Type and press Enter.

Ongerepte natuur en adembenemende uitzichten: Nationaal Park Oulanka in Finland

In Finland vind je nog échte ongerepte natuur en absolute stilte. De hoge dennenbomen, prachtige meren en indrukwekkende uitzichten maken dit deel van Scandinavië een geweldige bestemming voor mooi wandelen of hiken. Finland kent vele prachtige nationale natuurparken. Deze parken zijn overigens allemaal gratis toegankelijk en voorzien van gemarkeerde routes, plaatsen waar je een kampvuur kunt maken en hutjes om in te overnachten. Ook voor de beginnende wandelaar zijn er prachtige paden om te bewandelen. Mijn favoriete park was Nationaal Park Oulanka.

Nationaal Park Oulanka

Nationaal Park Oulanka ligt in het noordoosten van Finland, 50 km ten noorden van de stad Kuusamo en 40 km ten zuiden van de gemeente Salla. Een deel van het park is gelegen in Fins Lapland. Door het park lopen verschillende wandelroutes die je over spectaculaire hangbruggen brengen, langs snelstromende rivieren leiden en de weg wijzen naar de meest adembenemende uitzichten. Ondanks dat het park één van de meest populaire wandelgebieden van Finland is, hadden wij veel van de wandelpaden helemaal voor onszelf. Ik heb dit park tijdens de herfstperiode bezocht, maar in principe kun je hier het hele jaar door prachtig wandelen. Ook tijdens sneeuwval schijnt het park ontzettend mooi te zijn.

Routes

Oulanka kent vele mooie wandelroutes, variërend van een paar kilometer voor de beginnende wandelaar, tot meer dan 80 kilometer voor de gevorderde hiker. Zelf heb ik de Piene Karhunkierros Trail, ook wel de Kleine Berenroute, van 12 kilometer gelopen. Dit lijkt weinig, maar wij hebben hier – natuurlijk inclusief een hoop fotomomenten –  zo’n 4 uur over gedaan. Omdat je veel moet klimmen en dalen is dit prima voor een dag wandelen. Een wat langere wandelroute is de Keroharjun Kuiskaus Trail van 17 kilometer. Wandelaars die beide routes wel eens hebben gelopen, geven aan dat je tijdens de route van 17 kilometer niet veel meer ziet dan tijdens de Kleine Berenroute, maar dat deze wel een stuk inspannender is. Ik zou voor een dag wandelen dus de Kleine Berenroute aanraden. De echte fanatieke hikers lopen de Karhunkierros Trail: de Berenroute. Deze hike, die je zo’n 4 tot 6 dagen kost, is 82 kilometer lang en de populairste route van het park. Oulanka heeft naast wandelroutes ook nog kano-, fiets- en skiroutes. Alle routes van Oulanka National Park vind je hier. Op deze site kun je ook vinden welke routes tijdens de winter geopend zijn.

 

Piene Karhunkierros Trail

De Kleine Berenroute loopt door één van de mooiste stukken van het nationale park. Hoogtepunten onderweg zijn de drie hangbruggen die je oversteekt, de kleine waterval die je passeert en een aantal geweldige uitzichtpunten. De wandeling start in Juuma, aan het eind van de weg bij camping Retki Etappi. Om hier te komen rij je vanuit Ruka via weg-5 noordwaarts richting Kemijärvi en sla je na 12 km rechtsaf naar Juuma, weg-18897. Al snel na de start van je wandeling passeer je de eerste hangbrug, die over de rivier Kitkajaki stroomt. Een eindje verder vind je, vlak naast een oude watermolen, de stroomversnellingen van Myllykoski. Hier kun je kiezen of je de route met de klok mee of tegen de klok in loopt. Wij liepen de route tegen de klok in. Je steekt dan bij de stroomversnellingen van Myllykoski de hangbrug over. Het voordeel hiervan is dat je op de steilste trappen van de route kunt dalen en niet hoeft te klimmen. De Kleine Berenroute is het hele jaar geopend. Neem voldoende eten en drinken mee, want er zijn onderweg geen horecagelegenheden.

Hopelijk kunnen de foto’s je overtuigen om ook naar het prachtige Oulanka te gaan. Wat is jouw favoriete Nationale Park in Finland? Laat het weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *