Type and press Enter.

Citytrip naar sprookjesachtig Boedapest

Boedapest is een waanzinnig mooie plaats! Laat ik eerlijk zijn… voordat ik hierheen ging had ik een wat grauwige en sombere stad verwacht. Gelukkig is daar helemaal niets van waar! Boedapest kent een prachtige architectuur en is lang niet zo toeristisch als de meeste Europese hoofdsteden. Gegarandeerd dat deze authentieke stad je hart verovert.

Architectuur

Dit is één van de dingen waar ik het meest verrast over was. In Boedapest staan niet ´zomaar´ een paar mooie gebouwen. Integendeel, bijna elk gebouw in de stad heeft zijn oude karakter behouden en geven Boedapest zo een sfeervolle en sprookjesachtige uitstraling. Ik was gelijk verliefd! Het is heerlijk om door alle straatjes te dwalen en de stad op eigen houtje te gaan ontdekken. Maak voor een panoramisch uitzicht over Buda en Pest de klimtocht naar de Citadel, een vesting bovenop de Gellértberg. Er is een grote en rechte weg die naar de Citadel leidt, maar als je liever weg van massa van het uitzicht wil genieten, start je tocht dan naast Gellert Spa. Je klimt hier via veel kleine en steile kronkelpaadjes naar boven, maar er zijn tussendoor prachtige uitzichtpunten die je vaak helemaal voor jezelf hebt. Neem zeker ook een kijkje bij het Vissersbastion en de daarachter gelegen Matthiaskerk. Beide prachtige bouwwerken zijn ontworpen door Frigyes Schulek en geven eveneens een mooi uitzicht over de rest van Boedapest.

De Donau

Rivier de Donau scheidt de twee stadsdelen Buda en Pest. Stadsdeel Buda is heuvelachtig en veel rustiger in tegenstelling tot het levendige en bedrijvige Pest. Over de Donau gaan in totaal 9 bruggen. Vooral in de avond is het erg mooi om langs de Donau te lopen, omdat alle bruggen en veel van de omliggende gebouwen en kunstwerken prachtige verlicht zijn. Het is aan te raden om´s avonds een boottochtje te nemen over de Donau en in het donker de sprookjesachtige omgeving vanuit dit middelpunt te bewonderen.

 

Badhuizen

Eén van de dingen waar Boedapest bekend om staat zijn de oude en authentieke badhuizen. Er liggen 123 warmwaterbronnen in de stad, waarvan men zegt dat het water een geneeskrachtige werking heeft. Of je hier nu wel of niet in gelooft, het is hoe dan ook lekker om na een dag struinen door de stad jezelf onder te dompelen in de baden, waarvan de temperaturen op kunnen lopen tot 38 graden! Op internet lees je veel verschillende verhalen over de badhuizen. De één vindt ze prachtig en een absolute must-see, terwijl de ander ze veel te druk, onhygiënisch en stinkend vindt. Wij besloten een kijkje te nemen bij de populaire Gellert Spa, die dagelijks geopend is van 6 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds. Om de drukte wat te vermijden, gingen wij er ’s avonds om half 6 naartoe. Dit kan ik anderen zeker aanraden! Het is rond deze tijd niet extreem druk en 2 tot 2,5 uur is echt voldoende tijd om in het badhuis door te brengen. Het centrale bad binnen is erg mooi en buiten is er een leuk golfslagbad. Dit badhuis bestaat al sinds 1918, waardoor het zichtbaar wat verouderd is. Hierdoor ziet niet alles er even hygiënisch uit, maar het is heel goed te doen als je een eigen paar slippers meeneemt. Neem ook een eigen handdoek mee en – als je deze hebt – een badmuts (deze zijn verplicht!), dat scheelt je weer huurkosten.

Sziget

Nog één van de grote trekpleisters van Boedapest: het Sziget festival. Elk jaar zomer reizen er weer duizenden bezoekers af naar het eilandje in de Donau, waar 7 dagen lang het feest dag en nacht doorgaat. Het is 100% aan te raden om dit festival een keer te bezoeken, want wát is het gaaf! Je citytrip naar Boedapest en Sziget zijn heel goed te combineren samen. Meer informatie over Sziget vind je in dit artikel.

Lees ook: Boedapest: foodguide

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *