn de andere opties:

 • Als je geen tijd hebt om een meerdaagse trek te doen, dan kun je Machu Picchu in een dagje met de trein bezoeken. Hiervoor pak je vanuit Cusco eerst de bus naar Ollantaytambo en vervolgens neem je de trein naar Aguas Calientes. Vanaf hier vertrekken er pendelbussen naar de ingang van Machu Picchu.
 • Per dag zijn er 250 vergunningen beschikbaar voor de tweedaagse Inca Trail. Over het algemeen zijn deze vergunningen minder snel uitverkocht dan die van de klassieke Inca Trail, dus als je geluk hebt kun je deze trek korter van te voren boeken. Tijdens de tweedaagse Inca Trail loop je alleen de laatste twee dagen van de Klassieke Inca Trail.
 • De meest populaire alternatieve trek naar Machu Picchu is de Salkantay Trek. Dit is een pittige, maar schitterende hike van 5 dagen. De trek is door National Geographic zelfs uitgeroepen tot één van de 25 mooiste hikes ter wereld! Je kunt de Salkantay trek bij een touroperator boeken, maar ook zonder gids is de hike prima te doen. Je slaapt namelijk bij hostels die je onderweg tegen komt en hoeft dus geen kampeergerei mee te nemen.
 • De Jungle Trail is zonder twijfel de meest avontuurlijke tocht naar Machu Picchu. Tijdens deze tocht ga je namelijk ziplinen, hiken, raften en zelfs mountainbiken! Ben je een echte avonturier, dan is de Jungle Trail voor jou de beste keuze.
 • Een niet zo vaak gekozen optie is de Lares Trek. Het voordeel van deze hike is dan ook dat je onderweg niet veel andere toeristen tegen zult komen. Daarnaast zie je tijdens de Lares Trek meer van het lokale leven van de bewoners van de Andes.

Bij welke touroperator boek je de Inca Trail?

Bij het boeken van de Inca Trail komt meer kijken dan simpelweg enkele organisaties googelen en vervolgens de goedkoopste optie kiezen. Belangrijk om in overweging te nemen is de porter welfare, oftewel, het welzijn van de porters. Porters zijn lokale Peruvianen die gedurende de trek voor je zorgen. Ze dragen alle spullen (waaronder de tenten, het eten, water, je kleding, kookspullen, tafels en stoelen), zetten je tent voor je op en koken fantastische maaltijden. Met onze groep van 8 personen kwamen 18 porters mee! Zij lopen net als jij de gehele Inca Trail en doen dit ook nog eens dubbel zo snel. Je tent is namelijk al opgezet is als je bij het kamp aankomt. Helaas worden de porters niet bij alle organisaties even goed behandeld. Zo krijgen ze soms te weinig betaald of moeten ze meer gewicht dragen dan eigenlijk toegestaan is. De Inca Trail is duur, écht duur, en als de organisatie waarbij je wilt boeken dit niet is, betekent dat waarschijnlijk dat er niet goed voor de porters gezorgd wordt. Reken erop dat je bij een goede organisatie minimaal tussen de €550 en €700 betaalt.

Hoe weet je dan welke organisatie de juiste is? Ik heb veel research gedaan en heb enkele goede en betrouwbare organisaties gevonden. Onderstaande touroperators kan ik aanbevelen:

SAM Travel Peru

SAM Travel Peru is de organisatie waarmee ik zelf de Inca Trail heb gelopen en ik heb met hen een fantastische ervaring gehad! De Klassieke Inca Trail van 4 dagen kost $643. Een grote plus is dat de groepen bij SAM Travel niet groter zijn dan 8 personen. Het eten dat voor ons werd gekookt was werkelijk fantastisch en onze gids sprak goed Engels.

Alpaca Expeditions

Ook Alpaca Expeditions is een goede en betrouwbare organisatie voor het boeken van de Inca Trail. De vierdaagse Inca Trail kost $695 en de groepen hebben een maximale grootte van 12 personen. De mensen die ik onderweg ben tegengekomen en de trek met Alpaca Expeditions maakten, waren allemaal erg positief over deze organisatie.

SAS Travel

Met een prijs van $770 is SAS Travel de duurste optie uit het rijtje. De groepen zijn echter klein – 4 tot 8 personen – en daar betaal je dan ook meer voor. Met meer dan 25 jaar ervaring is SAS Travel een betrouwbare organisatie.

De kosten van de Klassieke Inca Trail

Als je denkt dat je na het betalen van deze gigantische som geld alles gehad hebt, dan moet ik je helaas teleurstellen. Hoewel veel zaken wel bij de prijs zijn inbegrepen – zoals entree tot Machu Picchu, alle maaltijden, ophaalservice vanaf je hostel of hotel en de trein terug vanaf Aguas Calientes – zijn er enkele bijkomende kosten. Zo is een slaapzaak over het algemeen niet inclusief (je betaalt hiervoor zo’n $20) en betaal je ook extra als je gebruik wilt maken van bijvoorbeeld wandelstokken. Daarnaast wordt er verwacht dat je aan het einde van de trek een fooi geeft aan de porters en de gids. Check voor je bij een organisatie boekt goed wat wel en niet geïncludeerd is bij de prijs.

Hoe zwaar is de Inca Trail?

De Inca Trail is in totaal zo’n 42 kilometer. De maximale hoogte die je beklimt is 4,217 meter. Dit maakt dat antwoord geven op de vraag hoe moeilijk de Inca Trail is, zo goed als onmogelijk is. Het is namelijk afhankelijk van je eigen conditie en in hoeverre je wel of geen last hebt van hoogteziekte. Ik vond de trek persoonlijk niet erg moeilijk en heb er vooral van genoten. Echter was er iemand in mijn groep met een niet al te goede conditie, die ook nog eens veel last had van hoogteziekte. Voor haar was de Inca Trail één van de zwaarste dingen die ze ooit gedaan had. Echter als je een prima conditie hebt en al enkele dagen in Cusco hebt kunnen wennen aan de hoogte, is de trek over het algemeen prima te doen.

Moeilijkheidsgraad per dag

De eerste dag is een gemiddeld moeilijke dag. Je bent zo’n 6 uur aan het hiken en stijgt ongeveer 600 meter. De meest uitdagende dag is de tweede dag, omdat je deze dag twee bergpassen oversteekt. De eerste bergpas is de Dead Woman’s Pass op iets meer dan 4200 meter en de volgende bergpas ligt op zo’n 4000 meter. Dag 3 is een stuk gemakkelijker omdat je gedurende de hike van zo’n 5 uur vooral afdaalt. Dag 4 staat in het teken van Machu Picchu! Je hoeft deze dag maar zo’n 1,5 uur te lopen en krijgt daarna een rondleiding door de oude Incastad.

Inpaklijst voor de Incatrail

De volgende zaken zijn belangrijk om mee te nemen als je de Inca Trail gaat lopen:

 • Je paspoort (deze MOET je bij je dragen om de Inca Trail en Machu Picchu te kunnen betreden)
 • Een goede daypack
 • Navulbare waterfles
 • Een powerbank (er is onderweg geen elektriciteit)
 • Een hoofdlamp
 • Toiletpapier
 • Een regen- en windjack
 • Poncho
 • Slippers
 • Een handdoek (op dag 3 heb je de mogelijkheid om een ijskoude douche te nemen)
 • Handschoenen en een muts
 • Zonnebrand
 • Insectenspray
 • Eventueel extra snacks (wij kregen echter van SAM Travel aan het begin van elke dag 2 snacks voor onderweg. Daarnaast waren de maaltijden zo groot dat ik geen extra snacks nodig had)
Welke kleding heb je nodig?

Tijdens de trek kun je het beste werken met laagjes. Het weer is namelijk ontzettend veranderlijk. Waar je het ene moment in je t-shirt loopt te zweten, zet je het volgende moment weer je wollen muts op je hoofd. Bovenop de berg kan het erg koud zijn, dus neem in ieder geval genoeg warme kleding mee. Daarnaast passeer je meerdere malen een nevelwoud, waar de kans op regen groot is. Zorg er dus voor dat je regenkleding bij je hebt!

Is het noodzakelijk om wandelstokken te huren?

Ook deze vraag is lastig te beantwoorden. Zelf heb ik hier van te voren lang over getwijfeld. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om wel wandelstokken te huren en heb ze alleen op de tweede dag en de derde dag gebruikt. Op dag 2 klim je twee bergpassen over en als vanzelfsprekend moet je na de bergpas ook weer een flink stuk dalen. Ook op dag 3 zal je het grootste deel van de dag afdalen. Persoonlijk vond ik het deze dagen erg fijn om de wandelstokken te gebruiken en m’n knieën enigszins te ontlasten.

Koop ik ook tickets voor Huayna Picchu en Machu Picchu Mountain?

Als je de Inca Trail boekt, dan heb je de mogelijkheid om ook een ticket te kopen om Huayna Picchu en Machu Picchu Mountain te beklimmen. Huayna Picchu is de hoge berg achter Machu Picchu en Huayna Picchu ligt er tegenover. Voor beide bergen geldt dat het een flinke klim van zo’n 2 uur naar boven is. Wel heb je vanaf de top weer een ander en uniek uitzicht over Machu Picchu. Zowel op Huayna Picchu als op Machu Picchu Mountain worden maar 200 mensen per dag toegelaten, dus als je één of beide bergen wilt beklimmen, reserveer je dit tegelijkertijd met het boeken van de Inca Trail. Toegang tot één van de bergen kost nog eens $75 extra. Niet goedkoop dus, en daarom heb ik er zelf voor gekozen dit niet te doen.

Mijn ervaring

Als je me vraagt of ik de Inca Trail de moeite waard vond, dan kan ik dat met een volmondig JA beantwoorden! Zoals je op de foto´s misschien wel kunt zien had ik niet al te veel geluk met het weer op de dag dat we Machu Picchu bezochten. Echter kan ik wel zeggen dat niet de eindbestemming, maar de reis ernaar toe voor mij het hoogtepunt van de trek was. De Inca ruïnes die we onderweg bezochten vond ik misschien nog wel specialer dan Machu Picchu zelf (want hoe gaaf is het om zo’n eeuwenoude ruïne niet met honderden toeristen te hoeven delen?!). De uitzichten die je gedurende vier dagen hebt zijn spectaculair en je bouwt een bijzondere band op met je medereizigers, gids en de porters. Vier keer per dag aten we gezamenlijk in een grote tent (ontbijt, lunch, diner en afternoon tea met snacks) en na elke maaltijd verheugden we ons alweer op de volgende. Want jeetje, want heb ik gedurende vier dagen lekker gegeten! De Klassieke Inca Trail is een bijzondere ervaring en je zult er zeker geen spijt van krijgen!

Mocht je na aanleiding van dit artikel toch nog vragen hebben over de Inca Trail, laat dan een reactie achter onder dit bericht of stuur me gerust een berichtje via e-mail, social media of het contactformulier op de website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *