Type and press Enter.

Navigeren op reis: gouden tip

Misschien wel één van de moeilijkste en frustrerendste dingen op reis: navigeren. Daar sta je dan… in een vreemd land zonder wifi of mobiel netwerk. Je probeert wanhopig je bestemming te bereiken, maar je weet niet waar je nu precies heen moet. Een waarschijnlijk bekend gevoel voor de meeste reizigers. Gelukkig heb je daar dankzij deze tip geen last meer van!

Navigeren zonder een wifi of 4G-verbinding. Kan dat? Ja, tegenwoordig kan dit echt. Google Maps heeft het namelijk mogelijk gemaakt om kaarten te downloaden, zodat je ook offline kunt navigeren. Je hoeft alleen maar onderstaande stappen te volgen:

Stap 1

Open de app van Google Maps. Heb je deze nog niet, dan kun je hem makkelijk downloaden via de App Store (IPhone) of Google Play (Android).

Stap 2

Voor het downloaden van een kaart van Google Maps is wél een wifi verbinding of mobiel netwerk vereist. Zorg dus dat je, voordat je op pad gaat, een kaart kunt downloaden op een plek waar je internet hebt. Vul om te beginnen in het zoekbalkje de bestemming in waar je later heen wilt navigeren. Ik heb als voorbeeld de Grote Markt in Breda genomen.

Stap 3

Klik vervolgens op het grijze balkje om meer opties te openen (zie de eerste foto) en druk vervolgens op downloaden (zie de tweede foto).

 

Stap 4

Nu kun je de grootte van het gebied bepalen dat je wilt downloaden. Zorg ervoor dat zowel jouw eigen locatie als de gewenste bestemming binnen dit gebied vallen. Het is verstandig om een wat groter gebied te selecteren dan nodig. Zo kun je altijd nog van je route afwijken. Let wel, hoe groter je het gebied maakt, hoe meer opslagruimte dit in beslag neemt op je telefoon. Als je de grootte van het gebied hebt bepaald, klik dan op ‘downloaden’.

Stap 5

Als je de gewenste kaart hebt gedownload, kun je op pad! Via de zoekbalk vul je de bestemming in waar je naartoe wilt navigeren. Het is mogelijk dat Google Maps aangeeft dat er geen internetverbinding is als je iets in de zoekbalk wilt typen. Als je hier echter gewoon de bestemming invult en op zoeken drukt, kan hij de plaats (zolang de bestemming binnen de gedownloade kaart valt) altijd vinden. Je kunt nu naar elke gebied navigeren dat binnen het gebied valt dat je van te voren hebt geselecteerd. In mijn voorbeeldje kan ik bijvoorbeeld ook naar een restaurantje in Oosterhout navigeren, omdat deze plaats op mijn gedownloade kaart staat. Als je offline bent, geeft Google Maps nog steeds de spraakinstructies zoals je die normaal gewend bent. Het enige nadeel is dat de app offline geen verkeersinformatie heeft, wat betekent dat er geen rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld vertragingen.

De kaarten die je hebt gedownload blijven een heel jaar beschikbaar. In principe kun je de kaart zo groot maken als je wilt. Maak je een stedentrip naar bijvoorbeeld New York, dan kun je ervoor kiezen om een kaart van (een gedeelte) van de stad te downloaden. Je kunt dan tijdens je hele vakantie overal in New York heen navigeren, zonder dat je telkens een nieuwe kaart hoeft te downloaden. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *