Type and press Enter.

10 Redenen om naar het koude Finland te gaan

Ondanks dat mijn favoriete bestemmingen vaak tropische temperaturen, paradijselijke stranden en turkooizen oceanen hebben, werd ik op het koude Finland al snel verliefd. Want wát is het hier mooi! Goed, dat is alles wat ik er nu nog over zeg. Lees snel verder en ontdek mijn 10 voornaamste redenen om naar Finland te gaan.

#1 Het land van de duizend meren

Finland wordt ook wel het land van de duizend meren genoemd en deze naam is meer dan terecht. In werkelijkheid telt het land zo’n 188.000 meren. Als je met de auto op pad gaat, rijd je onderweg langs vele schitterende wateren en ook in menig natuurpark zijn een aantal pareltjes te vinden. Ik kan dan alleen maar jaloers zijn op de bewoners van de houten huisjes die met hun woning – pal aan het water gelegen – een fenomenaal uitzicht hebben over één van deze meren.

#2 Het noorderlicht bewonderen

Helaas heb ik tijdens mijn reis naar Finland het noorderlicht niet kunnen zien. Het schijnt een ontzettend bijzonder fenomeen te zijn. Het noorderlicht is zichtbaar vanaf ongeveer half augustus tot half april. Hoe dichter je in de buurt van de poolstreken komt, hoe meer kans je hebt om deze natuurverschijning te bewonderen. Maar ook in de buurt van waar ik verbleef, Oulu, is het noorderlicht regelmatig zichtbaar. Het moet natuurlijk wel donker en helder genoeg zijn. De meest perfecte plek om naar het noorderlicht te kijken is vanuit het Kakslauttanen resort. In deze glazen iglo’s kijk jij vanuit je warme bed naar de prachtige groene kleuren aan de hemel.

Tip: de telefoon app Aurora schat in hoe groot de kans is dat je het noorderlicht kan zien. Gebruik deze app dus als je wilt weten of je in de avond kans hebt om het noorderlicht te spotten!

#3 Hiken in natuurparken

Finland kent vele parken, waar je omgeven wordt door fantastische natuur. Deze parken hebben gemarkeerde hiking routes, kampvuur plaatsen en meestal hutjes om de nacht in door te brengen. Ga dus helemaal back to basic en geniet maximaal van de natuur! Nog een klein extraatje: toegang tot al deze parken is gratis.

#4 Winterwonderland

Wauw. Wat is Finland mooi onder dat dikke pak sneeuw! Toen ik er in de herfst was, was dit helaas nog maar een dun laagje. Maar foto’s van andere reizigers zeggen genoeg. Een winterwonderland waar ik alleen maar van kan dromen. En hoe leuk is het om door die sneeuw met een husky, rendier of sneeuwscooter een avontuurlijke tocht te maken? Goede reden dus om nog een keer naar Finland af te reizen.

#5 Complete rust

Finland heeft ongeveer 8 keer de oppervlakte van Nederland, terwijl er in Nederland meer dan 3 keer zoveel mensen wonen. Je kunt je dus voorstellen dat het ontzettend rustig is in Finland. Als je je buiten de hoofdstad Helsinki begeeft, kom je al gauw terecht op lange wegen die je langs uitgestrekte bossen leiden. Regelmatig zul je de enige auto op de weg zijn. Ook in natuurparken heb je veel paden meestal helemaal voor jezelf. Als je even stilstaat, zul je al gauw merken dat het doodstil is. Heerlijk!

#6 Outdoor barbecueën

Wil je tijdens je reis echt iets typisch Fins doen? Ga dan outdoor barbecueën! In Finland is het erg populair om de natuur in te trekken en wat vlees te grillen boven een zelfgemaakt kampvuur. Dit kan op aangewezen plekken in bijna alle natuurparken. Ik vond dit ontzettend gezellig en bijzonder om midden in de natuur te doen. Een kampvuur, barbecue rooster en extra hout zijn aanwezig, je hoeft alleen je eigen eten en drinken mee te nemen. Meer weten? Lees dan dit artikel.

#7 Wild spotten

In Finland kun je in de natuur wilde dieren spotten! Grote kans dat je een rendier, het meest kenmerkende dier van Finland, langs de zijkant van de weg ziet of tegen het lijf loopt in de natuur. Wees overigens wel voorzichtig met autorijden; jaarlijks gebeuren er ruim 4000 verkeersongevallen, die veroorzaakt worden door de rendieren. Ook komen wilde dieren zoals de bruine beer, wolf, poolvos en lynx voor in Finland, maar de kans is klein dat je deze tegen komt.

#8 Roadtrip maken

In Finland kun je prima ‘zomaar’ ergens heen rijden. Als je zonder duidelijk doel de weg op gaat, zul je ongetwijfeld langs prachtige plekken komen. Laat je dus verrassen en get on the road! Echter geldt wel dat – omdat het land zo uitgestrekt is – je vaak een paar uur in de auto zit als je wél naar een specifieke bestemming rijdt.

#9 Typisch Fins eten

Een gerecht dat op menig menukaart staat in een Fins restaurant is rendier. Hoe crue het misschien ook is, dit is wel een typisch Fins gerecht. Het vlees is best aardig aan de prijs, maar ik vond het wel ontzettend smaakvol. Dat lekkere rode wijntje voor bij je vlees kun je overigens beter laten staan. Voor een glas wijn in Finland betaal je al gauw meer dan €15.

#10 Het land van de kerstman

Finland is de woonplaats van de échte kerstman. De Joulupukki, zoals de Finnen de kerstman noemen, is namelijk geboren in Rovaniemi, een plaatsje in Fins Lapland. In Rovaniemi kun je een bezoekje brengen aan het dorp van deze goedgeefse en hartelijke vriend. Hier kun je hem zelfs in levende lijve ontmoeten! Als echte kerstliefhebber moest ik hier toch even heen. Meer over dit dorp – Santa Claus Village – lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *