Type and press Enter.

8x Doen in magisch Marrakesh

Marrakesh is magisch! Na slechts een paar uur vliegen waan je je al in een compleet andere wereld. Een wereld vol uitersten, waar het dynamisch en chaotisch kan zijn, maar waar je te midden van alle drukte ook kalmte en rust vindt. Een wereld waarin droogte en woestijn is, maar waar je ook weelderige groene tuinen kunt vinden. En een wereld met overweldigende geuren en kleuren, waar je zintuigen continu op de proef worden gesteld. Marrakesh is ontzettend divers en er is in én buiten de stad genoeg te doen en te zien. In dit artikel geef ik je 8 tips!

#1 Breng een bezoek aan het Bahiapaleis

Bahiapaleis betekent letterlijk ‘het paleis van het mooie, briljante’. Het negentiende-eeuwse paleis is één van de belangrijkste monumenten van het culturele erfgoed van Marokko. Er bevinden zich sierlijke, ingelegde plafonds, de vloeren en muren zijn bezaaid met prachtige Marokkaans tegeltjes en de deuren zijn versierd met nauwkeurig houtsnijwerk. Ook kent het paleis enkele binnentuinen, waar sinaasappelbomen vol in bloei staan. De kamers in het paleis staan leeg, maar de schitterende architectuur maakt een bezoek aan Palais Bahia meer dan waard. Voor mij één van de hoogtepunten van Marrakesh.

#2 Dwaal rond in de medina en de souks

De oude stad van Marrakesh, ook wel de medina genoemd, is een wirwar van smalle straatjes en steegjes. Door de medina wandelen is een beleving op zich. Er bevinden zich tientallen souks, zoals de Marokkaanse winkeltjes worden genoemd, die kleurrijke, handgemaakte producten en tal van kruiden en specerijen verkopen. Afdingen is onderdeel van de cultuur in Marokko. Doe hier zeker aan mee, anders betaal je gegarandeerd te veel! Het is heerlijk om door de medina en de souks te dwalen en het alledaagse leven van de stad in je op te nemen. Ik zou aanraden om de eerste keer in de medina gewoon lekker rond te lopen, zonder naar een specifieke bestemming te gaan. Dan kom je als vanzelf fantastische plekjes tegen en kun je genieten van alles wat er om je heen gebeurt.

#3 Bekijk de zonsondergang op het Djeema el Fna plein

De eerste keer dat ik op het Djeema el Fna plein kwam was ik diep teleurgesteld. ‘Is dit het nou? Is dit nou hét grote en bekende plein van Marrakesh?’ Het was midden op de dag en het Djeema el Fna plein was – op hier en daar een klein kraampje na – zo goed als leeg. Ondanks deze deceptie besloot ik later nogmaals terug te keren, dit keer aan het einde van de dag. En wat bleek? Tegen de avond kwam het plein pas écht tot leven. Het leukste is om een drankje te gaan drinken op één van de dakterrassen die rondom het Djeema el Fna plein liggen. Vanaf daar kun je de zonsondergang aanschouwen en het plein langzaam tot leven zien komen. Eetkraampjes worden opgebouwd, locals schuiven aan voor een hapje of drankje en tientallen lichtjes gaan branden, waardoor het plein steeds sprookjesachtiger wordt. Het beste uitzicht heb je vanaf Le Grand Balcon Café Glacier.

#4 Wandel door één van de prachtige groene tuinen van Marrakesh

Je zou het misschien niet verwachten, maar in Marrakesh is – als je goed zoekt – ontzettend veel groen te vinden. Verstopt in de medina liggen een aantal prachtige tuinen die je kunt bezoeken. In deze oases van groen kun je even ontsnappen aan de drukte van de medina en genieten van rust en natuur. In dit artikel lees je meer over de 4 mooiste tuinen van Marrakesh.

#5 Geniet van de Marokkaanse keuken op één van de vele dakterrassen

In Marrakesh ben ik verliefd geworden op de Marokkaanse keuken! Op één van de vele prachtige dakterrassen in de stad geniet je van heerlijk gekruide en smaakvolle gerechten. De traditionele Marokkaanse tajine – een grote aardewerken schaal waarin vlees, vis en groenten worden bereid – was mijn favoriet. Daarnaast moet je ook echt eens een traditionele Marokkaanse Pastilla proeven, die is gevuld met kip en amandelen. Marrakesh staat eveneens bekend om de vele vruchten- en groentesapjes die verkocht worden. Mijn favoriet? Een sapje met avocado, sinaasappel en dadels! Ik heb in Marrakesh bij een aantal restaurantjes ontzettend lekker gegeten. Meer daarover lees je in dit artikel.

#6 Maak een één- of meerdaagse trip vanuit Marrakesh

Vanuit Marrakesh kun je veel leuke één- of meerdaagse trips maken. Wij kozen voor een excursie van een halve dag naar de Agafay woestijn. Hier maakten we een rit van zo’n 2 uur op een kameel. Halverwege de tocht kregen we een overheerlijke lunch, bereid door een local in een piepklein keukentje. In een open tent, midden in de woestijn, aten we de lekkerste tajine van Marrakesh! De Agafay woestijn is natuurlijk niet zo mooi als de echte Sahara, maar het is een gave ervaring om in de woestijn op een kameel te rijden.

Wij regelden deze excursie via onze riad Spa Sindibad. De excursie was helemaal privé (wat we van te voren niet eens wisten) en ook in de woestijn zelf zijn we helemaal geen andere toeristen tegengekomen. Je kunt vanuit Marrakesh nog vele andere trips maken. Er worden excursies aangeboden naar bijvoorbeeld de Sahara (dit is meestal een tour van minstens 3 dagen), de Ouzoud watervallen, het Atlasgebergte, Essaouria, Ouarzazate of de Ourika Vallei.

#7 Ga aan het einde van de dag naar de Koutoubia Moskee

De Koutoubia Moskee, gelegen vlak achter het bekende Djeema el Fna plein, is de grootste moskee van Marrakesh. Je zult de minaret van de moskee dan ook regelmatig boven de stad uit zien torenen. Als niet-moslim is het niet toegestaan om de moskee te betreden. Wij zijn er overdag een keer naartoe gelopen, maar dat was niet echt de moeite waard. Echter wordt de Koutoubia Moskee tijdens zonsondergang een magische plek! Achter de moskee liggen prachtige tuinen die je gratis kunt bezoeken. Tijdens zonsondergang is het hier ontzettend mooi én lekker rustig!

#8 De Ben Youssef Medersa en Ensemble Artisanal

De Ben Youssef Medersa en Ensemble Artisanal zijn twee bezienswaardigheden die wij graag hadden willen bezoeken in Marrakesh, maar uiteindelijk niet hebben kunnen zien. De Ben Youssef Medersa was gesloten voor renovatie toen wij er waren en Ensemble Artisanal was dicht in verband met het Suikerfeest. Een Medersa is een Koranschool en de Medersa Ben Youssef schijnt – dankzij de prachtige architectuur – zeker de moeite waard te zijn. Bij Ensemble Artisanal kun je ambachtslieden aan het werk zien en de creaties kopen die zij aan het maken zijn. De prijzen van de producten in Ensemble Artisanal liggen hoger dan die van de producten in de souks. Toch zijn er enkele voordelen: je kunt hier rustig rondkijken zonder lastig gevallen te worden door verkopers, je hoeft niet te onderhandelen over de prijs van een product en het geld dat je betaalt gaat direct naar het ambachtslied waar je het product van koopt. Beide bezienswaardigheden schijnen de moeite waard te zijn, maar dit kan ik niet vanuit eigen ervaring bevestigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *