Type and press Enter.

Reisje naar Marrakesh? Alles wat je wilt weten voor je deze sprookjesachtige stad bezoekt!

Toen ik mijn ticket naar Marrakesh boekte, was ik ontzettend enthousiast. De stad stond al lang op mijn bucketlist en ik kon niet wachten om naar deze compleet andere wereld af te reizen. Echter begon ik – naarmate mijn citytrip dichterbij kwam en ik online steeds meer over de stad ging lezen – bijna te twijfelen of ik er wel goed aan had gedaan om een ticket naar Marrakesh te kopen. Ik las veel over onvriendelijke Marokkanen, enorme drukte, opdringerige verkopers en locals die je geld proberen af te troggelen. Gelukkig kan ik je vertellen dat Marrakesh, ondanks de negatieve verhalen, net zo magisch en sprookjesachtig was als ik in eerste instantie had gedacht. In dit artikel vertel ik je alles wat je wilt weten over Marrakesh, zodat je met een goed gevoel op reis kunt gaan!

De medina

De oude stad van Marrakesh, ook wel de medina genoemd, is een wirwar van smalle straatjes en steegjes. Door de medina wandelen is een beleving op zich. Er bevinden zich tientallen souks, zoals de Marokkaanse winkeltjes worden genoemd, die prachtige handgemaakte en kleurrijke souvenirs verkopen. Terwijl verkopers hun handelswaar voor een mooi prijsje van de hand proberen te doen, sjezen locals op scootertjes langs je heen, ruik je de overheerlijke geur van versgebakken Khobz (traditioneel Marokkaans brood) en slurp jij van je versgeperste vruchtensapje. Wandel tussen de oudroze- en roodgekleurde gebouwen door en neem het alledaagse leven van de stad rustig in je op. Ik kon er echt van genieten om door de medina te lopen en dit tafereel te aanschouwen. Prachtige kleuren en overheerlijke geuren staan centraal. Waar je ook kijkt, overal om je heen gebeurt er wel iets.

Ik kan je vast garanderen dat je een paar keer gaat verdwalen in de medina. Er zijn ontzettend veel kleine straatjes, die Google Maps dikwijls niet kent. Echter is verdwalen een onderdeel van de ervaring. Loop rustig verder en je vindt vanzelf je weg wel weer. Ik zou aanraden om de eerste keer dat je naar de medina gaat gewoon lekker rond te dwalen, zonder naar een specifieke bestemming te gaan. Dan kom je als vanzelf fantastische plekjes tegen en kun je genieten van alles wat er om je heen gebeurt.

De locals

In veel verhalen over Marrakesh lees je dat de Marokkaanse bevolking soms onvriendelijk en opdringerig kan zijn. Verkopers die je constant aanspreken of locals die je willen helpen de weg te vinden en hier vervolgens geld voor vragen. Deze manier van benaderen is onderdeel van de cultuur van Marokko. Een werknemer van onze riad adviseerde ons aan het begin van de reis: ‘Zeg geen ja, zeg geen nee, maar loop gewoon verder’. Wij hebben ervaren dat als je dat doet, je over het algemeen met rust gelaten wordt. Daarnaast helpt het als je niet te veel uitstraalt dat je de weg probeert te zoeken. Als wij gewoon rustig en doelbewust door de stad liepen en niet bezig waren met navigeren, werden we nauwelijks door locals aangesproken.

Daarnaast is afdingen is onderdeel van de cultuur in Marokko. Doe hier dus zeker aan mee; je kunt al die prachtige souvenirs namelijk voor een véél lagere prijs krijgen dan er in eerste instantie voor wordt gevraagd!

Kledingdracht

Uit respect voor het geloof en de cultuur in Marokko is het het beste om je schouders en knieën te bedekken. Toch zie je genoeg toeristen rondlopen in buiktruitjes, korte rokjes of shirtjes met diepe decolletés. Zelf vind ik het belangrijk om rekening te houden met het geloof van de bevolking en heb ik mijn schouders en knieën zoveel mogelijk bedekt. Voor een grote plaats als Marrakesh is het niet heel erg als je iets draagt wat niet helemaal tot de knieën komt of de schouders niet helemaal bedekt, maar ik zou wel adviseren om je zoveel mogelijk aan deze regels te houden. Bij bepaalde bezienswaardigheden of religieuze plekken kan het verplicht zijn je knieën en schouders te bedekken. Een tip is om een sjaal of iets dergelijks mee te nemen, zodat je altijd wat om kunt slaan.

Betalen

De munteenheid van Marokko is de Marokkaanse Dirham (MAD). Voor 1 euro krijg je iets meer dan 10 Marokkaanse Dirham (momenteel 10,69 MAD). In de meeste restaurants kun je gewoon pinnen of met je creditcard betalen. In sommige souks kun je ook pinnen, maar niet overal. Het is daarom handig om wat cash geld te hebben. Wij hebben dit op het vliegveld van Marrakesh gewisseld.

Wereldstekker

Ondanks dat Marrakesh buiten Europa ligt, heb je geen wereldstekker nodig om je elektronische apparaten op te laden. De stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland.

Vervoer vanuit het vliegveld

Vanuit het vliegveld kom je het makkelijkste in het centrum van Marrakesh met de taxi. Dit kost je zo’n 20 minuten. Voor een taxiritje van het vliegveld naar het Djeema el Fna plein betaal je gemiddeld 100 Marokkaanse Dirham (iets minder dan 10 euro). Echter wordt je dan op het centrale plein van Marrakesh afgezet en moet je vervolgens te voet de weg naar je hotel of riad vinden. Omdat de medina een enorm doolhof is en de eerste keer de weg naar je hotel of riad vinden absoluut geen makkie is, zou ik dit niet aanraden.

Als je je door je taxichauffeur af wil laten zetten bij je hotel of riad, betaal je zo’n 150 Marokkaanse Dirham. Echter weten niet alle taxichauffeurs exact de ligging van de hotels en riads in de stad, waardoor je mogelijk niet voor de deur word afgezet. Daarnaast zijn sommige hotels en riads niet met de auto te bereiken, omdat ze te diep in de medina liggen. De makkelijkste optie is om van te voren via je riad of hotel een shuttleservice te boeken. Dan weet je zeker dat je goed aankomt en je niet met al je bagage door de medina hoeft te sjouwen. Wij hadden het geluk dat onze riad aan de rand van de medina lag en onze taxichauffeur deze gemakkelijk kon vinden. Een goedkopere optie is de bus. Deze kost 30 Marokkaanse Dirham voor een enkele reis. Nadeel van de bus is dat deze er langer over doet en je ook hier bij het Djeema el Fna plein wordt afgezet en niet bij je hotel of riad.

Hoe lang?

Hoe lang je het beste in Marrakesh kunt verblijven is natuurlijk voor iedereen persoonlijk. Zelf waren wij er 3 volle dagen en 1 halve dag. Dit was eigenlijk prima! Wij hebben in die tijd alle dingen kunnen zien die op ons wensenlijstje stonden. Wil je graag naar de Sahara toe, dan zou ik aanraden om ongeveer een week naar Marrakesh te gaan. Een georganiseerde tocht naar de Sahara duurt namelijk minstens 3 dagen.

De Ramadan

De Ramadan is een prima tijd om Marrakesh te bezoeken. Alle restaurants, winkels en bezienswaardigheden zijn dan gewoon geopend. Wij waren ook tijdens de Ramadan in Marrakesh en hebben hier eigenlijk niks van gemerkt. Let echter wel op dat je je reis naar Marrakesh niet tijdens het Suikerfeest boekt. Wij vlogen op de dag van het Suikerfeest weer retour naar Nederland en waren nog de ochtend en een deel van de middag in Marrakesh. Echter is de stad dan helemaal uitgestorven. Bijna alle restaurants, bezienswaardigheden en souks zijn gesloten en de straten zijn verlaten. Als toerist is er die dag dus bijna niks wat je kunt doen of zien. Op de foto hieronder zie je hoe leeg de normaal zo drukke en kleurrijke straten waren op de dag van het Suikerfeest.

Overige tips

  • Ben je nog student? Neem dan je studentenkaart mee! Bij ontzettend veel bezienswaardigheden in Marrakesh krijg je namelijk korting.
  • Met de app City Maps 2 Go kun je een kaart van Marrakesh downloaden, hier belangrijke bezienswaardigheden in markeren en offline gebruiken. Hoewel je door de vele kleine straatjes in Marrakesh niet altijd iets aan een kaart hebt, kan het wel eens handig zijn om met de offline kaart enigszins te navigeren. Dan weet je in ieder geval welke richting je uit moet gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

One comment

  1. Oh oh Denise
    Wat leuk om te lezen over je bezoek aan Marrakesh.
    Zo herkenbaar. Heb een paar jaar geleden de reis de konings steden van Marokko gedaan en dus ook Fez en Marrakesh bezocht.
    Bij de prachtige foto’s rook ik de kruiden en het eten bijna.
    En nu je wereldreis.
    Ben heel benieuwd naar je belevenissen en hoop dat je die ook online zet. Lieve groetjes